10. okt 2018

Forsyningstilsynet godkender forrentning

LÆS I DAG: Forsyningstilsynet godkender forrentning. Professor kritiserer rentefinteBorgmestre kritiserer skrotpræmie for brændeovne. Hamborg køber fjernvarmenettet tilbage fra Vattenfall. Nationalt center for grøn energi bygges ved Kolding Fjord. Regeringen sigter mod 0-udledning af CO2 i 2050. Myndighedsbehandling bremser varmepumper. Billund Varmeværk har store planer på tegnebrættet.

Finans.dk:
Forsyningstilsynet godkender forrentning

Forsyningstilsynet har behandlet de første 28 ansøgninger om forrentning af indskudskapital og har givet grønt lys til, at fjernvarmeselskaber landet over kan opkræve 1,6 milliarder kroner hos kunderne. Det oplyser Finans.dk.

Der ligger yderligere 17 ansøgninger, der skal behandles.

- Det samlede beløb i de resterende ansøgninger er betydelig større, end det beløb vi har godkendt på nuværende tidspunkt, siger direktør i Forsyningstilsynet, Carsten Smidt, til Finans.dk.

Hos HOFOR, der har fået godkendt en forrentning på 761 millioner kroner, oplyser direktør for fjernvarme Jan Kauffmann, at de udelukkende vil bruge pengene til grønne investeringer i fjernvarmen.

*****

Finans.dk:
Professor kritiserer rentefinte

57 fjernvarmeselskaber har ansøgt om at få lov til at forrente indskudskapital. Forsyningstilsynet har foreløbig godkendt opkrævninger på 1,6 milliarder kroner.

Professor Per Nikolaj Bukh på Aalborg Universitet kritiserer selskaberne og mener, at blot fordi der er en åbning i loven, er det ikke ensbetydende med, at man skal udnytte den.

- Ministeren og hele forligskredsen på Christiansborg har givet fjernvarmeselskaberne en ekstremt klar opfordring til at trække ansøgningerne tilbage. Jeg forstår ikke, hvorfor man ignorerer et så kraftigt vink med en vognstang, siger Per Nikolaj Bukh til Finans.dk. Han understreger samtidig, at fjernvarmeselskaberne er afhængige af politisk velvilje omkring hele reguleringen.

Dansk Fjernvarme bakker op om sine medlemmer.

- Så længe pengene ikke bliver udloddet til andre formål end varmeforsyningen, mener jeg, at det må være op til det enkelte selskabs bestyrelse at finde frem til, hvad der er rigtigt at gøre, siger direktør Kim Mortensen til Finans.dk.

*****

DR.dk:
Borgmestre kritiserer skrotpræmie for brændeovne

Regeringens klimaudspil indeholder en skrotpræmie for brændeovne fra før 2000. Men det er alt for uambitiøst lyder det nu fra bl.a. overborgmester i Københavns Kommune, Frank Jensen. Han for nylig opfordret til, at alle brændeovne skal forbydes i København og vil altså gå længere end regeringen gør med sit udspil.

- Det er virkelig en langsom løsning, at man sætter kravet tilbage til år 2000. Det kunne være meget bedre, hvis det for eksempel var år 2010, siger Frank Jensen til DR.dk.

Skrotpræmien skal ifølge regeringen være på op til 2000 kroner, men det vil være tilladt for borgerne at bruge pengene på at få en ny og mere moderne brændeovn installeret. Og det falder ikke i god jord hos Teknik- og Miljøborgmester i København, Ninna Hedeager Olsen.

-  I de mange husstande, som allerede er tilsluttet fjernvarmenettet, der er brændeovnen en form for "hyggesupplement", og der kunne vi i København godt tænke os at lave et decideret forbud, siger hun til DR.dk.

*****

Hamburg.de:
Hamborg køber fjernvarmenettet tilbage fra Vattenfall

Hamborgs senat benytter sig af sin option til at købe fjernvarmenettet tilbage fra Vattenfall fra nytår, skriver hamburg.de. Bystyret har lyttet til forbrugerne, der med flertal har stemt for, at nettet skal være på deres og byens hænder. Bystyret har dog undersøgt andre muligheder for fjernvarmenettet.

- Udøvelsen af den i 2014 med Vattenfall indgåede option til fuldstændig overtagelse af fjernvarmeselskabet per den 1. januar 2019 har vist sig som den bedste løsning for i samarbejde med andre kommunale virksomheder at opbygge klimavenlig fjernvarmeforsyning, sikre stabile priser for forbrugerne og snarligt og sikkert tage offentlig hånd om fjernvarmenettet, siger Hamborgs borgmester Peter Tschentscher.

Vattenfall har siden 1999 købt sig ind i Hamborgs fjernvarmenet og ejer nu 74,9 procent af nettet. Den andel køber byen nu tilbage for 625 mio. euro (cirka 4,7 mia. kr.), så byen atter ejer fjernvarmeforsyningen 100 procent. Med i købet af fjernvarmenettet følger også to fjernvarmeværker og omkring 590 ansatte.

*****

JydskeVestkysten:
Nationalt center for grøn energi bygges ved Kolding Fjord

Ewii, DTU og en række universiteter står det nye forskningscenter i grøn omstilling, Center Danmark, som placeres ved Gudsø Vig ved Kolding Fjord, skriver JydskeVestkysten.

Dansk Fjernvarme samt Fredericia og Kolding kommuner bakker også op som interessenter i centret, som vil koste omkring en halv mia. kroner og bliver cirka 30 hektar stort.

I centret skal forskes i grøn omstilling på tværs af forsyningsarterne. Forskningen skal basere sig på big data og kunstig intelligens.

Ewii stifter Center Danmark sammen med Henrik Thorsen fonden.

- Jeg har arbejdet med ideen i de seneste fire år, og for to år siden kom DTU med ind over. Det har været et fantastisk samarbejde, som siden er blevet udvidet med alle de øvrige tekniske universiteter. Senest har vi fået Ewii med ind over, og det har givet yderligere et løft, siger idémanden Henrik Thorsen.

*****

Ingeniøren:
Regeringen sigter mod 0-udledning af CO2 i 2050

Tirsdag formiddag præsenterede seks ministre, herunder statsminister Lars Løkke Rasmussen, regeringens klimaplan – Sammen om en grønne fremtid. Det overordnede mål med planen er, at der skal være en nul-udledning af CO2 i 2050 – det fortæller Ingeniøren.

- Med klima- og luftudspillet 'Sammen om en grønnere fremtid', tager regeringen det næste skridt på vejen mod et Danmark, hvor luften er ren, og vi på sigt ikke belaster klimaet overhovedet, lyder det fra Energi-, Forsynings- og Klimaminister Lars Chr. Lilleholt i forbindelse med lanceringen af planen.

Et af regeringens mål er, at drivhusgasudledningerne fra de ikke-kvotebelagte sektorer støt skal nedbringes frem til 2030, hvor drivhusgasudledningen fra de tre sektorer skal være 39 pct. under niveauet i 2005. Ifølge Ingeniøren vil det kræve en reduktion på 32-37 mio. ton CO2 i årene 2021-2030.

Samlet er der tale om 34 initiativer – herunder en konkret skrotningspræmie for brændeovne, en støtteordning til udskiftning af gamle oliefyr og mindre konkrete initiativer såsom en adfærdskampagne kaldet »Informationsindsats for energieffektiviseringer«.

*****

Altinget:
Myndighedsbehandling bremser varmepumper

KL efterlyser statslig vejledning til, hvordan den kommunale sagsbehandling kan blive gjort smidigere, så fjernvarmeselskaberne kan få sat skub i indtoget af store varmepumper. Konkret bliver der efterlyst en fælles køreplan for myndighedsbetjeningen ved varmepumpeprojekter – det fortæller Altinget.

Opråbet kommer fra repræsentanter fra ATES A/S, Sønderborg Kommune, Brædstrup Fjernvarme, Kalundborg Forsyning, Danske Vandværker, Niras, Rye Kraftvarmeværk og Dansk Fjernvarme. De foreslår, at får til opgave at udarbejde en vejledning med redskaber til projektansøgere og sagsbehandlere.

- Udfordringen skydes nye fagskel og manglende erfaring med myndighedshåndtering af miljøsårbare kilder til varmepumper, siger adm. direktør for energiudstyrsleverandøren ATES A/S, Lars Hjortshøj Jacobsen.

Parterne peger bl.a. på sagen med om grundvarmepumpe i Dronninglund, som et eksempel på, hvor en fælles og mere klar vejledning ville have været en fordel

- Værktøjerne skal belyse og anskueliggøre processen og kravene frem mod en tilladelse, så værker, myndigheder og øvrige aktører ved, hvad de skal forholde sig til. Frustrationen vil blive mindre, og tidshorisonten frem mod en tilladelse bliver kortere og mere klar,” siger Lars Hjortshøj Jacobsen.

*****

JydskeVestkysten:
Billund Varmeværk har store planer på tegnebrættet

Efterspørgslen på varme stiger i Billund, og det har fået Billund Varmeværk til at gå i tænkeboksen for at finde den rette løsning, så alle borgere med fjernvarme også kan få og holde varmen i fremtiden – det fortæller JydskeVestkysten.

Valget vil ifølge formand Kell Raabjerg afhænge af, hvordan politikerne på Christiansborg udmønter den energiaftale, der blev indgået før sommeren, og derfor bliver der også arbejdet med flere alternativer.

- En af mulighederne er for eksempel en varmepumpe, der leverer køling til virksomheder i byen og varme til Billund Varmeværk, forklarer Kell Raabjerg.

Udover en investering i nye varmekilder, så bliver der også afsat penge til en plan for renovering af det eksisterende ledningsnet.

*****

Randers Onsdag:
Kraftvarmeværk nomineret til Fjernvarmeprisen

Værum Ørum Kraftvarmeværk har på ti år skåret to-tredjedele af varmeprisen, og det er en af årsagerne til, at værket nu er nomineret til Fjernvarmeprisen 2018, der bliver uddelt på Landsmødet 2018 i Aalborg senere i oktober. Det fortæller Randers Onsdag.

Ifølge indstillingen har bestyrelsen i Værum Ørum Kraftvarmeværk arbejdet hårdt på at dreje værket væk fra at være dyrt og med utilfredse forbrugere til nu at være et værk med glade kunder. Værket er i dag blandt de ti procent billigste værker i Danmark. 

- Vi tager nomineringen som en kæmpe cadeau til den måde, bestyrelsen arbejder på og den energi, som bestyrelsen lægger i arbejdet. Samtidig er det også et skulderklap til både driften og administrationen. Så på alle måder, er det et energiboost til alle om at fortsætte retningen og indsatsen, siger formanden for værket, Morten Bøhm. 

Det afgøres på landsmødet i Dansk Fjernvarme sidst i oktober, hvem der skal modtage fjernvarmeprisen. Udover Værum Ørum Kraftvarmeværk er der yderligere to nominerede, nemlig varmeværker i Brønderslev og i Høje Tåstrup.

Nyheder

15. okt 2018 Varmepris

Fjernvarmeprisen når historisk lavt niveau

Prisen på at opvarme sin bolig med fjernvarme er i 2018 faldet med i gennemsnit 4,2 procent. Dermed når den et nyt historisk lavt niveau. Dog begynder flere fjernvarmeselskaber at varsle prisstigninger, når grundbeløbet ophører til nytår.

11. okt 2018 Energiaftale

Lilleholt vil forlænge elproduktionsstøtte

Biomasseanlæg skal kunne få forlænget elproduktionsstøtten, lyder det fra energiminister Lars Chr. Lilleholt. Udmeldingen vækker glæde hos Assens Fjernvarme.

11. okt 2018

Dansk Fjernvarme vil have lovforslag udskudt

Det vil være en historisk fejl at fjerne forbrugerbindingerne på fjernvarmeområdet, mener Dansk Fjernvarme, der vil have det nuværende lovarbejde udskudt for at få lavet tilbundsgående konsekvensanalyser.

09. okt 2018

Fjernvarmen kan hjælpe på CO2-udledningen

Regeringen har nu fremlagt deres klimaudspil. De lægger op til at reducere CO2-udledningen på flere områder. Fjernvarmen kan tage en god bid, mener Dansk Fjernvarme.

09. okt 2018

S: Vi vil en anden vej end nye afgifter på overskudsvarme

En ny høj afgift på overskudsvarme fremmer ikke brugen af overskudsvarme. Derfor vil Socialdemokratiet en anden vej, der sikrer effektiv udnyttelse af overskudsvarme, lyder det fra partiets skatteordfører.

04. okt 2018 Energiaftale

Energiaftale sætter retning men binder fjernvarmeselskaberne

Formand for Dansk Fjernvarme og borgmester i Esbjerg Kommune, Jesper Frost Rasmussen, kommenterede fjernvarmeselskabernes nye muligheder for at indfri de politiske forventninger, da han talte på Energipolitisk Åbningsdebat i Folketinget.

02. okt 2018 Konferencer

Danmark er fortsat en driver for fjernvarme i de europæiske lande

Fjernvarmen har historisk stået stærkt i Danmark, og derfor er Danmark fortsat en markant driver for fjernvarmeudbredelse i mange af de øvrige europæiske lande

27. sep 2018

Geoop: Geotermi er nødvendig, hvis vi skal nå klimamål

Geotermisk varme spiller en central rolle i omstillingen af varmesektoren og elektrificeringen af energisystemet, mener Geotermisk Operatørselskab.

27. sep 2018

Video: Optimisme på international fjernvarmekonference

Global District Energy Days afvikles i disse dage i Helsinki. Dansk Fjernvarmes internationale chef Birger Lauersen er til stede, og han beretter om international optimisme på fjernvarmens vegne.

27. sep 2018 Energi på toppen

Digitalisering bringer fjernvarmen i centrum af energisystemet

Forsyningssektoren er ved at blive digitaliseret. Ved onsdagens Energi på Toppen satte fjernvarmeselskabernes brancheforening fokus på muligheder og trusler ved digitaliseringen.

24. sep 2018

Opråb: Lad ikke overskudsvarmen gå til spilde

Industri, fjernvarmeselskaber, arbejdsgiverorganisationer, lønmodtagerorganisationer og energiens brancheorganisationer går sammen i fælles opråb for en politisk løsning, der vil sikre udnyttelse af overskudsvarme.

08. okt 2018 Navnenyt

25 år med samme driftsleder i Sdr. Herred

Karlo Kronborg Andersen fejrer den 1. november 25 års-jubilæum hos Sdr. Herreds Kraftvarmeværker.

Hvad mener Dansk Fjernvarme?

Debat og pressemeddelelser

Se mere under "Vi mener"

17. mar 2016

Web-tv: Se Amager Bakke tage form

Det store byggeri af verdens mest effektive affaldsforbrændingsanlæg tager form på Amager. Fra slutningen af 2017 er det muligt at stå på ski ned ad anlægget, skriver magasinet Fjernvarmen i marts-udgaven.

08. okt 2018

Borgmester vil gerne bruge overskudsvarme

LÆS I DAG: Borgmester Wilbek går ind i varmesag. Nye varmerør ligger klar. Binding til naturgas skyld i høje varmepriser i Tønder. Horsens Kommune ændrer vejledning om fjernvarme. Lolland Varme overtager Stokkemarke Fjernvarmes værk og kunder. Kongres æder alle hotelværelser.

05. okt 2018 Presseklip

Regeringsparti undsiger overskudsvarmeafgift

LÆS I DAG: Regeringsparti undsiger afgift på overskudsvarme. Facebook bygger datacenter ved Esbjerg. Værum Ørum nomineret til Fjernvarmeprisen. Tre er nomineret til fjernvarmepris. Løgstør lægger kundeservice over til Verdo.

04. okt 2018

Politisk slagsmål om Esbjergværkets afløser

LÆS I DAG: Energiaftale skal implementeres så hurtigt som muligt. 400 til borgermøde om fjernvarme i Hatting. Grindsteds varmepris bliver holdt i ro. Billund og Hejnsvig er rustet til grundbeløbets bortfald. Viking Link bidrager minimalt til grøn omstilling. Milliarder skal give hurtigere bredbånd på Sjælland.

Nyhedsbrev

Tilmeld Nyhedsbrev
Afmeld Nyhedsbrev

03. okt 2018 Navnenyt

HOFOR henter ny kommunikationschef i DR

Anders Kappel får ansvar for HOFOR’s interne og eksterne kommunikation.

02. okt 2018 Navnenyt

Tre nye i FIF Marketings bestyrelse

Anders Andersen, Kim Mathiesen og Line Laugesen Udengaard er nye i FIF Marketings bestyrelse.

28. sep 2018 Navnenyt

Ny direktør for Brøndum-koncernen

Tue Sjøntoft er fra årsskiftet administrerende direktør for Brøndum-koncernen.

27. sep 2018 Navnenyt

Dansker fortsætter i spidsen for europæisk netværk

Dansk Fjernvarmes internationale chef Birger Lauersen er genvalgt som vicepræsident i den europæiske fjernvarmeorganisation Euroheat & Power.

25. sep 2018 Navnenyt

To nye ansat i DME

Ny i ejerkredsen og ny juniorpartner hos DME.

24. sep 2018 Navnenyt

Vicedirektør fratræder i CTR

Vicedirektør i CTR I/S, Jan Elleriis, fratræder efter sin stilling for at blive særlig rådgiver samme sted.