22. sep 2020

Tårnby har fået en unik energicentral

Tirsdag blev snoren klippet til en unik, grøn og smart energicentral på Tårnby Forsynings renseanlæg, der skaber en større synergi end tidligere. 

Borgmester Allan S Andersen - tv - indviede sammen med bestyrelsesformand Einer Lyduch den nye energicentral i Tårnby.

Energicentralen i Tårnby er ganske unik, fordi den kombinerer et kølelager og spildevandsenergi med fjernkøling og fjernvarme i ét anlæg, så synergierne udnyttes optimalt. Dertil kommer, at der også er en indbygget mulighed for automatisk at kunne købe strøm og sætte gang i anlæggets pumper, når strømmen er billigst og dermed mest rentabel for kunderne.

- Jeg er stolt over, at vi som selskab, sammen med vores partnere, har realiseret dette visionære projekt, der på fornem vis understøtter en lang række af FN’s verdensmål, lød det fra bestyrelsesformand Einer Lyduch ved indvielsen.

Lagertanken er ideel til at udnytte det fluktuerende elmarked til produktion af energi. Tanken kan fyldes med koldt vand, når vinden blæser, og strømmen dermed er mest grøn. På den måde vil det kunne svare sig at variere driften af pumperne til fx om natten, så kølelageret i tanken er klar til at dække kundernes behov om dagen.

På den måde vil energicentralen fremme en øget anvendelse af vedvarende energi, og samtidig reducere miljøbelastningen fra byerne. Dertil kommer, at det også vil øge energieffektiviteten.

I den næste fase af projektet vil varmen fra pumperne kunne deponeres og benyttes til fjernvarmesystemet om vinteren. Det bliver muligt, når et ATES anlæg skal etableres, der både kan lagre varme og køl i jorden.

Prisen for den nye energicentral har været 60 millioner kroner.