09. mar 2021 Lokalt

AffaldVarme Aarhus vil fjernkøle større bygninger

Fjernkøling er klimavenlig, driftssikker og konkurrencedygtig, mener AffaldVarme Aarhus, der nu undersøge, om efterspørgslen er til stede. 

Varmepumper, som for eksempel kan være forsynet af havvand, spildevand eller grundvand, kan sikre større bygninger i Aarhus køling direkte ind i huset. Det sker ved at udnytte det samme koncept, som bliver anvendt i fjernvarmen, men i stedet for opvarmet vand ledes koldt vand gennem rør ud til bygningerne som køling.

Det er et scenarie som AffaldVarme Aarhus gerne vil gøre til virkelighed, hvis markedets vilje til at deltage er til stede i Aarhus.

- Vi udforsker behovet for fjernkøling i Aarhus, fordi det er driftssikkert, klimavenligt og konkurrencedygtigt. Det tilbud vil vi meget gerne give til vores store erhvervskunder, hvis markedets vilje til at deltage er til stede, siger Bjarne Munk Jensen, direktør, AffaldVarme Aarhus, en pressemeddelelse.

Varme og kulde er gode sammen
Grunden til at AffaldVarme Aarhus kigger på fjernkøling skal handler om, at køling spiller rigtig godt sammen med varme. Den varme side af køleproduktionen bliver nemlig ført ind i fjernvarmesystemet som overskudsvarme og dermed udnyttes energiressourcerne bedre.

Dermed er der gevinster for både økonomien og klimaet. For AffaldVarme Aarhus handler det om at lave en forretning som på den ene side er med til at skabe lave varmepriser for kunderne, og samtidig understøtte rejsen mod en mere klimavenlig fjernvarme.

- Vi har mange årtiers erfaring i at lave storskala-løsninger indenfor fjernvarmen. Den erfaring tager vi nu med videre, samtidig med at vi udnytter nye teknologier til at skabe grønne og driftssikre løsninger, siger Bjarne Munk Jensen, direktør, AffaldVarme Aarhus.

Tre områder er udset
I Aarhus kigger AffaldVarme Aarhus i første omgang konkret på tre geografiske områder. Det drejer sig om områder i Skejby, Katrinebjerg og Aarhus C. På sigt er det meningen at rulle fjernkøling ud til flere.

- Vi har udset os tre områder, hvor fjernkøling giver nogle ekstra gode synergieffekter med fjernvarmen. Men hvis efterspørgslen er der, så er det klart, at vi også kommer til at kigge på andre områder, siger Bjarne Munk Jensen, direktør, AffaldVarme Aarhus.

Hvis markedets vilje til at deltage er til stede i Aarhus håber AffaldVarme Aarhus løbende at kunne udrulle fjernkøling til sine storkunder fra 2023.