24. sep 2018

A.P. Møller Holding: Samspil med fjernvarmen er vigtig for geotermiens succes

Den store udbredelse af fjernvarme i Danmark er grundlaget for en geotermisk succes, mener Samir Abboud, der er direktør i A. P. Møller Holdings nye geotermiafdeling.

Det er ikke længe siden, at et af de allerstørste selskaber i Danmark proklamerede, at det næste forretningsområde, de ville kaste sig over, var geotermisk varme.

Geotermi har i en årrække ellers haft en stille tilværelse som begreb i energibranchen, men A. P. Møller Holdings indtog i branchen pustede liv i håbet om et gennembrud for teknologien i fjernvarmesektoren.

- Geotermi giver rigtig god mening for os. Efter at have været i oliebranchen i rigtig mange år har vi undergrundskompetencerne og erfaring med at drive denne slags projekter fra efterforskning til anlæg og drift. Nu vil vi gerne bruge nogle af de kompetencer til at være med i den grønne omstilling, fortæller Samir Abboud, direktør i A. P. Møller Holdings geotermiafdeling.

Han var i begyndelsen af september med til møde i Dansk Fjernvarmes geotermi-gruppe, hvor han forklarede om virksomhedens interesse i geotermi.

A. P. Møller Holding har tidligt efter deres beslutning om at gå ind i geotermi valgt at skabe en tæt dialog med fjernvarmesektoren, fordi stærke partnerskaber med fjernvarmeselskaber er afgørende for konceptets succes.

A. P. Møller Holdings forretningskoncept omkring geotermi indbefatter, at de bærer risikoen i forbindelse med efterforskning, etablering af anlæg og drift af geotermi-anlægget. Fjernvarmeselskaberne skal altså ikke betale noget med mindre, A. P. Møller Holding kan levere varmt vand. Heller ikke selvom en boring til 150 millioner viser sig ikke at kunne betale sig.

Prisen for det varme vand skal kunne konkurrere med biomasse. Til gengæld skal fjernvarmeselskaberne binde sig for 30 år.

- Det er et nyt koncept, vi kommer med. Det er en ny forretningsmodel. Og vi er villige til at tage risikoen. Men for at vi kan komme igang, har vi brug for en kontrakt med et fjernvarmeselskab, der er villig til at prøve det her af og binde sig til det i den periode, siger Samir Abboud.

Forskel på drift på jorden og i jorden
Selskabet har også taget ved lære af de erfaringer, der allerede er gjort med geotermi i Dannmark.

- Hidtil har man lavet mindre anlæg i Danmark. Der har vi erfaret, at skal du ned i pris, er du nødt til at lave anlæggene større. Så du ikke kun har et brøndpar, men omkring ti brøndpar, siger Samir Abboud.

Derfor er det i første omgang også større fjernvarmeselskaber, som A. P. Møller Holding vil henvende sig til. Udover størrelsen peger geotermi-direktøren også på driften af de få eksisterende anlæg.

- Erfaringen fra tidligere anlæg har vist, at driften ikke har været helt nem. Men der er også forskel på at drive noget på land og så have styr på noget, der ligger 1 til 3 kilometer nede i undergrunden. Og det er det, vi er vant til, siger geotermi-direktøren med henvisning til selskabets erfaringer fra mange år i oliebranchen.

Baggrunden for indtoget i en ny gren i energibranchen ligger i A. P. Møller Fondens fundats, hvor det er vigtigt at lave ”nyttig virksomhed”.

- En del af nyttig virksomhed handler om at gøre noget godt for samfundet. Og der er den grønne omstilling meget relevant, forklarer Samir Abboud.

Ifølge virksomhedens beregninger kan geotermi dække 30 procent af Danmarks fjernvarmebehov. For at det skal opfyldes, kræver det et tæt samarbejde med fjernvarmeselskaberne.

- Det potentiale er i fjernvarmen. Og så er vi jo så heldige i Danmark, at 64% af alle vores huse er opvarmet af fjernvarme. Så samspillet mellem os og fjernvarmen er utrolig vigtig for at få det her til at blive en succes og for at få geotermi til at spille en cantral rolle i omstillingen til grøn energi, vurderer Samir Abboud.

Men skal det blive en succes, kræver det først og fremmest den første kontrakt mellem et fjernvarmeselskab og A. P. Møller Holdings geotermiselskab.

 

FAKTA Mere geotermi:

I næste udgave af magasinet Fjernvarmen sætter vi fokus på temaet for årets landsmøde: Invester i fremtiden.

I magasinet bringer vi også et interview med Samir Abboud fra A. P. Møller Holding om deres syn på finansieringerne i geotermi.

Magasinet Fjernvarmen nr 6, 2018 udkommer 16. oktober.

Dansk Fjernvarme afholder den 20. november en temadag om geotermi.