10. okt 2018

Forsyningstilsynet godkender forrentning

LÆS I DAG: Forsyningstilsynet godkender forrentning. Professor kritiserer rentefinteBorgmestre kritiserer skrotpræmie for brændeovne. Hamborg køber fjernvarmenettet tilbage fra Vattenfall. Nationalt center for grøn energi bygges ved Kolding Fjord. Regeringen sigter mod 0-udledning af CO2 i 2050. Myndighedsbehandling bremser varmepumper. Billund Varmeværk har store planer på tegnebrættet.

Finans.dk:
Forsyningstilsynet godkender forrentning

Forsyningstilsynet har behandlet de første 28 ansøgninger om forrentning af indskudskapital og har givet grønt lys til, at fjernvarmeselskaber landet over kan opkræve 1,6 milliarder kroner hos kunderne. Det oplyser Finans.dk.

Der ligger yderligere 17 ansøgninger, der skal behandles.

- Det samlede beløb i de resterende ansøgninger er betydelig større, end det beløb vi har godkendt på nuværende tidspunkt, siger direktør i Forsyningstilsynet, Carsten Smidt, til Finans.dk.

Hos HOFOR, der har fået godkendt en forrentning på 761 millioner kroner, oplyser direktør for fjernvarme Jan Kauffmann, at de udelukkende vil bruge pengene til grønne investeringer i fjernvarmen.

*****

Finans.dk:
Professor kritiserer rentefinte

57 fjernvarmeselskaber har ansøgt om at få lov til at forrente indskudskapital. Forsyningstilsynet har foreløbig godkendt opkrævninger på 1,6 milliarder kroner.

Professor Per Nikolaj Bukh på Aalborg Universitet kritiserer selskaberne og mener, at blot fordi der er en åbning i loven, er det ikke ensbetydende med, at man skal udnytte den.

- Ministeren og hele forligskredsen på Christiansborg har givet fjernvarmeselskaberne en ekstremt klar opfordring til at trække ansøgningerne tilbage. Jeg forstår ikke, hvorfor man ignorerer et så kraftigt vink med en vognstang, siger Per Nikolaj Bukh til Finans.dk. Han understreger samtidig, at fjernvarmeselskaberne er afhængige af politisk velvilje omkring hele reguleringen.

Dansk Fjernvarme bakker op om sine medlemmer.

- Så længe pengene ikke bliver udloddet til andre formål end varmeforsyningen, mener jeg, at det må være op til det enkelte selskabs bestyrelse at finde frem til, hvad der er rigtigt at gøre, siger direktør Kim Mortensen til Finans.dk.

*****

DR.dk:
Borgmestre kritiserer skrotpræmie for brændeovne

Regeringens klimaudspil indeholder en skrotpræmie for brændeovne fra før 2000. Men det er alt for uambitiøst lyder det nu fra bl.a. overborgmester i Københavns Kommune, Frank Jensen. Han for nylig opfordret til, at alle brændeovne skal forbydes i København og vil altså gå længere end regeringen gør med sit udspil.

- Det er virkelig en langsom løsning, at man sætter kravet tilbage til år 2000. Det kunne være meget bedre, hvis det for eksempel var år 2010, siger Frank Jensen til DR.dk.

Skrotpræmien skal ifølge regeringen være på op til 2000 kroner, men det vil være tilladt for borgerne at bruge pengene på at få en ny og mere moderne brændeovn installeret. Og det falder ikke i god jord hos Teknik- og Miljøborgmester i København, Ninna Hedeager Olsen.

-  I de mange husstande, som allerede er tilsluttet fjernvarmenettet, der er brændeovnen en form for "hyggesupplement", og der kunne vi i København godt tænke os at lave et decideret forbud, siger hun til DR.dk.

*****

Hamburg.de:
Hamborg køber fjernvarmenettet tilbage fra Vattenfall

Hamborgs senat benytter sig af sin option til at købe fjernvarmenettet tilbage fra Vattenfall fra nytår, skriver hamburg.de. Bystyret har lyttet til forbrugerne, der med flertal har stemt for, at nettet skal være på deres og byens hænder. Bystyret har dog undersøgt andre muligheder for fjernvarmenettet.

- Udøvelsen af den i 2014 med Vattenfall indgåede option til fuldstændig overtagelse af fjernvarmeselskabet per den 1. januar 2019 har vist sig som den bedste løsning for i samarbejde med andre kommunale virksomheder at opbygge klimavenlig fjernvarmeforsyning, sikre stabile priser for forbrugerne og snarligt og sikkert tage offentlig hånd om fjernvarmenettet, siger Hamborgs borgmester Peter Tschentscher.

Vattenfall har siden 1999 købt sig ind i Hamborgs fjernvarmenet og ejer nu 74,9 procent af nettet. Den andel køber byen nu tilbage for 625 mio. euro (cirka 4,7 mia. kr.), så byen atter ejer fjernvarmeforsyningen 100 procent. Med i købet af fjernvarmenettet følger også to fjernvarmeværker og omkring 590 ansatte.

*****

JydskeVestkysten:
Nationalt center for grøn energi bygges ved Kolding Fjord

Ewii, DTU og en række universiteter står det nye forskningscenter i grøn omstilling, Center Danmark, som placeres ved Gudsø Vig ved Kolding Fjord, skriver JydskeVestkysten.

Dansk Fjernvarme samt Fredericia og Kolding kommuner bakker også op som interessenter i centret, som vil koste omkring en halv mia. kroner og bliver cirka 30 hektar stort.

I centret skal forskes i grøn omstilling på tværs af forsyningsarterne. Forskningen skal basere sig på big data og kunstig intelligens.

Ewii stifter Center Danmark sammen med Henrik Thorsen fonden.

- Jeg har arbejdet med ideen i de seneste fire år, og for to år siden kom DTU med ind over. Det har været et fantastisk samarbejde, som siden er blevet udvidet med alle de øvrige tekniske universiteter. Senest har vi fået Ewii med ind over, og det har givet yderligere et løft, siger idémanden Henrik Thorsen.

*****

Ingeniøren:
Regeringen sigter mod 0-udledning af CO2 i 2050

Tirsdag formiddag præsenterede seks ministre, herunder statsminister Lars Løkke Rasmussen, regeringens klimaplan – Sammen om en grønne fremtid. Det overordnede mål med planen er, at der skal være en nul-udledning af CO2 i 2050 – det fortæller Ingeniøren.

- Med klima- og luftudspillet 'Sammen om en grønnere fremtid', tager regeringen det næste skridt på vejen mod et Danmark, hvor luften er ren, og vi på sigt ikke belaster klimaet overhovedet, lyder det fra Energi-, Forsynings- og Klimaminister Lars Chr. Lilleholt i forbindelse med lanceringen af planen.

Et af regeringens mål er, at drivhusgasudledningerne fra de ikke-kvotebelagte sektorer støt skal nedbringes frem til 2030, hvor drivhusgasudledningen fra de tre sektorer skal være 39 pct. under niveauet i 2005. Ifølge Ingeniøren vil det kræve en reduktion på 32-37 mio. ton CO2 i årene 2021-2030.

Samlet er der tale om 34 initiativer – herunder en konkret skrotningspræmie for brændeovne, en støtteordning til udskiftning af gamle oliefyr og mindre konkrete initiativer såsom en adfærdskampagne kaldet »Informationsindsats for energieffektiviseringer«.

*****

Altinget:
Myndighedsbehandling bremser varmepumper

KL efterlyser statslig vejledning til, hvordan den kommunale sagsbehandling kan blive gjort smidigere, så fjernvarmeselskaberne kan få sat skub i indtoget af store varmepumper. Konkret bliver der efterlyst en fælles køreplan for myndighedsbetjeningen ved varmepumpeprojekter – det fortæller Altinget.

Opråbet kommer fra repræsentanter fra ATES A/S, Sønderborg Kommune, Brædstrup Fjernvarme, Kalundborg Forsyning, Danske Vandværker, Niras, Rye Kraftvarmeværk og Dansk Fjernvarme. De foreslår, at får til opgave at udarbejde en vejledning med redskaber til projektansøgere og sagsbehandlere.

- Udfordringen skydes nye fagskel og manglende erfaring med myndighedshåndtering af miljøsårbare kilder til varmepumper, siger adm. direktør for energiudstyrsleverandøren ATES A/S, Lars Hjortshøj Jacobsen.

Parterne peger bl.a. på sagen med om grundvarmepumpe i Dronninglund, som et eksempel på, hvor en fælles og mere klar vejledning ville have været en fordel

- Værktøjerne skal belyse og anskueliggøre processen og kravene frem mod en tilladelse, så værker, myndigheder og øvrige aktører ved, hvad de skal forholde sig til. Frustrationen vil blive mindre, og tidshorisonten frem mod en tilladelse bliver kortere og mere klar,” siger Lars Hjortshøj Jacobsen.

*****

JydskeVestkysten:
Billund Varmeværk har store planer på tegnebrættet

Efterspørgslen på varme stiger i Billund, og det har fået Billund Varmeværk til at gå i tænkeboksen for at finde den rette løsning, så alle borgere med fjernvarme også kan få og holde varmen i fremtiden – det fortæller JydskeVestkysten.

Valget vil ifølge formand Kell Raabjerg afhænge af, hvordan politikerne på Christiansborg udmønter den energiaftale, der blev indgået før sommeren, og derfor bliver der også arbejdet med flere alternativer.

- En af mulighederne er for eksempel en varmepumpe, der leverer køling til virksomheder i byen og varme til Billund Varmeværk, forklarer Kell Raabjerg.

Udover en investering i nye varmekilder, så bliver der også afsat penge til en plan for renovering af det eksisterende ledningsnet.

*****

Randers Onsdag:
Kraftvarmeværk nomineret til Fjernvarmeprisen

Værum Ørum Kraftvarmeværk har på ti år skåret to-tredjedele af varmeprisen, og det er en af årsagerne til, at værket nu er nomineret til Fjernvarmeprisen 2018, der bliver uddelt på Landsmødet 2018 i Aalborg senere i oktober. Det fortæller Randers Onsdag.

Ifølge indstillingen har bestyrelsen i Værum Ørum Kraftvarmeværk arbejdet hårdt på at dreje værket væk fra at være dyrt og med utilfredse forbrugere til nu at være et værk med glade kunder. Værket er i dag blandt de ti procent billigste værker i Danmark. 

- Vi tager nomineringen som en kæmpe cadeau til den måde, bestyrelsen arbejder på og den energi, som bestyrelsen lægger i arbejdet. Samtidig er det også et skulderklap til både driften og administrationen. Så på alle måder, er det et energiboost til alle om at fortsætte retningen og indsatsen, siger formanden for værket, Morten Bøhm. 

Det afgøres på landsmødet i Dansk Fjernvarme sidst i oktober, hvem der skal modtage fjernvarmeprisen. Udover Værum Ørum Kraftvarmeværk er der yderligere to nominerede, nemlig varmeværker i Brønderslev og i Høje Tåstrup.

Nyheder

15. nov 2018

VEKS: Vi kommer til at mangle 185 mio. kr.

Video: Foran et samlet Energi-, Forsynings- og Klimaudvalg har transmissionsselskabet VEKS i dag forklaret, hvorfor, der er behov for at ændre lovforslag om elproduktionstilskud.

15. nov 2018

Briterne har brug for dansk fjernvarme uanset Brexit

Danske virksomheder skal også efter Brexit bidrage til at konvertere Storbritannien fra individuel naturgas til grøn fjernvarme, mener vicedirektør i Dansk Fjernvarme, Kim Behnke.

14. nov 2018

EU-parlamentet sætter grøn retning

EU-Parlamentet bakker op om bindende mål for energieffektivitet og vedvarende energi frem mod 2030. Det vækker glæde hos Dansk Fjernvarme.

13. nov 2018

Fjernvarme-eksperter fra hele verden er samlet i Aalborg

300 deltagere fra fire forskellige kontinenter er i disse dage samlet i Aalborg for at diskutere fremtidens fjernvarme ved en stor international konference.

13. nov 2018 Landsmøde

Video: Investorer til fjernvarmen og Løvens Hule

Pensionsselskaberne står på spring for at investere grønt. Direktør i PKA, Peter Damgaard Jensen, svarer på, om de har kig på fjernvarmen. Det glider over i Løvens Hule, hvor han er en af de fire løver, der skal vurdere tre nye energikoncepter. De tre andre i panelet er Kim Lehmann, direktør i Kamstrup, Jens Lundgaard, direktør i KommuneKredit og Christian Ibsen, direktør i Concito.

12. nov 2018 Landsmøde

Video: Invester i diversitet

Jette Miller, direktør i De Frie Energiselskaber, gav et indlæg om diversitet i energisektoren. Og hvorfor det er vigtigt at tale om diversitet i energisektoren.

09. nov 2018

Regeringen må tilbage i maskinrummet

Regeringens forslag til en overgangsordning for de elproducerende biomasseanlæg er ikke godt nok. Sådan var den klare melding fra oppositionen, der ikke vil lade varmekunderne betale store ekstraregninger.

08. nov 2018

Vandselskaberne vinder sag i Højesteret

Vandselskaberne har netop vundet skattesag i Højesteret, hvormed forbrugerne slipper for et nyt stort skattesmæk. Afgørelsen vækker glæde hos Dansk Fjernvarme.

08. nov 2018

VEKS: Regeringen sender højere varmeregning direkte til Vestegnen

Når elproduktionstilskuddet ophører på de biomassefyrede værker, er der kun varmekunderne til at samle regningen op. Dermed har varmekunderne udsigt til store prisstigninger., skriver VEKS i et indlæg.

08. nov 2018 Landsmøde

Video: Har vi infratruktur til overs?

Hvis vi skal elektrificere fjernvarmen - bliver fjernvarmerørene og gasledningerne så til overs? Se professor ved Aalborg Universitet Henrik Lunds indlæg og følg debatten om de fælles løsninger bagefter. 

07. nov 2018 Landsmøde

Se Mette Frederiksens tale fra årets landsmøde

På landsmødets første dag indtog Socialdemokraternes formand Mette Frederiksen talerstolen. Den store sal var pakket til randen af deltagere, der ville høre, hvad oppositionslederen havde at sige om fælles løsninger.

15. nov 2018 Navnenyt

Teknisk tronskifte og 25 års jubilæum i Egtved

Ny driftsleder på deleordning, driftsleder som ny driftsassistent og formand med 25 års jubilæum på Egvted Varmeværk. 

14. nov 2018 Navnenyt

Tove Just fylder rundt

Dansk Fjernvarmes service- og supportmedarbejder, Tove Just, fylder 60 år den 22. december.

Hvad mener Dansk Fjernvarme?

Debat og pressemeddelelser

Se mere under "Vi mener"

17. mar 2016

Web-tv: Se Amager Bakke tage form

Det store byggeri af verdens mest effektive affaldsforbrændingsanlæg tager form på Amager. Fra slutningen af 2017 er det muligt at stå på ski ned ad anlægget, skriver magasinet Fjernvarmen i marts-udgaven.

09. nov 2018

Datacentre kommer til at fyre for fuglene

LÆS I DAG: Vi skal udnytte overskudsvarmen bedre. Politisk flertal støtter tilslutningspligt i Horsens Kommune. Uenighed om tilslutningspligt i Struer. Stort forbrændingsanlæg fortsat ude af drift efter brand.

08. nov 2018 Presseklip

FORS har Danmarks bedste forsyningsbestyrelse

LÆS I DAG: FORS har Danmarks bedste bestyrelse for forsyningsselskaber. Dom i Danmarks største skattesag i dag. SE og Eniig er tættere på fusion. Storbritannien er Danmarks vigtigste eksportmarked for energi. Fjernvarmeprisen stiger i Spjald. Ingen fjernvarme fra lun leverpostej.

07. nov 2018

Politikere: Klogt at begrænse biomasse

LÆS I DAG: Politikere: Klogt at begrænse biomasse. Det skulle nødigt gå, som det gik i Herning. Energi Fyn melder sig ind i tænketank. 63 tons tung turbine på plads i Kalundborg.

Nyhedsbrev

Tilmeld Nyhedsbrev
Afmeld Nyhedsbrev

13. nov 2018 Navnenyt

Ny direktør til Odsherred Forsyning

Fanny Villadsen overtager som direktør for Odsherred Forsyning efter Ghita Hansen.

07. nov 2018 Navnenyt

Praktikant til Faglig Afdeling

Ingeniør i energiteknologi er i praktik i Dansk Fjernvarme.

01. nov 2018 Navnenyt

EWII har fået ny økonomidirektør

Olaf Spliid skifter til EWII efter 32 år hos Bankdata. 

29. okt 2018 Navnenyt

Ny på kontoret i Hornbæk

Nina Skanning er ny hos Hornbæk Fjernvarme.

08. okt 2018 Navnenyt

25 år med samme driftsleder i Sdr. Herred

Karlo Kronborg Andersen fejrer den 1. november 25 års-jubilæum hos Sdr. Herreds Kraftvarmeværker.