22. okt 2018 Presseklip

Nu skal forbrugerne betale for grundbeløbet

LÆS I DAG: Nu skal forbrugerne betale for grundbeløbet. Formand: Politikerne svigter varmekunderne. Bortfald af grundbeløb får varmepris til at stige 50 procent. Tænketank: Energimærkning af huse er misvisende. Datacentre vil blive den store energisynder. Ilddåb for nye solfangere i Aulum. 

Finans.dk:
Nu skal forbrugerne betale for grundbeløbet
Forbrugerne hos 200 af Danmarks fjernvarmeværker må gribe dybt i lommerne, når grundbeløbet forsvinder til nytår og efterlader et milliardstort hul i værkernes økonomier, skriver Finans.

I 2018 får de omkring 200 fjernvarmeværker i alt 1,7 mia. kr. i grundbeløb. De penge skal nu hentes ved forbrugerne.

- Det er en meget alvorlig sag. Ikke mindst i landdistrikterne, hvor størstedelen af de berørte selskaber forsyner, siger Dansk Fjernvarmes direktør Kim Mortensen.

Ifølge tal Forsyningstilsynet har 45 værker hævet varmeprisen i nuværende fyringssæson mere end 1.000 kr. – heraf har 17 værker hævet prisen med 3.000-8.400 kr.

Sdr. Herreds Kraftvarmeværker med knap 600 forbrugere fra Mors stiger varmeprisen for næste år fra 15.700 kr. til cirka 22.500 kr.


*****

Finans:
Formand: Politikerne svigter varmekunderne
De knap 600 husstande, der får varme fra Sdr. Herreds Kraftvarmeværker på Mors kan se frem til en prisstigning på op til 6.800 kroner, når fjernvarmeselskabet fra nytår mister sin kompensation for at stå til rådighed for elmarkedet.

De betaler i forvejen 15.700 kr. i gennemsnit, og kan fra januar stå med en varmeregning på omkring 22.500 kroner for et gennemsnitshus, skriver Finans.

Formanden for Sdr. Herreds Kraftvarmeværker Poul Kristensen oplever, at det er mere end svært at råbe politikerne op.

- Jeg føler, at vi lige nu er ladt i stikken, fordi tingene ikke er gået hurtige nok. Vi skulle jo have haft klarhed over det her for lang tid siden. Politikerne på Christiansborg har haft travlt med at lægge ansvaret over til os og sige, at det må vi selv ordne. Men det er jo ikke rimeligt, siger Poul Kristensen.

Værket trækker allerede på den særlige rådgivningshjælp, Energistyrelsen står bag. Og sammen med resten af bestyrelsen er Poul Kristensen for længst gået i gang med at endevende den nuværende varmeforretning og undersøge muligheden for nye samarbejder og alternative varmeløsninger for at undgå at blive fanget i en ond spiral, hvor varmeprisen stiger mere og mere, fordi de stærke varmekunder finder alternativer til kollektiv varme.

Problemet er opstået, fordi elprisen ikke er steget som forventet, da VK-regeringen indførte grundbeløbet i 2004. Det skulle ellers have gjort det muligt at fjerne grundbeløbet, uden at prisen ville stige. Men sådan er virkeligheden ikke, og en rundspørge, som Dansk Fjernvarme gennemførte sidste år viser, at et farvel til grundbeløbet skønsmæssigt vil betyde dyrere varme for 180.000 husstande.


*****

Nordjyske Stiftstidende:
Bortfald af grundbeløb får varmepris til at stige 50 procent
150 forbrugere på nordjyske Øland Kraftvarmeværk rammes af en prisstigning på mere end 55 procent pr.  husstand. Det skyldes, at den statslige kompensation til elproduktion bortfalder med årets udgang. Dermed kan forbrugerne se frem til en årlig regning på 23.499 kroner pr. husstand.  

- Uden grundbeløb mister vi 800.000 kroner om året ud af en omsætning på omkring tre millioner kroner. Det hjælper så heller ikke på situationen, at vi fyrer med træpiller, som er steget 20 procent i pris, siger værkets formand, Bjarne Frost til Nordjyske Stiftstidende.

Øland-værket blev bygget i 1993, da Folketinget ville have gang i forbruget af dansk naturgas. I dag afbrænder værket kun mindre mængder naturgas, og produktionen af el til nettet er også begrænset, fordi det økonomisk ikke kan betale sig.

I juni lavede alle Folketingets partier en ny energiaftale, og måske rummer den håb for forbrugerne. Her afsætter forskellige puljer 540 millioner kroner, som skal være med til at afbøde konsekvenserne af grundbeløbets bortfald. Aftalen er endnu ikke udmøntet, og Dansk Fjernvarme presser på for, at politikerne tager ansvar for situationen.


*****

Information: 
Tænketank: Energimærkning af huse er misvisende
Tænketanken KRAKA mener, at tiden er løbet fra den traditionelle og lovpligtige energimærkning af huse, der skal sælges eller udlejes. Det eksisterende energimærke er misvisende, fordi det ikke direkte viser husets bidrag til den grønne omstilling – det fortæller Information.

KRAKA opstiller et eksempel, hvor et hus har installeret naturgas som opvarmningskilde, mens det andet hus har en eldrevet varmepumpe. Ifølge analysen vil huset med varmepumpen have tre gange lavere CO2-udledning end huset med naturgas og endda også være billigere i årlig drift. Alligevel vil de kunne få samme energimærke. 

Problemet er, at det eksisterende energimærke kun registrerer husets energiforbrug målt i kilowatttimer, kWh, men ifølge Kraka er den oplysning ikke i sig selv så interessant for boligkøbere. Mærket bør derfor skrottes. 

- Da man indførte energimærket i 2006, fandtes der ikke grøn el i særligt stort omfang. Men det gør der nu, og det kommer der i stigende grad til at gøre i fremtiden, så derfor er selve forbruget af kWh ikke længere så interessant. Med grøn el bliver eldrevne varmepumper en betydeligt grønnere løsning end opvarmning med naturgas, siger senioranalytiker Jossi Steen-Knudsen fra KRAKA.


*****

Elektronik Fokus: 
Datacentre vil blive fremtidens store energisynder
Amerikanske forskere mener allerede nu, at verdens datacentre i 2025 vil stå for omkring 20 procent af forbruget af energi på verdensplan. Derfor er det her, man skal sætte ind, hvis man vil bremse eller sænke udledningen af CO2, skriver Elektronik Fokus.

Tallene underbygges af rapporter, som Cowi har udført i såvel 2014 og 2018, hvor tilsvarende tal for danske forhold endda peger på et endnu større procentuelt forbrug. Og det selv om industrien faktisk havde knækket kurven for CO2-emission tilbage i 2014, men fremkomsten af eksplosivt stigende mængder af grafiske uploads og sociale medier med fildeling, likes og andet godt har fået CO2-udledningen til at ryge i vejret.

Et positivt træk er, at mange store datacentre bliver opført i områder, hvor der er fornuftige mængder af bæredygtig energiproduktion til stede, og – hvilket Danmark er et godt eksempel på – ofte i lande med køligt klima, hvad der mindsker behovet for kølekalorier i energiregnestykket. 


*****

Herning Folkeblad:
Ilddåb for nye solfangere
Aulum Fjernvarme fik tidligere på året 56 nye solfangere, der kom på hårdt arbejde i den varme sommer, skriver Herning Folkeblad.

I 2017 dækkede solvarmeanlægget cirka 20 procent af varmeforbruget i Aulum. Driftsleder Esben Nagskov forventer, at solvarmeanlægget i år vil stå for en større del.

- Vi er rigtig godt med allerede, så jeg tror, vi når op på 22-23 procent i år. Det er i hvert fald det, vi satser på, siger han.

Med de 56 nye solfangere nåede Aulum Fjernvarme op på i alt 1317 fordelt på 16.595 kvadratmeter. 


*****

Nordjyske Stiftstidende:
Løkken har den laveste varmpris i mange år
Løkken Varmeværk er kommet rigtig godt igennem varmeåret og har solgt cirka 1000 MWh mere end budgetteret. Værkets drift betyder, at afregningsprisen er sænket til 270 kr. pr. MWh, som er det laveste i mange år, skriver Nordjyske Stiftstidende

- Da værkets basisudgifter til produktion, distribution og administration er det samme, øger et større varmesalg værkets effektivitet og giver nemmere en lavere pris på den producerede varme. For forbrugeren er det naturligvis den samlede udgift til varme der er interessant, da forbrugerens basisudgifter også er de samme, forklarer formand for Løkken Varmeværk, Kjeld Emil Damsgaard, til Nordjyske Stiftstidende.

Han tilføjer, at det er besluttet, at værket overgår til betaling i fire årlige rater.

 

Nyheder

13. nov 2018

Fjernvarme-eksperter fra hele verden er samlet i Aalborg

300 deltagere fra fire forskellige kontinenter er i disse dage samlet i Aalborg for at diskutere fremtidens fjernvarme ved en stor international konference.

13. nov 2018 Landsmøde

Video: Investorer til fjernvarmen og Løvens Hule

Pensionsselskaberne står på spring for at investere grønt. Direktør i PKA, Peter Damgaard Jensen, svarer på, om de har kig på fjernvarmen. Det glider over i Løvens Hule, hvor han er en af de fire løver, der skal vurdere tre nye energikoncepter. De tre andre i panelet er Kim Lehmann, direktør i Kamstrup, Jens Lundgaard, direktør i KommuneKredit og Christian Ibsen, direktør i Concito.

12. nov 2018 Landsmøde

Video: Invester i diversitet

Jette Miller, direktør i De Frie Energiselskaber, gav et indlæg om diversitet i energisektoren. Og hvorfor det er vigtigt at tale om diversitet i energisektoren.

09. nov 2018

Regeringen må tilbage i maskinrummet

Regeringens forslag til en overgangsordning for de elproducerende biomasseanlæg er ikke godt nok. Sådan var den klare melding fra oppositionen, der ikke vil lade varmekunderne betale store ekstraregninger.

09. nov 2018 Landsmøde

Video: Er der investorer til bæredygtighed?

Vi er i gang med verdens største finansielle eksperiment, mener chefstratreg hos Carnegie, Henrik Drusebjerg. Se hans indlæg fra årets landsmøde om villigheden i at investere i bæredygtighed - efterfulgt af en debat mellem Bo Lidegaard fra Politiken, Lars Barfoed fra Energinet, Henrik Drusebjerg og Kim Mortensen.

08. nov 2018

Vandselskaberne vinder sag i Højesteret

Vandselskaberne har netop vundet skattesag i Højesteret, hvormed forbrugerne slipper for et nyt stort skattesmæk. Afgørelsen vækker glæde hos Dansk Fjernvarme.

08. nov 2018

VEKS: Regeringen sender højere varmeregning direkte til Vestegnen

Når elproduktionstilskuddet ophører på de biomassefyrede værker, er der kun varmekunderne til at samle regningen op. Dermed har varmekunderne udsigt til store prisstigninger., skriver VEKS i et indlæg.

07. nov 2018 Landsmøde

Se Mette Frederiksens tale fra årets landsmøde

På landsmødets første dag indtog Socialdemokraternes formand Mette Frederiksen talerstolen. Den store sal var pakket til randen af deltagere, der ville høre, hvad oppositionslederen havde at sige om fælles løsninger.

06. nov 2018 Landsmøde

Video: Formandens tale på landsmødet

Dansk Fjernvarmes formand Jesper Frost Rasmussen holdt sin første landsmødetale som formand ved åbningen af det 60. landsmøde. Se hele talen her.

02. nov 2018 Landsmøde

Lasse P.N. Olsen: Velkommen til Aalborg

Se eller gense talen fra Lasse P. N. Olsen, formand for Miljø & Energi, Aalborg Kommune, ved åbningen af Dansk Fjernvarmes landsmøde.

01. nov 2018 Landsmøde

Video: Energiministerens tale til landsmødet

Den kommende uge vil vi offentliggøre indslagene fra årets landsmøde. De kommer ikke i fuldstændig kronologisk rækkefølge. Og derfor bringer vi først energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholts tale fra fredag morgen. 

13. nov 2018 Navnenyt

Ny direktør til Odsherred Forsyning

Fanny Villadsen overtager som direktør for Odsherred Forsyning efter Ghita Hansen.

07. nov 2018 Navnenyt

Praktikant til Faglig Afdeling

Ingeniør i energiteknologi er i praktik i Dansk Fjernvarme.

Hvad mener Dansk Fjernvarme?

Debat og pressemeddelelser

Se mere under "Vi mener"

17. mar 2016

Web-tv: Se Amager Bakke tage form

Det store byggeri af verdens mest effektive affaldsforbrændingsanlæg tager form på Amager. Fra slutningen af 2017 er det muligt at stå på ski ned ad anlægget, skriver magasinet Fjernvarmen i marts-udgaven.

06. nov 2018

LA afviser nye grønne afgifter

LÆS I DAG: Energispareordning var milliarddyr. Energiforskning får over en halv milliard. Billigere energibesparelser trods højere omkostninger. Krydssubsideringssag lander på Vestagers bord. Repræsentantskaber vedtager storfusion. Overskudsvarmeafgift bremser Stryhns-projekt.

05. nov 2018

Kraftvarmeværker: Energinets ansvar at finansiere sikkerhed i elforsyningen

LÆS I DAG: Esbjerg uenige med Ørsted om varmeløsning. 4.000 kr. mere per husstand på grund af grundbeløb. Prisnomineret varmeværk banker prisen i bund. Glamsbjerg og Haarby er fusioneret. Våd skovflis får Kjellerups varmepris til at stige i 2019. Varmeværk har gjort det attraktivt at udskifte oliefyret. 

02. nov 2018 Presseklip

Bliver fjernvarme et frit valg, må datacentrene lukke varme ud til fuglene

LÆS I DAG: Nyt kæmpe solvarmeanlæg klar til sommer. Energistrategi skal sikre vedvarende energi til alle i Aarhus. Overskudsvarme er taget helt ud af Coops energiprogram. A.P. Møller Holding ser på geotermi i Nordsjælland. Ørsted har ”god og robust” dialog med Esbjerg. Mulig Ørsted-handel gør politikere urolige.

Nyhedsbrev

Tilmeld Nyhedsbrev
Afmeld Nyhedsbrev

01. nov 2018 Energibesparelser

Fjernvarmeselskaber reducerer prisen på energibesparelser

På trods af højere omkostninger til tilsyn og kontrol er det i 2017 lykkedes for de danske fjernvarmeselskaber at reducere prisen på at gennemføre energibesparelser. Det viser nye tal fra Forsyningstilsynet.

01. nov 2018 Navnenyt

EWII har fået ny økonomidirektør

Olaf Spliid skifter til EWII efter 32 år hos Bankdata. 

29. okt 2018 Navnenyt

Ny på kontoret i Hornbæk

Nina Skanning er ny hos Hornbæk Fjernvarme.

08. okt 2018 Navnenyt

25 år med samme driftsleder i Sdr. Herred

Karlo Kronborg Andersen fejrer den 1. november 25 års-jubilæum hos Sdr. Herreds Kraftvarmeværker.

03. okt 2018 Navnenyt

HOFOR henter ny kommunikationschef i DR

Anders Kappel får ansvar for HOFOR’s interne og eksterne kommunikation.