09. okt 2018

Shell advarer mod afgifter på overskudsvarme

LÆS I DAG: Shell advarer mod afgifter på overskudsvarme. Skatteordfører oplevede overskudsvarme i Fredericia. Regeringen vil skrotte gamle brændeovneFyns største solvarmeanlæg er ved at se dagens lys. Det kan vi forvente af regeringens klimaudspil.

Fredericia Dagblad:
Shell advarer mod afgifter på overskudsvarme

Shell Raffinaderiet i Fredericia advarer nu politikerne på Christiansborg mod at vedtage en ny og øget afgift på overskudsvarme. Det vil kunne sætte en stopper for en planlagt udbygning af det nuværende anlæg, som i dag leverer 28 procent af den samlede varme fra TVIS.

- Hvis vi udbygger anlægget, så ville vi kunne levere varme til 12.000-13.000 husstande mere end vi gør i dag, men bliver afgifterne hævet, som det ligger i udspillet, så er det ikke en investering, vi vil gå ind i, forklarer planlægningschef Finn Schousboe, ifølge Fredericia Dagblad.

Mandag besøgte den socialdemokratiske skatteordfører Jesper Petersen raffinaderiet på havnen i Fredericia, hvor han udover en rundvisning bl.a. også kunne høre, at Shell er villige til at være med i en certificeringsordning, som det bl.a. er foreslået af Dansk Fjernvarme. Certificeringen skal imødekomme frygten for, at virksomheder vil producere ”falsk” overskudsvarme.

Vælger regeringen at vedtage udspillet, som det ligger, så vil det for kunderne på TVIS-nettet betyde en ekstra varmeregning på 460 kroner om året, fordi overskudsvarmen fra Shell bliver dyrere at aftage.

Shell Raffinaderiet er den virksomhed i Danmark, der leverer størst mængder overskudsvarme til fjernvarmenettet. Aalborg Portland følger lige efter, og dertil kommer en hel række af andre leverandører.

*****

Fredericia Avisen:
Skatteordfører oplevede overskudsvarme i Fredericia

Mens Folketinget forhandler en potentiel ny afgift på overskudsvarme fra industri og datacentre, oplevede Socialdemokratiets chefforhandler, skatteordfører Jesper Petersen, i går overskudsvarme i den virkelige verden på Dansk Shells raffinaderi i Fredericia, skriver Fredericia Avisen

Han fulgtes med Fredericias borgmester Jacob Bjerregaard, Dansk Fjernvarmes direktør Kim Mortensen, administrerende direktør i TVIS, Jørgen Nielsen, og Shell Raffinaderiets administrerende direktør i Fredericia, Maarten Stals.

- Det (overskudsvarme, red.) giver en klimagevinst, samtidig med at forbrugerne har en god pris på fjernvarme. Jeg vil nu tage mine oplevelser med til Christiansborg. Jeg er her, fordi der er gang i diskussionerne omkring afgifter på overskudsvarme. Det vil branchen ikke have, fordi det vil bremse investeringer i øget indvinding af overskudsvarme. Vi foreslår derfor at gå en anden vej, certificere og gå ind på den enkelte virksomhed, så vi sikrer, at der ikke ekstraproduceres overskudsvarme til markedet, men at den anvendes, når den opstår, siger sagde Jesper Petersen.

23.000 varmeforbrugere i Trekantområdet får varme fra Shell i Fredericia, som er Danmarks største producent af overskudsvarme. Potentialet er dog til yderligere 12.000 husstande med Shell-varme.

Dele af regeringen og Skatteministeriet har foreslået den nye afgift, mens oppositionen, DF og LA er skeptiske.

*****

DR:
Regeringen vil skrotte gamle brændeovne

Regeringens luft- og klimaudspil "Sammen om en grønnere fremtid" er et frontalangreb på ældre og meget partikeludledende brændeovne fra før 2000, skriver DR Nyheder.

En brændeovn af ældre dato forurener op til fem gange så meget som en nyere model. Brændeovne skal derfor nu have et eftersyn, når boliger skifter ejere, for at sikre, at brændeovnene er så effektive og miljørigtige som muligt. Er de fra før 2000, skal det være lovpligtigt at skifte dem ud med nyere modeller eller skrotte brændeovne helt som varmekilder.

Regeringen vil også lokke ikke-købende eller -sælgende boligejere til at skifte deres gamle brændeovne ud med en skrotpræmie.

46 millioner er sat af til at skrotte ældre brændeovne. Ejerne af de ældste modeller vil kunne indkassere cirka 2000 kroner i tilskud.

*****

Fyns Amtsavis:
Fyns største solvarmeanlæg er ved at se dagens lys

Det forberedende arbejde til Ringe Fjernvarmes store solvarmeanlæg er gået i gang. Det sker på trods af, at der lige nu ligger en klage i Planklagenævnet over en manglende miljøundersøgelse i forbindelse med projektet. 

- Vi er gået i gang med forberedelser, som vi har haft planlagt længe. Der skal beskæres og fældes, og det skal gøres nu. Klagen har ikke fået opsættende virkning, og vi bliver nødt til at gøre nogle ting, siger direktør i fjernvarmeselskabet, Karsten Godiksen.

Ifølge direktøren er det afgørende for fjernvarmeselskabets økonomi, at man bliver færdige med projektet inden den 30. juni 2019. Det vil spare fjernvarmeselskabet for nogle millioner kroner, fremgår det af Fyns Amtsavis.

Solvarmeanlægget koster omkring 47 millioner kroner, og solcellerne dækker et areal på 26.000 kvadratmeter. 

*****

Energi Watch:
Det kan vi forvente af regeringens klimaudspil

Senere i dag fremlægger regeringen sit udspil til en klimaplan. Men allerede inden den officielle offentliggørelse er der traditionen tro sluppet en hel del ud om indholdet af planen, der ifølge rygter vil byde på cirka 40 tiltag, der skal sikre, at Danmark bliver en klimavenlig nation.

Energi Watch har lavet en opsamling på, hvad der er i vente på klimafronten. Det handler bl.a. om et stop for salg af benzin- og dieselbiler i 2030, ligesom alle nye busser skal være CO2 neutrale i 2020. Regeringen vil fremme salget af grønne taxaer.

Senest kom det mandag frem, at den planlagte stigning af afgiften på elbiler bliver udsat, og i følge DR vil regeringen samtidig indføre et forhøjet fradrag på 40.000 kroner i 2019 for grønne bilejere. Fradraget skal ifølge udspillet stige til 77.500 kroner i 2020. Regeringen vil samtidig indføre et skattefradrag for medarbejdere, der får stillet en grøn firmabil til rådighed af sin arbejdsplads, på 30.000 kroner.

Derudover skal Aalborg, Aarhus, Odense, Frederiksberg og København kunne indføre skærpede miljøzoner, hvor der er særlige regler for lastbiler og bussers udledning for at gøre luften renere. Ligesom der skal bruges 100 millioner kroner på forskning i CO2-fangst - altså lagring af CO2 i den danske undergrund, erfarer Ritzau.

Endelig skal der også sættes 46 millioner kroner af til en skrotningsordning for ældre og meget forurenende brændeovne. Desuden stilles der krav om udskiftning eller skrotning af gamle brændeovne, når huse skifter ejer. Der er afsat ti millioner kroner til at mindske udslippet af metan fra utætheder i biogasanlæg. 

Nyheder

15. okt 2018 Varmepris

Fjernvarmeprisen når historisk lavt niveau

Prisen på at opvarme sin bolig med fjernvarme er i 2018 faldet med i gennemsnit 4,2 procent. Dermed når den et nyt historisk lavt niveau. Dog begynder flere fjernvarmeselskaber at varsle prisstigninger, når grundbeløbet ophører til nytår.

11. okt 2018 Energiaftale

Lilleholt vil forlænge elproduktionsstøtte

Biomasseanlæg skal kunne få forlænget elproduktionsstøtten, lyder det fra energiminister Lars Chr. Lilleholt. Udmeldingen vækker glæde hos Assens Fjernvarme.

11. okt 2018

Dansk Fjernvarme vil have lovforslag udskudt

Det vil være en historisk fejl at fjerne forbrugerbindingerne på fjernvarmeområdet, mener Dansk Fjernvarme, der vil have det nuværende lovarbejde udskudt for at få lavet tilbundsgående konsekvensanalyser.

09. okt 2018

Fjernvarmen kan hjælpe på CO2-udledningen

Regeringen har nu fremlagt deres klimaudspil. De lægger op til at reducere CO2-udledningen på flere områder. Fjernvarmen kan tage en god bid, mener Dansk Fjernvarme.

09. okt 2018

S: Vi vil en anden vej end nye afgifter på overskudsvarme

En ny høj afgift på overskudsvarme fremmer ikke brugen af overskudsvarme. Derfor vil Socialdemokratiet en anden vej, der sikrer effektiv udnyttelse af overskudsvarme, lyder det fra partiets skatteordfører.

04. okt 2018 Energiaftale

Energiaftale sætter retning men binder fjernvarmeselskaberne

Formand for Dansk Fjernvarme og borgmester i Esbjerg Kommune, Jesper Frost Rasmussen, kommenterede fjernvarmeselskabernes nye muligheder for at indfri de politiske forventninger, da han talte på Energipolitisk Åbningsdebat i Folketinget.

02. okt 2018 Konferencer

Danmark er fortsat en driver for fjernvarme i de europæiske lande

Fjernvarmen har historisk stået stærkt i Danmark, og derfor er Danmark fortsat en markant driver for fjernvarmeudbredelse i mange af de øvrige europæiske lande

27. sep 2018

Geoop: Geotermi er nødvendig, hvis vi skal nå klimamål

Geotermisk varme spiller en central rolle i omstillingen af varmesektoren og elektrificeringen af energisystemet, mener Geotermisk Operatørselskab.

27. sep 2018

Video: Optimisme på international fjernvarmekonference

Global District Energy Days afvikles i disse dage i Helsinki. Dansk Fjernvarmes internationale chef Birger Lauersen er til stede, og han beretter om international optimisme på fjernvarmens vegne.

27. sep 2018 Energi på toppen

Digitalisering bringer fjernvarmen i centrum af energisystemet

Forsyningssektoren er ved at blive digitaliseret. Ved onsdagens Energi på Toppen satte fjernvarmeselskabernes brancheforening fokus på muligheder og trusler ved digitaliseringen.

24. sep 2018

Opråb: Lad ikke overskudsvarmen gå til spilde

Industri, fjernvarmeselskaber, arbejdsgiverorganisationer, lønmodtagerorganisationer og energiens brancheorganisationer går sammen i fælles opråb for en politisk løsning, der vil sikre udnyttelse af overskudsvarme.

08. okt 2018 Navnenyt

25 år med samme driftsleder i Sdr. Herred

Karlo Kronborg Andersen fejrer den 1. november 25 års-jubilæum hos Sdr. Herreds Kraftvarmeværker.

Hvad mener Dansk Fjernvarme?

Debat og pressemeddelelser

Se mere under "Vi mener"

17. mar 2016

Web-tv: Se Amager Bakke tage form

Det store byggeri af verdens mest effektive affaldsforbrændingsanlæg tager form på Amager. Fra slutningen af 2017 er det muligt at stå på ski ned ad anlægget, skriver magasinet Fjernvarmen i marts-udgaven.

08. okt 2018

Borgmester vil gerne bruge overskudsvarme

LÆS I DAG: Borgmester Wilbek går ind i varmesag. Nye varmerør ligger klar. Binding til naturgas skyld i høje varmepriser i Tønder. Horsens Kommune ændrer vejledning om fjernvarme. Lolland Varme overtager Stokkemarke Fjernvarmes værk og kunder. Kongres æder alle hotelværelser.

05. okt 2018 Presseklip

Regeringsparti undsiger overskudsvarmeafgift

LÆS I DAG: Regeringsparti undsiger afgift på overskudsvarme. Facebook bygger datacenter ved Esbjerg. Værum Ørum nomineret til Fjernvarmeprisen. Tre er nomineret til fjernvarmepris. Løgstør lægger kundeservice over til Verdo.

04. okt 2018

Politisk slagsmål om Esbjergværkets afløser

LÆS I DAG: Energiaftale skal implementeres så hurtigt som muligt. 400 til borgermøde om fjernvarme i Hatting. Grindsteds varmepris bliver holdt i ro. Billund og Hejnsvig er rustet til grundbeløbets bortfald. Viking Link bidrager minimalt til grøn omstilling. Milliarder skal give hurtigere bredbånd på Sjælland.

Nyhedsbrev

Tilmeld Nyhedsbrev
Afmeld Nyhedsbrev

03. okt 2018 Navnenyt

HOFOR henter ny kommunikationschef i DR

Anders Kappel får ansvar for HOFOR’s interne og eksterne kommunikation.

02. okt 2018 Navnenyt

Tre nye i FIF Marketings bestyrelse

Anders Andersen, Kim Mathiesen og Line Laugesen Udengaard er nye i FIF Marketings bestyrelse.

28. sep 2018 Navnenyt

Ny direktør for Brøndum-koncernen

Tue Sjøntoft er fra årsskiftet administrerende direktør for Brøndum-koncernen.

27. sep 2018 Navnenyt

Dansker fortsætter i spidsen for europæisk netværk

Dansk Fjernvarmes internationale chef Birger Lauersen er genvalgt som vicepræsident i den europæiske fjernvarmeorganisation Euroheat & Power.

25. sep 2018 Navnenyt

To nye ansat i DME

Ny i ejerkredsen og ny juniorpartner hos DME.

24. sep 2018 Navnenyt

Vicedirektør fratræder i CTR

Vicedirektør i CTR I/S, Jan Elleriis, fratræder efter sin stilling for at blive særlig rådgiver samme sted.