20. jun 2018

AP Møller Holding investerer i geotermi

AP Møller Holding er klar til at investere et tocifret milliardbeløb i udvikling af geotermi. Det er en ny satsning fra selskabet, der bliver hilst godt velkommen af Dansk Fjernvarme.

AP Møller Holding
AP Møller Holding investerer i udvikling af geotermi, hvor den ansvarlige bliver Samir Abboud (billedet).

Godt en kilometer nede i jorden ligger der store mængder varmt vand, der vil kunne hentes op og anvendes til fjernvarme. Flere fjernvarmeselskaber har forsøgt at udsnytte varmeressourcen med varieret succes. Nu vælger en af de helt tunge drenge i klassen, AP Møller Holding at kaste sig ud i markedet for geotermi.

Til Berlingske siger Samir Abboud, der er ansvarlig for geotermi i A.P. Møller Holding:

- Vi ser, at der er et hul i markedet, hvor varmesektoren har investeret tungt i biomasse. Det er meget fint, men der er brug for noget andet, og det skulle gerne være geotermi.

Hos fjernvarmeselskabernes brancheforening er der glæde over AP Møller Holdings nye fokus.

- Det er en fantastisk nyhed, som fjernvarmeselskaberne hilser meget velkommen, siger Kim Mortensen, direktør i Dansk Fjernvarme og fortsætter:

- Der er et stort potentiale i geotermi, som desværre ikke er blevet indfriet endnu. Det skyldes dels, at teknologien ikke har været fuldt ud modnet og dels, at der har været store omkostningstunge risici ved at bore efter varmen i undergrunden, som de enkelte fjernvarmeselskaber har haft svært ved at påtage sig.

Danfoss ser nye forretningsmuligheder
AP Møller Holding er gået sammen med Danfoss i udviklingen af geotermi. Hos Danfoss ser man et meget stort potentiale i geotermi for både det danske energisystem, men særligt også på eksportmarkederne.

Ved at indfri det store potentiale, der ligger i geotermi som en ren og vedvarende energikilde i langt større skala end det hidtil er forsøgt, ligger der samtidig nogle meget spændende forretningsmuligheder.

- Potentialet i geotermi kan for varmesektoren det samme, som vind har gjort for elsystemet, siger Lars Tveen, præsident i Danfoss Heating.

Den optimisme deler Kim Mortensen hos Dansk Fjernvarme:

- Når AP Møller Holding vælger at kaste deres ekspertise og vægt ind i markedet for geotermi, så skaber det en helt ny energi og optimisme, som jeg er sikker på, vil få hele leverandørkæden indenfor geotermi til at kigge ekstra opmærksomt på mulighederne for at bidrage til den fortsatte teknologiudvikling, siger han.

- Geotermi vil både kunne erstatte kul de steder, hvor der fortsat anvendes kul, men potentielt også reducere anvendelse af biomasse til opvarmning, vurderer direktøren.