09. okt 2018

Shell advarer mod afgifter på overskudsvarme

LÆS I DAG: Shell advarer mod afgifter på overskudsvarme. Skatteordfører oplevede overskudsvarme i Fredericia. Regeringen vil skrotte gamle brændeovneFyns største solvarmeanlæg er ved at se dagens lys. Det kan vi forvente af regeringens klimaudspil.

Fredericia Dagblad:
Shell advarer mod afgifter på overskudsvarme

Shell Raffinaderiet i Fredericia advarer nu politikerne på Christiansborg mod at vedtage en ny og øget afgift på overskudsvarme. Det vil kunne sætte en stopper for en planlagt udbygning af det nuværende anlæg, som i dag leverer 28 procent af den samlede varme fra TVIS.

- Hvis vi udbygger anlægget, så ville vi kunne levere varme til 12.000-13.000 husstande mere end vi gør i dag, men bliver afgifterne hævet, som det ligger i udspillet, så er det ikke en investering, vi vil gå ind i, forklarer planlægningschef Finn Schousboe, ifølge Fredericia Dagblad.

Mandag besøgte den socialdemokratiske skatteordfører Jesper Petersen raffinaderiet på havnen i Fredericia, hvor han udover en rundvisning bl.a. også kunne høre, at Shell er villige til at være med i en certificeringsordning, som det bl.a. er foreslået af Dansk Fjernvarme. Certificeringen skal imødekomme frygten for, at virksomheder vil producere ”falsk” overskudsvarme.

Vælger regeringen at vedtage udspillet, som det ligger, så vil det for kunderne på TVIS-nettet betyde en ekstra varmeregning på 460 kroner om året, fordi overskudsvarmen fra Shell bliver dyrere at aftage.

Shell Raffinaderiet er den virksomhed i Danmark, der leverer størst mængder overskudsvarme til fjernvarmenettet. Aalborg Portland følger lige efter, og dertil kommer en hel række af andre leverandører.

*****

Fredericia Avisen:
Skatteordfører oplevede overskudsvarme i Fredericia

Mens Folketinget forhandler en potentiel ny afgift på overskudsvarme fra industri og datacentre, oplevede Socialdemokratiets chefforhandler, skatteordfører Jesper Petersen, i går overskudsvarme i den virkelige verden på Dansk Shells raffinaderi i Fredericia, skriver Fredericia Avisen

Han fulgtes med Fredericias borgmester Jacob Bjerregaard, Dansk Fjernvarmes direktør Kim Mortensen, administrerende direktør i TVIS, Jørgen Nielsen, og Shell Raffinaderiets administrerende direktør i Fredericia, Maarten Stals.

- Det (overskudsvarme, red.) giver en klimagevinst, samtidig med at forbrugerne har en god pris på fjernvarme. Jeg vil nu tage mine oplevelser med til Christiansborg. Jeg er her, fordi der er gang i diskussionerne omkring afgifter på overskudsvarme. Det vil branchen ikke have, fordi det vil bremse investeringer i øget indvinding af overskudsvarme. Vi foreslår derfor at gå en anden vej, certificere og gå ind på den enkelte virksomhed, så vi sikrer, at der ikke ekstraproduceres overskudsvarme til markedet, men at den anvendes, når den opstår, siger sagde Jesper Petersen.

23.000 varmeforbrugere i Trekantområdet får varme fra Shell i Fredericia, som er Danmarks største producent af overskudsvarme. Potentialet er dog til yderligere 12.000 husstande med Shell-varme.

Dele af regeringen og Skatteministeriet har foreslået den nye afgift, mens oppositionen, DF og LA er skeptiske.

*****

DR:
Regeringen vil skrotte gamle brændeovne

Regeringens luft- og klimaudspil "Sammen om en grønnere fremtid" er et frontalangreb på ældre og meget partikeludledende brændeovne fra før 2000, skriver DR Nyheder.

En brændeovn af ældre dato forurener op til fem gange så meget som en nyere model. Brændeovne skal derfor nu have et eftersyn, når boliger skifter ejere, for at sikre, at brændeovnene er så effektive og miljørigtige som muligt. Er de fra før 2000, skal det være lovpligtigt at skifte dem ud med nyere modeller eller skrotte brændeovne helt som varmekilder.

Regeringen vil også lokke ikke-købende eller -sælgende boligejere til at skifte deres gamle brændeovne ud med en skrotpræmie.

46 millioner er sat af til at skrotte ældre brændeovne. Ejerne af de ældste modeller vil kunne indkassere cirka 2000 kroner i tilskud.

*****

Fyns Amtsavis:
Fyns største solvarmeanlæg er ved at se dagens lys

Det forberedende arbejde til Ringe Fjernvarmes store solvarmeanlæg er gået i gang. Det sker på trods af, at der lige nu ligger en klage i Planklagenævnet over en manglende miljøundersøgelse i forbindelse med projektet. 

- Vi er gået i gang med forberedelser, som vi har haft planlagt længe. Der skal beskæres og fældes, og det skal gøres nu. Klagen har ikke fået opsættende virkning, og vi bliver nødt til at gøre nogle ting, siger direktør i fjernvarmeselskabet, Karsten Godiksen.

Ifølge direktøren er det afgørende for fjernvarmeselskabets økonomi, at man bliver færdige med projektet inden den 30. juni 2019. Det vil spare fjernvarmeselskabet for nogle millioner kroner, fremgår det af Fyns Amtsavis.

Solvarmeanlægget koster omkring 47 millioner kroner, og solcellerne dækker et areal på 26.000 kvadratmeter. 

*****

Energi Watch:
Det kan vi forvente af regeringens klimaudspil

Senere i dag fremlægger regeringen sit udspil til en klimaplan. Men allerede inden den officielle offentliggørelse er der traditionen tro sluppet en hel del ud om indholdet af planen, der ifølge rygter vil byde på cirka 40 tiltag, der skal sikre, at Danmark bliver en klimavenlig nation.

Energi Watch har lavet en opsamling på, hvad der er i vente på klimafronten. Det handler bl.a. om et stop for salg af benzin- og dieselbiler i 2030, ligesom alle nye busser skal være CO2 neutrale i 2020. Regeringen vil fremme salget af grønne taxaer.

Senest kom det mandag frem, at den planlagte stigning af afgiften på elbiler bliver udsat, og i følge DR vil regeringen samtidig indføre et forhøjet fradrag på 40.000 kroner i 2019 for grønne bilejere. Fradraget skal ifølge udspillet stige til 77.500 kroner i 2020. Regeringen vil samtidig indføre et skattefradrag for medarbejdere, der får stillet en grøn firmabil til rådighed af sin arbejdsplads, på 30.000 kroner.

Derudover skal Aalborg, Aarhus, Odense, Frederiksberg og København kunne indføre skærpede miljøzoner, hvor der er særlige regler for lastbiler og bussers udledning for at gøre luften renere. Ligesom der skal bruges 100 millioner kroner på forskning i CO2-fangst - altså lagring af CO2 i den danske undergrund, erfarer Ritzau.

Endelig skal der også sættes 46 millioner kroner af til en skrotningsordning for ældre og meget forurenende brændeovne. Desuden stilles der krav om udskiftning eller skrotning af gamle brændeovne, når huse skifter ejer. Der er afsat ti millioner kroner til at mindske udslippet af metan fra utætheder i biogasanlæg. 

Nyheder

15. nov 2018

VEKS: Vi kommer til at mangle 185 mio. kr.

Video: Foran et samlet Energi-, Forsynings- og Klimaudvalg har transmissionsselskabet VEKS i dag forklaret, hvorfor, der er behov for at ændre lovforslag om elproduktionstilskud.

15. nov 2018

Briterne har brug for dansk fjernvarme uanset Brexit

Danske virksomheder skal også efter Brexit bidrage til at konvertere Storbritannien fra individuel naturgas til grøn fjernvarme, mener vicedirektør i Dansk Fjernvarme, Kim Behnke.

14. nov 2018

EU-parlamentet sætter grøn retning

EU-Parlamentet bakker op om bindende mål for energieffektivitet og vedvarende energi frem mod 2030. Det vækker glæde hos Dansk Fjernvarme.

13. nov 2018

Fjernvarme-eksperter fra hele verden er samlet i Aalborg

300 deltagere fra fire forskellige kontinenter er i disse dage samlet i Aalborg for at diskutere fremtidens fjernvarme ved en stor international konference.

13. nov 2018 Landsmøde

Video: Investorer til fjernvarmen og Løvens Hule

Pensionsselskaberne står på spring for at investere grønt. Direktør i PKA, Peter Damgaard Jensen, svarer på, om de har kig på fjernvarmen. Det glider over i Løvens Hule, hvor han er en af de fire løver, der skal vurdere tre nye energikoncepter. De tre andre i panelet er Kim Lehmann, direktør i Kamstrup, Jens Lundgaard, direktør i KommuneKredit og Christian Ibsen, direktør i Concito.

12. nov 2018 Landsmøde

Video: Invester i diversitet

Jette Miller, direktør i De Frie Energiselskaber, gav et indlæg om diversitet i energisektoren. Og hvorfor det er vigtigt at tale om diversitet i energisektoren.

09. nov 2018

Regeringen må tilbage i maskinrummet

Regeringens forslag til en overgangsordning for de elproducerende biomasseanlæg er ikke godt nok. Sådan var den klare melding fra oppositionen, der ikke vil lade varmekunderne betale store ekstraregninger.

08. nov 2018

Vandselskaberne vinder sag i Højesteret

Vandselskaberne har netop vundet skattesag i Højesteret, hvormed forbrugerne slipper for et nyt stort skattesmæk. Afgørelsen vækker glæde hos Dansk Fjernvarme.

08. nov 2018

VEKS: Regeringen sender højere varmeregning direkte til Vestegnen

Når elproduktionstilskuddet ophører på de biomassefyrede værker, er der kun varmekunderne til at samle regningen op. Dermed har varmekunderne udsigt til store prisstigninger., skriver VEKS i et indlæg.

08. nov 2018 Landsmøde

Video: Har vi infratruktur til overs?

Hvis vi skal elektrificere fjernvarmen - bliver fjernvarmerørene og gasledningerne så til overs? Se professor ved Aalborg Universitet Henrik Lunds indlæg og følg debatten om de fælles løsninger bagefter. 

07. nov 2018 Landsmøde

Se Mette Frederiksens tale fra årets landsmøde

På landsmødets første dag indtog Socialdemokraternes formand Mette Frederiksen talerstolen. Den store sal var pakket til randen af deltagere, der ville høre, hvad oppositionslederen havde at sige om fælles løsninger.

15. nov 2018 Navnenyt

Teknisk tronskifte og 25 års jubilæum i Egtved

Ny driftsleder på deleordning, driftsleder som ny driftsassistent og formand med 25 års jubilæum på Egvted Varmeværk. 

14. nov 2018 Navnenyt

Tove Just fylder rundt

Dansk Fjernvarmes service- og supportmedarbejder, Tove Just, fylder 60 år den 22. december.

Hvad mener Dansk Fjernvarme?

Debat og pressemeddelelser

Se mere under "Vi mener"

17. mar 2016

Web-tv: Se Amager Bakke tage form

Det store byggeri af verdens mest effektive affaldsforbrændingsanlæg tager form på Amager. Fra slutningen af 2017 er det muligt at stå på ski ned ad anlægget, skriver magasinet Fjernvarmen i marts-udgaven.

09. nov 2018

Datacentre kommer til at fyre for fuglene

LÆS I DAG: Vi skal udnytte overskudsvarmen bedre. Politisk flertal støtter tilslutningspligt i Horsens Kommune. Uenighed om tilslutningspligt i Struer. Stort forbrændingsanlæg fortsat ude af drift efter brand.

08. nov 2018 Presseklip

FORS har Danmarks bedste forsyningsbestyrelse

LÆS I DAG: FORS har Danmarks bedste bestyrelse for forsyningsselskaber. Dom i Danmarks største skattesag i dag. SE og Eniig er tættere på fusion. Storbritannien er Danmarks vigtigste eksportmarked for energi. Fjernvarmeprisen stiger i Spjald. Ingen fjernvarme fra lun leverpostej.

07. nov 2018

Politikere: Klogt at begrænse biomasse

LÆS I DAG: Politikere: Klogt at begrænse biomasse. Det skulle nødigt gå, som det gik i Herning. Energi Fyn melder sig ind i tænketank. 63 tons tung turbine på plads i Kalundborg.

Nyhedsbrev

Tilmeld Nyhedsbrev
Afmeld Nyhedsbrev

13. nov 2018 Navnenyt

Ny direktør til Odsherred Forsyning

Fanny Villadsen overtager som direktør for Odsherred Forsyning efter Ghita Hansen.

07. nov 2018 Navnenyt

Praktikant til Faglig Afdeling

Ingeniør i energiteknologi er i praktik i Dansk Fjernvarme.

01. nov 2018 Navnenyt

EWII har fået ny økonomidirektør

Olaf Spliid skifter til EWII efter 32 år hos Bankdata. 

29. okt 2018 Navnenyt

Ny på kontoret i Hornbæk

Nina Skanning er ny hos Hornbæk Fjernvarme.

08. okt 2018 Navnenyt

25 år med samme driftsleder i Sdr. Herred

Karlo Kronborg Andersen fejrer den 1. november 25 års-jubilæum hos Sdr. Herreds Kraftvarmeværker.