08. okt 2018

Borgmester vil gerne bruge overskudsvarme

LÆS I DAG: Borgmester Wilbek går ind i varmesag. Nye varmerør ligger klar. Binding til naturgas skyld i høje varmepriser i Tønder. Horsens Kommune ændrer vejledning om fjernvarme. Lolland Varme overtager Stokkemarke Fjernvarmes værk og kunder. Kongres æder alle hotelværelser.

JydskeVestkysten:
Borgmester vil gerne bruge overskudsvarme

Såvel borgmester i Esbjerg, Jesper Frost Rasmussen, som Dansk Fjernvarme er varme fortalere for, at overskudsvarmen fra det kommende store datacenter ved Esbjerg skal udnyttes i den lokale fjernvarmeforsyning. Det fortæller JydskeVestkysten.

Hos Dansk Fjernvarme er håbet, at ankomsten af endnu et datacenter til Danmark sætter tempo på udnyttelsen af overskudsvarmen fra datacentrene. For potentialet er kæmpestort, anfører Dansk Fjernvarme.

- Det er en fantastisk nyhed for Danmark, at vi for sjette gang bliver valgt som hjemsted for et kæmpe datacenter. Det er igen et stort skulderklap til den danske energi- og forsyningssektor, der netop sikrer den høje forsyningssikkerhed som de store IT-giganter efterlyser, siger Kim Behnke, vicedirektør i Dansk Fjernvarme. 

Også Esbjergs borgmester Jesper Frost Rasmussen (V), der tilfældigvis også er formand for Dansk Fjernvarme, finder det interessant, hvis det fælleskommunale forsyningsselskab, Din Forsyning, kan anvende overskudsvarme fra Facebooks datacenter. Men her og nu er der barrierer.

- Det kræver både ophævelse af kraftvarmekravet, så vi ikke tvinges til en stor biomasseløsning, ligesom det kræver, at den foreslåede afgift på overskudsvarme ikke gennemføres, siger Frost Rasmussen og bakkes op af Dansk Fjernvarme: 

Hvor overskudsvarme i dag leverer fjernvarme til cirka 50.000 danske husstande, så har de mange nye datacentre løftet potentialet, sådan at mere end 230.000 husstande kan få varme fra overskudsvarme, hvis altså rammevilkårene ændres, oplyser Dansk Fjernvarme. 

*****

Viborg Stifts Folkeblad:
Borgmester Wilbek går ind i varmesag

Striden mellem Viborg Fjernvarme og Energi Viborg om, hvem der skal bestemme, eje og styre varmeforsyningen i byen, har nu fået borgmesteren ind i sagen.

Lige nu ejer Viborg Fjernvarme forsyningen, mens Energi Viborg ejer produktionen.

- Parterne har jo nu i en længere periode forsøgt - blandt andet med gensidige bestyrelses-indsættelser - at nærme sig hinanden, og nu er vi nået dertil, hvor jeg i første omgang vil samle de relevante politikere for at høre, hvor vi politisk står, siger Ulrik Wilbek til Viborg Stifts Folkeblad.

Han ønsker at finde en løsning på, i hvilket regi varmen skal ligge. Og at man finder ud af, hvilke varmekilder der skal benyttes. Borgmester Wilbek udtrykker over for Viborg Stifts Folkeblad ønske om at udnytte overskudsvarmen fra Apple.

Først og fremmest er man dog nødt til at vente på en afgørelse på voldgiftssagen, før man kan komme videre, siger Ulrik Wilbek.

*****

Herning Folkeblad:
Nye varmerør ligger klar

De store maskiner er kørt i stilling, så fjernvarme- og vandledninger kan komme i jorden i Videbæk i de kommende måneder. Der skal nemlig føres ledninger til en række veje i den vestjyske vej og håbet er, at vinteren vil være mild, så man nå at få det hele i jorden inden årsskiftet.

Når fjernvarmeledningerne skal skiftes, skyldes det ledningernes alder, og at kommunen vil asfaltere gaderne i 2019, fortæller Herning Folkeblad. Enkelte forbrugere får ført nye stikledninger ind til deres bygning i samme forbindelse.

- Andre steder er stikledningerne ikke mere end fem år gamle. I samme omgang, som vi laver fjernvarmen, udskifter vi også drikkevandsrørene for at undgå at bryde asfalten op de næste mange år, fortæller direktør Jan Grarup fra Videbæk Energiforsyning.

*****

JydskeVestkysten:
Binding til naturgas skyld i høje varmepriser i Tønder

Prisen på fjernvarme i Tønder er tre gange så høj som i Skærbæk. I Skærbæk koster et standardhus 6.000 kroner om året at opvarme, mens det samme hus koster 17.000 at opvarme i Tønder.

Det skyldes, at Tønder Fjernvarme er bundet til at fyre med naturgas, mens Skærbæk for seks år siden omstillede til biomasse.

Tønder har dog foretaget investeringer, der gerne skulle sænke prisen. Fx har man fået en aftale med Hydro om at udnytte overskudsvarme fra deres produktion.

- Den eneste grund til, at det lod sig gøre, er, at vi bruger naturgas til turbinerne, fortæller Peter Nørkjær til JydskeVestkysten og tilføjer, at gasprisen er steget temmelig kraftigt over det seneste års tid, hvilket også har haft indflydelse på prisen.

*****

Horsens Folkeblad:
Horsens Kommune ændrer vejledning om fjernvarme

Siden en horsensianer i foråret blev vejledt om efter ”ikke-opdaterede” regler, har Horsens Kommune ændret den måde, kommunen vejleder sine borgere om fjernvarme efter, skriver Horsens Folkeblad.

Horsens Kommune har ikke længere en beregningsmulighed for borgerne som del af vejledningen, så kommunen ikke længere giver klare bud på, hvor stor en varmepumpe man skal installere for at opfylde kravene for fritagelse.

Kommunen har netop nu høringen om fjernvarme til cirka 2500 husstande i Hatting, Lund og Gedved som sidste etape i udrulning af fjernvarme til cirka 10.000 husstande i og omkring Horsens.

*****

Lolland-Falsters Folkeblad:
Lolland Varme overtager Stokkemarke Fjernvarmes værk og kunder

Den 1. november næste år overtager Lolland Varme A/S det private halmvarmeværk Stokkemarke Fjernvarme. Lolland Byråd skal dog godkende udvidelsen af forsyningsområdet Bandholm/Nørreballe med Stokkemarke Nabovarme. Teknisk udvalg har sagt ja.

Samtidig anmoder Lolland Varme byrådet om, at de 142 ejendomme, der allerede har fjernvarme, og de 67, der har oliefyr, pålægges tilslutnings- og forblivelsespligt til fjernvarmen. Det fortæller Lolland-Falsters Folketidende.

Lolland Varme A/S køber værk og ledninger for 11 millioner og skal anlægge en ny, seks kilometer lang hovedledning til 9 millioner mellem Nørreballe og Stokkemarke. Siden tages halmværket i Stokkemarke ud af drift.

*****

Aalborg.nu:
Kongres æder alle hotelværelser

Når Dansk Fjernvarme slår dørene op for Landsmøde 2018 er det stort set umuligt at opdrive et hotelværelse i Aalborg for andre besøgende til byen. Det er nemlig stort set umuligt at opdrive en overnatningsmulighed i Aalborg natten mellem den 25. og 26. oktober – det fortæller Aalborg.nu.

- Der er knap 1600 hotelværelser i Aalborg, og op mod 1500 er booket til fjernevarmegæsterne, forklarer kongreschef i VisitAalborg Hanne Kristiansen.

Ifølge Aalborg.nu viser en søgning på hotels.com, at man kan få en seng i et familieværelse på vandrehjemmet, og ellers må man uden for byen til eksempelvis Tylstrup Kro, Motel Europa eller Hjallerup Kro.

VisitDenmark har beregnet, at hver konferencedeltager i snit får omsætningen i detailhandlen, restauranter og transportsektoren til at stige med 2500 kr.

Nyheder

15. nov 2018

VEKS: Vi kommer til at mangle 185 mio. kr.

Video: Foran et samlet Energi-, Forsynings- og Klimaudvalg har transmissionsselskabet VEKS i dag forklaret, hvorfor, der er behov for at ændre lovforslag om elproduktionstilskud.

15. nov 2018

Briterne har brug for dansk fjernvarme uanset Brexit

Danske virksomheder skal også efter Brexit bidrage til at konvertere Storbritannien fra individuel naturgas til grøn fjernvarme, mener vicedirektør i Dansk Fjernvarme, Kim Behnke.

14. nov 2018

EU-parlamentet sætter grøn retning

EU-Parlamentet bakker op om bindende mål for energieffektivitet og vedvarende energi frem mod 2030. Det vækker glæde hos Dansk Fjernvarme.

13. nov 2018

Fjernvarme-eksperter fra hele verden er samlet i Aalborg

300 deltagere fra fire forskellige kontinenter er i disse dage samlet i Aalborg for at diskutere fremtidens fjernvarme ved en stor international konference.

13. nov 2018 Landsmøde

Video: Investorer til fjernvarmen og Løvens Hule

Pensionsselskaberne står på spring for at investere grønt. Direktør i PKA, Peter Damgaard Jensen, svarer på, om de har kig på fjernvarmen. Det glider over i Løvens Hule, hvor han er en af de fire løver, der skal vurdere tre nye energikoncepter. De tre andre i panelet er Kim Lehmann, direktør i Kamstrup, Jens Lundgaard, direktør i KommuneKredit og Christian Ibsen, direktør i Concito.

12. nov 2018 Landsmøde

Video: Invester i diversitet

Jette Miller, direktør i De Frie Energiselskaber, gav et indlæg om diversitet i energisektoren. Og hvorfor det er vigtigt at tale om diversitet i energisektoren.

09. nov 2018

Regeringen må tilbage i maskinrummet

Regeringens forslag til en overgangsordning for de elproducerende biomasseanlæg er ikke godt nok. Sådan var den klare melding fra oppositionen, der ikke vil lade varmekunderne betale store ekstraregninger.

08. nov 2018

Vandselskaberne vinder sag i Højesteret

Vandselskaberne har netop vundet skattesag i Højesteret, hvormed forbrugerne slipper for et nyt stort skattesmæk. Afgørelsen vækker glæde hos Dansk Fjernvarme.

08. nov 2018

VEKS: Regeringen sender højere varmeregning direkte til Vestegnen

Når elproduktionstilskuddet ophører på de biomassefyrede værker, er der kun varmekunderne til at samle regningen op. Dermed har varmekunderne udsigt til store prisstigninger., skriver VEKS i et indlæg.

08. nov 2018 Landsmøde

Video: Har vi infratruktur til overs?

Hvis vi skal elektrificere fjernvarmen - bliver fjernvarmerørene og gasledningerne så til overs? Se professor ved Aalborg Universitet Henrik Lunds indlæg og følg debatten om de fælles løsninger bagefter. 

07. nov 2018 Landsmøde

Se Mette Frederiksens tale fra årets landsmøde

På landsmødets første dag indtog Socialdemokraternes formand Mette Frederiksen talerstolen. Den store sal var pakket til randen af deltagere, der ville høre, hvad oppositionslederen havde at sige om fælles løsninger.

15. nov 2018 Navnenyt

Teknisk tronskifte og 25 års jubilæum i Egtved

Ny driftsleder på deleordning, driftsleder som ny driftsassistent og formand med 25 års jubilæum på Egvted Varmeværk. 

14. nov 2018 Navnenyt

Tove Just fylder rundt

Dansk Fjernvarmes service- og supportmedarbejder, Tove Just, fylder 60 år den 22. december.

Hvad mener Dansk Fjernvarme?

Debat og pressemeddelelser

Se mere under "Vi mener"

17. mar 2016

Web-tv: Se Amager Bakke tage form

Det store byggeri af verdens mest effektive affaldsforbrændingsanlæg tager form på Amager. Fra slutningen af 2017 er det muligt at stå på ski ned ad anlægget, skriver magasinet Fjernvarmen i marts-udgaven.

09. nov 2018

Datacentre kommer til at fyre for fuglene

LÆS I DAG: Vi skal udnytte overskudsvarmen bedre. Politisk flertal støtter tilslutningspligt i Horsens Kommune. Uenighed om tilslutningspligt i Struer. Stort forbrændingsanlæg fortsat ude af drift efter brand.

08. nov 2018 Presseklip

FORS har Danmarks bedste forsyningsbestyrelse

LÆS I DAG: FORS har Danmarks bedste bestyrelse for forsyningsselskaber. Dom i Danmarks største skattesag i dag. SE og Eniig er tættere på fusion. Storbritannien er Danmarks vigtigste eksportmarked for energi. Fjernvarmeprisen stiger i Spjald. Ingen fjernvarme fra lun leverpostej.

07. nov 2018

Politikere: Klogt at begrænse biomasse

LÆS I DAG: Politikere: Klogt at begrænse biomasse. Det skulle nødigt gå, som det gik i Herning. Energi Fyn melder sig ind i tænketank. 63 tons tung turbine på plads i Kalundborg.

Nyhedsbrev

Tilmeld Nyhedsbrev
Afmeld Nyhedsbrev

13. nov 2018 Navnenyt

Ny direktør til Odsherred Forsyning

Fanny Villadsen overtager som direktør for Odsherred Forsyning efter Ghita Hansen.

07. nov 2018 Navnenyt

Praktikant til Faglig Afdeling

Ingeniør i energiteknologi er i praktik i Dansk Fjernvarme.

01. nov 2018 Navnenyt

EWII har fået ny økonomidirektør

Olaf Spliid skifter til EWII efter 32 år hos Bankdata. 

29. okt 2018 Navnenyt

Ny på kontoret i Hornbæk

Nina Skanning er ny hos Hornbæk Fjernvarme.

08. okt 2018 Navnenyt

25 år med samme driftsleder i Sdr. Herred

Karlo Kronborg Andersen fejrer den 1. november 25 års-jubilæum hos Sdr. Herreds Kraftvarmeværker.