19. okt 2018

Grænseværdi for radioaktivt stop i bioasken overskredet på to værker

LÆS I DAG: Grænseværdi for radioaktivt stop i bioasken overskredet på to værker. Midtjysk projekt skal skærme for prisstigninger. AffaldVarme sender penge retur. Hyllested: Hug nu bremsen i for Viking Link. Store forskelle på varmeregningen.

Ingeniøren:
Grænseværdi for radioaktivt stop i bioasken overskredet på to værker

En undersøgelse fra Force Technology af radioaktivt materiale i kraftvarmeværkers afbrænding af træpiller og træflis viser, at der sker opkoncentrering af det radioaktive stof Cæsium-137 i bioasken. For to ud af ti undersøgte værkers bioaske, overskrides grænseværdierne.

Niveauerne er dog ikke sundhedsfarlige, men man skal have en tilladelse til at håndtere affaldet, fremgår det af Ingeniøren.

Dansk Fjernvarme og Dansk Energi har været i tæt dialog med Statens Strålings Teknisk Institut igennem hele forløbet, og for de omkring 150 medlemmer af Dansk Fjernvarme, der benytter sig af biomasse, betyder det, at hver af de 150 værker højst sandsynligt ikke begøver at måle koncentrationerne, ifølge Kate Wieck-Hansen fra Dansk Fjernvarme.

- Det tror jeg ikke, der bliver tale om. Men vi skal selvfølgelig have afklaret, hvad der er tilfredsstillende for at kunne leve op til lovgivningen. Vi er i fortsat dialog med Sundhedsstyrelsen, så vi kan ikke konkluder noget på nuværende tidspunkt, siger hun til Ingeniøren.

Det radioaktive stof i træprodukterne, Cs-137, stammer fra Tjernobyl-ulykken i 1986, og koncentrationerne i bioasken afhænger derfor af, om værkerne importerer deres træ fra de områder, som blev udsat. Dansk Fjernvarme har løbende orienteret berørte medlemmer og anbefaler at værkerne at have særlig opmærksomhed på, hvorfra de køber træpiller eller skovflis.

*****

DK Nyt:
Midtjysk projekt skal skærme for prisstigninger

25 midtjyske naturgasfyrede fjernvarmeselskaber forsøger at skærme forbrugerne mod prisstigninger som følge af bortfaldet af grundbeløbet ved at investere 543,7 millioner kroner. Det skriver DK Nyt.

Udgangspunktet for projektet er støtte fra den Europæiske Investeringsbank til Region Midtjylland på 21,5 millioner kroner. Det åbner for øvrige midler, så det samlede beløb til det treårige projekt løber op i 543.7 millioner kroner til rådgivning, projektering og projektstyring.

De EU-støttede investeringer skal spare CO2 og skærme cirka 35.000 fjernvarmekunder mod ellers ventede prisstigninger - i gennemsnit 5000 kr. per hustand om året – for det mistede grundbeløb, der bortfalder fra årsskiftet.

*****

Aarhus Stiftstidende:
AffaldVarme sender penge retur

Der kommer penge retur fra AffaldVarme i Aarhus til kunderne for det forgangne varmeår – det skriver Aarhus Stiftstidende. For et gennemsnitligt hus på 150 kvadratmeter bliver der tale om et pænt tilskud til familieøkonomien, da den gennemsnitlige tilbagebetaling vil være på omkring 3.000 kroner.

Tilbagebetalingen skyldes i hovedsagen to ting, fremgår det af avisen. Dels har AffaldVarme i løbet af det forgangne år vundet en meget langstrakt sag med SKAT; dels blev priserne sænket fra den 1. juli 2017 og året ud, hvilket samlet giver en gennemsnitlig varmeregning på omkring 9.500 kroner.

Det er dog med at nyde den lave pris, for allerede nu varsler AffaldVarme prisstigninger for det kommende varmeår.

- Vi er ikke helt klar endnu med takstbladet for næste år. Men som udgangspunkt vil varmetaksten komme til at være på niveau med 2017, hvor det kostede 12.500-13.000 kr. for et standardhus på 150 kvadratmeter med et forbrug på 17.500 kilowatt-timer, siger affaldvarmedirektør Bjarne Munk Jensen.

*****

JydskeVestkysten:
Hyllested: Hug nu bremsen i for Viking Link

Folketingsmedlem for Enhedslisten, Henning Hyllested, vil have sat en stopper for det videre arbejde med Viking Link – højspændingsforbindelsen over Nordsøen til Storbritannien. Det skyldes ikke mindst den forvirring, der er opstået omkring CO2-reduktionen ved at opføre forbindelsen, skriver JydskeVestkysten.

Forvirringen relaterer til, at der nu er to analyser fra Energistyrelsen henholdsvis Energinet, som peger i hver sin retning på spørgsmålet om, hvorvidt forbindelsen til give en besparelse på CO2-regnskabet. Det kalder Hyllested for håbløst og vil have ministeren til at hugge bremserne i.

- Det er voldsomt problematisk, at hele projektet med Viking Link og de mange højspændingsmaster i Sydvestjylland, slet ikke er den grønne forbindelse, den er solgt på, selv hvis man fæster lid til den mest positive af beregningerne, siger Henning Hyllested, der sammen med sin partifælle Søren Egge Rasmussen har sendt en byge af spørgsmål i retning af ministeren.

*****

DR.dk:
Store forskelle på varmeregningen

Der er stor forskel på, hvor meget fjernvarmebrugere betaler for at få deres hus varmet op – det viser de seneste tal fra Forsyningstilsynet, der er kontrolmyndighed på fjernvarmeområdet. Den gennemsnitlig pris går fra 5.456 kroner til 24.012 kroner om året – det fortæller DR.dk.

Årsagerne til de store prisforskelle afhænger blandt andet af værkernes gæld og hvilke brændselstyper, de anvender. Direktør i Dansk Fjernvarme, Kim Mortensen, forklarer til DR.dk, at ingen fjernvarmeselskaber skal tjene penge eller spare op.

- De penge, der bliver opkrævet på varmeregningen, bliver brugt til de omkostninger, der er i forbindelse med at producere varmen, siger Kim Mortensen.

Nyheder

13. nov 2018

Fjernvarme-eksperter fra hele verden er samlet i Aalborg

300 deltagere fra fire forskellige kontinenter er i disse dage samlet i Aalborg for at diskutere fremtidens fjernvarme ved en stor international konference.

13. nov 2018 Landsmøde

Video: Investorer til fjernvarmen og Løvens Hule

Pensionsselskaberne står på spring for at investere grønt. Direktør i PKA, Peter Damgaard Jensen, svarer på, om de har kig på fjernvarmen. Det glider over i Løvens Hule, hvor han er en af de fire løver, der skal vurdere tre nye energikoncepter. De tre andre i panelet er Kim Lehmann, direktør i Kamstrup, Jens Lundgaard, direktør i KommuneKredit og Christian Ibsen, direktør i Concito.

12. nov 2018 Landsmøde

Video: Invester i diversitet

Jette Miller, direktør i De Frie Energiselskaber, gav et indlæg om diversitet i energisektoren. Og hvorfor det er vigtigt at tale om diversitet i energisektoren.

09. nov 2018

Regeringen må tilbage i maskinrummet

Regeringens forslag til en overgangsordning for de elproducerende biomasseanlæg er ikke godt nok. Sådan var den klare melding fra oppositionen, der ikke vil lade varmekunderne betale store ekstraregninger.

09. nov 2018 Landsmøde

Video: Er der investorer til bæredygtighed?

Vi er i gang med verdens største finansielle eksperiment, mener chefstratreg hos Carnegie, Henrik Drusebjerg. Se hans indlæg fra årets landsmøde om villigheden i at investere i bæredygtighed - efterfulgt af en debat mellem Bo Lidegaard fra Politiken, Lars Barfoed fra Energinet, Henrik Drusebjerg og Kim Mortensen.

08. nov 2018

Vandselskaberne vinder sag i Højesteret

Vandselskaberne har netop vundet skattesag i Højesteret, hvormed forbrugerne slipper for et nyt stort skattesmæk. Afgørelsen vækker glæde hos Dansk Fjernvarme.

08. nov 2018

VEKS: Regeringen sender højere varmeregning direkte til Vestegnen

Når elproduktionstilskuddet ophører på de biomassefyrede værker, er der kun varmekunderne til at samle regningen op. Dermed har varmekunderne udsigt til store prisstigninger., skriver VEKS i et indlæg.

07. nov 2018 Landsmøde

Se Mette Frederiksens tale fra årets landsmøde

På landsmødets første dag indtog Socialdemokraternes formand Mette Frederiksen talerstolen. Den store sal var pakket til randen af deltagere, der ville høre, hvad oppositionslederen havde at sige om fælles løsninger.

06. nov 2018 Landsmøde

Video: Formandens tale på landsmødet

Dansk Fjernvarmes formand Jesper Frost Rasmussen holdt sin første landsmødetale som formand ved åbningen af det 60. landsmøde. Se hele talen her.

02. nov 2018 Landsmøde

Lasse P.N. Olsen: Velkommen til Aalborg

Se eller gense talen fra Lasse P. N. Olsen, formand for Miljø & Energi, Aalborg Kommune, ved åbningen af Dansk Fjernvarmes landsmøde.

01. nov 2018 Landsmøde

Video: Energiministerens tale til landsmødet

Den kommende uge vil vi offentliggøre indslagene fra årets landsmøde. De kommer ikke i fuldstændig kronologisk rækkefølge. Og derfor bringer vi først energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholts tale fra fredag morgen. 

13. nov 2018 Navnenyt

Ny direktør til Odsherred Forsyning

Fanny Villadsen overtager som direktør for Odsherred Forsyning efter Ghita Hansen.

07. nov 2018 Navnenyt

Praktikant til Faglig Afdeling

Ingeniør i energiteknologi er i praktik i Dansk Fjernvarme.

Hvad mener Dansk Fjernvarme?

Debat og pressemeddelelser

Se mere under "Vi mener"

17. mar 2016

Web-tv: Se Amager Bakke tage form

Det store byggeri af verdens mest effektive affaldsforbrændingsanlæg tager form på Amager. Fra slutningen af 2017 er det muligt at stå på ski ned ad anlægget, skriver magasinet Fjernvarmen i marts-udgaven.

06. nov 2018

LA afviser nye grønne afgifter

LÆS I DAG: Energispareordning var milliarddyr. Energiforskning får over en halv milliard. Billigere energibesparelser trods højere omkostninger. Krydssubsideringssag lander på Vestagers bord. Repræsentantskaber vedtager storfusion. Overskudsvarmeafgift bremser Stryhns-projekt.

05. nov 2018

Kraftvarmeværker: Energinets ansvar at finansiere sikkerhed i elforsyningen

LÆS I DAG: Esbjerg uenige med Ørsted om varmeløsning. 4.000 kr. mere per husstand på grund af grundbeløb. Prisnomineret varmeværk banker prisen i bund. Glamsbjerg og Haarby er fusioneret. Våd skovflis får Kjellerups varmepris til at stige i 2019. Varmeværk har gjort det attraktivt at udskifte oliefyret. 

02. nov 2018 Presseklip

Bliver fjernvarme et frit valg, må datacentrene lukke varme ud til fuglene

LÆS I DAG: Nyt kæmpe solvarmeanlæg klar til sommer. Energistrategi skal sikre vedvarende energi til alle i Aarhus. Overskudsvarme er taget helt ud af Coops energiprogram. A.P. Møller Holding ser på geotermi i Nordsjælland. Ørsted har ”god og robust” dialog med Esbjerg. Mulig Ørsted-handel gør politikere urolige.

Nyhedsbrev

Tilmeld Nyhedsbrev
Afmeld Nyhedsbrev

01. nov 2018 Energibesparelser

Fjernvarmeselskaber reducerer prisen på energibesparelser

På trods af højere omkostninger til tilsyn og kontrol er det i 2017 lykkedes for de danske fjernvarmeselskaber at reducere prisen på at gennemføre energibesparelser. Det viser nye tal fra Forsyningstilsynet.

01. nov 2018 Navnenyt

EWII har fået ny økonomidirektør

Olaf Spliid skifter til EWII efter 32 år hos Bankdata. 

29. okt 2018 Navnenyt

Ny på kontoret i Hornbæk

Nina Skanning er ny hos Hornbæk Fjernvarme.

08. okt 2018 Navnenyt

25 år med samme driftsleder i Sdr. Herred

Karlo Kronborg Andersen fejrer den 1. november 25 års-jubilæum hos Sdr. Herreds Kraftvarmeværker.

03. okt 2018 Navnenyt

HOFOR henter ny kommunikationschef i DR

Anders Kappel får ansvar for HOFOR’s interne og eksterne kommunikation.