30. apr 2019 Kurser & arrangementer

Fremtiden er grøn og mangfoldig i fjernvarmen

Fjernvarmen bliver el-baseret og vil blive produceret af en bred vifte af grønne brændsler og teknologier, spår Dansk Fjernvarmes formand.

Energipolitisk Konference blev holdt i Esbjerg for sjette år i træk. Deltagerne var fra alle grene af energibranchen fra det meste af Danmark, dog flest fra Region Syddanmark. (Foto: Christer Holte)
Dansk Fjernvarmes formand Jesper Frost Rasmussen spåede en mangfoldighed af grønne brændsler og teknologier i vores kommende elektrificerede energisystem.

Danmarks energiforbrug skal være 55 procent fra vedvarende energi i 2030 og 100 procent i 2050, men skal varmen produceres på varmepumper på el eller biogas? Elkedler? Biomasse? Geotermi? Sol?

- Fjernvarmens fremtid er ikke kul, men hvad erstatter vi dem med? Svaret er en palette af varmekilder og teknologier. Varmepumper er centrale elementer i løsningen, så fjernvarmebranchen bliver en kæmpe stor forbruger af grøn el og bliver også på den måde en nøgle i Danmarks grønne omstillingsproces, sagde Dansk Fjernvarmes formand Jesper Frost Rasmussen i går på Energikonference Esbjerg 2019, som Dansk Fjernvarme arrangerede med Maskinmestrenes Forening.

I samme åndedrag slog han fast, at behovet for el fra kraftvarme givetvis vil reduceres med den stadig mere grønne strøm, vi får til blandt andet de mange el-varmepumper. Behovet for kraftvarme vil dog ikke forsvinde, da den blandt andet skal yde strøm til det elektrificerede energisystem, når solen ikke skinner, og vinden ikke blæser.

- Fjernvarmen er perfekt til at binde energisystemer samme, da den både kan lagre og omsætte megen energi som for eksempel el. Der er jo ikke megen mening i at udvinde geotermi, hvis ikke man har et fjernvarmenet at afsætte geotermien i, påpegede Jesper Frost Rasmussen.

Udvikle og ikke afvikle
I sit indlæg om den grønne fremtid med varme fra grøn strøm opfordrede han politikere og relevante myndigheder til at passe på fjernvarmen som et stærkt, kollektivt samfundsgode, der blandt andet netop har mistet tilslutnings- og forblivelsespligterne og fornemmer en mulig ny regulering i horisonten. De nævnte tiltag er ikke nødvendigvis til fordel for fjernvarmeselskaberne eller forbrugerne.

- Lad os udvikle fjernvarmen i stedet for at afvikle den, så fjernvarmen forbliver at være den hjørnesten i fremtidens forsyning. Fjernvarme kan eksempelvis med små investeringer og det rette samspil af el og gas forsyne de større byer med grøn energi. Også den produktion vil have behov for strøm fra kraftvarme på dage uden sol og vind, sagde Jesper Frost Rasmussen.