12. okt 2018

Biomasseanlæg får forlænget afgørende støtteordning

LÆS I DAG: Biomasseanlæg får forlænget afgørende støtteordning. Minister tilpasser overgangsordning. Stigende varmebehov i Billund kræver investeringer. Helsingørs flis-leverandører på plads. Aftale skal sikre grundvand til fjernvarme. Eniig og SE fusionerer og overvejer at byde på Radius.

Energi Watch:
Biomasseanlæg får forlænget afgørende støtteordning

Den vigtige tilskudsordning til elproducerende biomasseanlæg står til at udløbe til april næste år. Men nu tyder alt på, at værkerne kan ånde lettet op, fordi Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt foreslår, at der skal ske en delvis forlængelse af støtteperioden for elproducerende biomasseanlæg – den såkaldte 15-øre. Det skriver Energi Watch.

Ministerens forslag vil gøre, at en række værker kan forlænge støtteperioden, fordi de har reinvesteret i deres biomasseanlæg. Det fremgår af et svar fra ministeren til energiordfører for Socialdemokratiet, Jens Joel.

Et af de værker der kan få glæde af ministerens initiativ, er Assens Fjernvarme, der ellers stod til at miste deres nuværende elproduktionsstøtte til næste år.

- Jeg er glad for, at ministeren kan bekræfte, at vi fortsat kan få et tilskud til vores elproduktion. Men det er også afgørende at tilskuddet gælder så længe kraftvarmekravet gælder, da det netop fastholder elproduktionen fra vores anlæg, siger Marc Roar Hintze, der er direktør i Assens Fjernvarme, i en pressemeddelelse fra Dansk Fjernvarme.

*****

Altinget:
Minister tilpasser overgangsordning

Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt vil nu tilpasse lovforslaget om at udfase elproduktionsstøtten fra biomasseanlæg.

Det sker efter massiv kritik i høringsfasen.

- Det er altid vigtigt at lytte til kritik, og jeg noterer mig, at kritikken i dette tilfælde er ganske hård. Jeg har på baggrund af kritikken tilpasset lovforslaget med en overgangsordning, så det imødekommer de værker, som har investeret inden for de seneste år. De får mulighed for at få forlænget støtteperioden, siger Lars Chr. Lilleholt til Altinget.

Biomassefyrede kraftvarmeværker får i dag et tilskud på 15 øre/kWh. Den støtte vil regeringen efter et dekret fra EU-Kommissionen udfase fra 1. april 2019.

Men uden en overgangsordning vil regeringens oprindelige forslag betyde, at de fire værker, der har omstillet fra kul til biomasse ville få problemer.

I det tilpassede forslag vil elproduktionsstøtten maksimalt forlænges i fire år – frem til april 2023.

*****

Energy Supply:
Stigende varmebehov i Billund kræver investeringer

Varmebehovet i Billund er i gennemsnit steget med 5 procent om året i flere år, og den tendens ser ud til at fortsætte. Der er derfor opstået flaskehalse. Det er dyrt, fordi værket så er nødt til at skrue op for både temperatur og tryk. 

- Det giver os grundlæggende to udfordringer: Flere steder i byen har vi flaskehalse, så de store mængder varmt vand ikke flytter sig hurtigt nok. Samtidig kan vi se, der snart bliver behov for mere varme - så vi skal finde nye varmekilder, fortæller formanden for Billund Varmeværk Kell Raabjerg til Energy Supply.

En højere temperatur giver et større varmetab, og et højere tryk kan give problemer i nogle af forbrugernes anlæg. Derfor lægger værket nu en plan for renovering af ledningsnettet, men det står dog også klart, at kapaciteten må udbygges på sigt, og man regner nu på, om det skal være en varmepumpe eller en fliskedel. 

*****

Frederiksborg Amts Avis:
Helsingørs flis-leverandører på plads

Aftalerne er nu underskrevet med de tre første leverandører af bæredygtigt flis til Helsingør Kraftvarmeværk. Dermed er den nødvendige biomasse sikret den første varmesæson på det fornyede værk – det fortæller Frederiksborg Amts Avis.

Aftalerne betyder, at der kommer bæredygtigt flis fra skovproduktion i Danmark, Norden og Baltikum. Samtidig betyder brugen af biomasse et fald i CO2-udledningen i fjernvarmeproduktionen hos Forsyning Helsingør på 88 procent. 

- Jeg er glad for, at vi nu har flis-leverancerne på plads. Det betyder, at vi kan give kunderne den grønne fjernvarme, vi har lovet dem, og at CO2-udledningen vil blive reduceret markant. Dermed bidrager Helsingør Kraftvarmeværk med et væsentligt skridt i retningen af at indfri målene i kommunens vision om at blive CO2-neutral i 2050, siger bestyrelsesformand i Forsyning Helsingør Per Tærsbøl. 

I alt skal der bruges ca. 110.000 tons flis på årsbasis. Alle leverandører skal leve op til brancheaftalens krav om bæredygtig flis.

*****

Altinget:
Aftale skal sikre grundvand til fjernvarme

I fremtiden kan der komme flere projekter, hvor grundvandet skal bruges som energikilde til fjernvarmens varmepumper. Men så skal det ske, så drikkevandet ikke tager skade.

Derfor er Dansk Fjernvarme og Danske Vandværker gået sammen om en fælles brancheaftale med principper for nye varmepumpeanlæg.

- Det er vigtigt for fjernvarmesektoren, at der er skabt klarhed, således at der lokalt kan samarbejdes mellem vand og varme om gode projekter med varmepumper, da der i de kommende år vil komme mange nye projekter, siger Dansk Fjernvarmes vicedirektør, Kim Behnke til Altinget.

*****

Jyllands-Posten:
Eniig og SE fusionerer og overvejer at byde på Radius

Danmarks anden- og tredjestørste elselskab bliver til Norlys, når SE og Eniig fusionerer med SE's topchef Niels Duedahl som direktør, skriver Jyllands-Posten.

709.000 elkunder fra Syd-, Midt- og Nordjylland følger med over i Norlys, der dækker cirka 40 procent af landet.

I EnergiWatch oplyser SE's formand Jens Erik Platz desuden, at Norlys er åbne for at byde på Radius Elnet med en million elkunder på Sjælland, som Ørsted ejer i dag.

En del af ambitionen for Norlys bliver at sikre samtlige andelshavere adgang til lynhurtigt fibernet senest ved udgangen af 2023.

- En fusion af vores selskaber vil give os en markant markedsposition inden for både energi- og teleområdet. Vores skala, lønsomhed og konkurrencekraft bliver øget, og med det kan vi sikre konkurrencedygtige priser på produkter og services. Det er der behov for, ikke mindst i en telesektor, som er præget af markant konkurrence og hurtig udvikling. Ved fusionen skaber vi et signifikant modspil til de øvrige aktører på markedet, siger Eniig's bestyrelsesformand, Jan Skytte Pedersen.

Koncernen får hovedsæde i Silkeborg, Aalborg bliver centrum for kommerciel energihandel, Esbjerg for elforsyningen og Aarhus og Sønderborg for internet- og tvforretningen.

Kæmpefusion vedtages endeligt af selskabernes repræsentantskaber på ekstraordinære møder den 5. november.

Nyheder

15. nov 2018

VEKS: Vi kommer til at mangle 185 mio. kr.

Video: Foran et samlet Energi-, Forsynings- og Klimaudvalg har transmissionsselskabet VEKS i dag forklaret, hvorfor, der er behov for at ændre lovforslag om elproduktionstilskud.

15. nov 2018

Briterne har brug for dansk fjernvarme uanset Brexit

Danske virksomheder skal også efter Brexit bidrage til at konvertere Storbritannien fra individuel naturgas til grøn fjernvarme, mener vicedirektør i Dansk Fjernvarme, Kim Behnke.

14. nov 2018

EU-parlamentet sætter grøn retning

EU-Parlamentet bakker op om bindende mål for energieffektivitet og vedvarende energi frem mod 2030. Det vækker glæde hos Dansk Fjernvarme.

13. nov 2018

Fjernvarme-eksperter fra hele verden er samlet i Aalborg

300 deltagere fra fire forskellige kontinenter er i disse dage samlet i Aalborg for at diskutere fremtidens fjernvarme ved en stor international konference.

13. nov 2018 Landsmøde

Video: Investorer til fjernvarmen og Løvens Hule

Pensionsselskaberne står på spring for at investere grønt. Direktør i PKA, Peter Damgaard Jensen, svarer på, om de har kig på fjernvarmen. Det glider over i Løvens Hule, hvor han er en af de fire løver, der skal vurdere tre nye energikoncepter. De tre andre i panelet er Kim Lehmann, direktør i Kamstrup, Jens Lundgaard, direktør i KommuneKredit og Christian Ibsen, direktør i Concito.

12. nov 2018 Landsmøde

Video: Invester i diversitet

Jette Miller, direktør i De Frie Energiselskaber, gav et indlæg om diversitet i energisektoren. Og hvorfor det er vigtigt at tale om diversitet i energisektoren.

09. nov 2018

Regeringen må tilbage i maskinrummet

Regeringens forslag til en overgangsordning for de elproducerende biomasseanlæg er ikke godt nok. Sådan var den klare melding fra oppositionen, der ikke vil lade varmekunderne betale store ekstraregninger.

08. nov 2018

Vandselskaberne vinder sag i Højesteret

Vandselskaberne har netop vundet skattesag i Højesteret, hvormed forbrugerne slipper for et nyt stort skattesmæk. Afgørelsen vækker glæde hos Dansk Fjernvarme.

08. nov 2018

VEKS: Regeringen sender højere varmeregning direkte til Vestegnen

Når elproduktionstilskuddet ophører på de biomassefyrede værker, er der kun varmekunderne til at samle regningen op. Dermed har varmekunderne udsigt til store prisstigninger., skriver VEKS i et indlæg.

08. nov 2018 Landsmøde

Video: Har vi infratruktur til overs?

Hvis vi skal elektrificere fjernvarmen - bliver fjernvarmerørene og gasledningerne så til overs? Se professor ved Aalborg Universitet Henrik Lunds indlæg og følg debatten om de fælles løsninger bagefter. 

07. nov 2018 Landsmøde

Se Mette Frederiksens tale fra årets landsmøde

På landsmødets første dag indtog Socialdemokraternes formand Mette Frederiksen talerstolen. Den store sal var pakket til randen af deltagere, der ville høre, hvad oppositionslederen havde at sige om fælles løsninger.

15. nov 2018 Navnenyt

Teknisk tronskifte og 25 års jubilæum i Egtved

Ny driftsleder på deleordning, driftsleder som ny driftsassistent og formand med 25 års jubilæum på Egvted Varmeværk. 

14. nov 2018 Navnenyt

Tove Just fylder rundt

Dansk Fjernvarmes service- og supportmedarbejder, Tove Just, fylder 60 år den 22. december.

Hvad mener Dansk Fjernvarme?

Debat og pressemeddelelser

Se mere under "Vi mener"

17. mar 2016

Web-tv: Se Amager Bakke tage form

Det store byggeri af verdens mest effektive affaldsforbrændingsanlæg tager form på Amager. Fra slutningen af 2017 er det muligt at stå på ski ned ad anlægget, skriver magasinet Fjernvarmen i marts-udgaven.

09. nov 2018

Datacentre kommer til at fyre for fuglene

LÆS I DAG: Vi skal udnytte overskudsvarmen bedre. Politisk flertal støtter tilslutningspligt i Horsens Kommune. Uenighed om tilslutningspligt i Struer. Stort forbrændingsanlæg fortsat ude af drift efter brand.

08. nov 2018 Presseklip

FORS har Danmarks bedste forsyningsbestyrelse

LÆS I DAG: FORS har Danmarks bedste bestyrelse for forsyningsselskaber. Dom i Danmarks største skattesag i dag. SE og Eniig er tættere på fusion. Storbritannien er Danmarks vigtigste eksportmarked for energi. Fjernvarmeprisen stiger i Spjald. Ingen fjernvarme fra lun leverpostej.

07. nov 2018

Politikere: Klogt at begrænse biomasse

LÆS I DAG: Politikere: Klogt at begrænse biomasse. Det skulle nødigt gå, som det gik i Herning. Energi Fyn melder sig ind i tænketank. 63 tons tung turbine på plads i Kalundborg.

Nyhedsbrev

Tilmeld Nyhedsbrev
Afmeld Nyhedsbrev

13. nov 2018 Navnenyt

Ny direktør til Odsherred Forsyning

Fanny Villadsen overtager som direktør for Odsherred Forsyning efter Ghita Hansen.

07. nov 2018 Navnenyt

Praktikant til Faglig Afdeling

Ingeniør i energiteknologi er i praktik i Dansk Fjernvarme.

01. nov 2018 Navnenyt

EWII har fået ny økonomidirektør

Olaf Spliid skifter til EWII efter 32 år hos Bankdata. 

29. okt 2018 Navnenyt

Ny på kontoret i Hornbæk

Nina Skanning er ny hos Hornbæk Fjernvarme.

08. okt 2018 Navnenyt

25 år med samme driftsleder i Sdr. Herred

Karlo Kronborg Andersen fejrer den 1. november 25 års-jubilæum hos Sdr. Herreds Kraftvarmeværker.