05. okt 2017

Udfordringen med grundbeløbet skal løses

Stigende elpriser skulle gøre det ud for grundbeløbets bortfald. Sådan gik det ikke. Og nu har 200.000 fjernvarmekunder udsigt til markant højere varmepriser, hvis ikke der findes en løsning.

Kim Mortensen mener, der skal findes løsninger på grundbeløbet snart, da der kun er 14 måneder til deadline. Foto: Soffi Chanchira Larsen

De heldige kan slippe med en merregning på et par hundrede kroner. Andre husstande vil mærke en prisstigning på helt op til knap 10.000 kroner om året. I gennemsnit vil kunderne til i alt 186 kraftvarmeværker blive ramt af en prisstigning på 3.500 kroner, når grundbeløbet bortfalder ved udgangen af 2018. Det viser en ny analyse fra tænketanken Grøn Energi.

Da grundbeløbet i 2004 blev indført, var det med en forventning om, at elpriserne ville stige. For så ville grundbeløbet blive udlignet af den øgede indtjening fra el. Og derfor blev det varslet, at grundbeløbet blot skulle gives i en periode på 15 år.

Men elpriserne er ikke steget. De er faldet. Så 200.000 fjernvarmekunder risikerer nu en markant stigning på deres varmeregning.

Læs også: Fjernvarmekunder på Mors rammes hårdt af grundbeløbets bortfald

Og derfor kalder Dansk Fjernvarme til handling.

- Der skal skrues gevaldigt op for indsatsen med at finde en løsning. Vi er bare 14 måneder fra, at varmeprisen vil tage et gevaldigt hop op ad, hvis der ikke sker noget, siger Dansk Fjernvarmes direktør Kim Mortensen.

Politikerne er klar over problematikken. Og har også lavet flere tiltag, der har hjulpet. For eksempel har 85 barmarksværker fået lov til at opstille en 1 MW biomassekedel, så de kan fyre med afgiftsfri grøn biomasse i stedet for naturgas.

14 måneder til at finde en løsning
Derudover har politikerne også lyttet til Dansk Fjernvarmes anbefaling om at lade en del af klimapuljen gå til varmepumper og der er netop nedsat et team af rådgivere i Energistyrelsen, der skal yde rådgivning til de klemte værker.

- Regeringen har sat gang i to gode initiativer med tilskuddet til varmepumper og rådgivningsindsatsen til de selskaber, der rammes hårdest af grundbeløbet, roser Kim Mortensen, der dog mener, at der fortsat hviler et politisk ansvar med at finde en løsning for de mange resterende selskaber, hvis kunder vil få en dyrere varmeforsyning.

Læs også: Rådgivning skal hjælpe hårdt ramte selskaber

- Vi har konkret foreslået, at elafgifterne sænkes målrettet den kollektive varme, så selskaberne kan investere i en eldreven varmepumpe. Og derudover bør brændselsbindingen ophæves, så de berørte værker kan omstille til billigere og miljøvenlige brændsler end naturgas, lyder forslaget fra direktøren, der kalder på en hurtig løsning:

- Selskaberne har nu blot 14 måneder til at finde en løsning. Dels skal de finde ud af, hvilken der hver især vil kunne hjælpe netop dem og for dem, der skal ud og investere på ny, skal de igennem en lang planlægnings- og godkendelsesproces hos myndighederne. Så går 14 måneder meget hurtigt og derfor haster det med at inde ud af, hvad de mange selskaber skal gøre, så de kan berolige deres forbrugere, siger Kim Mortensen.

Grøn Energis analyse viser desuden, at der er store lokale forskelle i prisstigningerne efter grundbeløbets bortfald, der svinger fra 200 kroner til knap 10.000 kroner om året. For ni værker er det under 1.000 kroner om året, mens det for 11 i den modsatte ende vil betyde en ekstraregning på over 7.000 kroner om året. 

Nyheder

03. dec 2018

Formandsbesøg var "kæmpe succes"

Knap 40 spørgelystne bestyrelsesmedlemmer og driftsledere fra sydhavsøernes fjernvarmeselskaber mødte torsdag aften formand Jesper Frost Rasmussen og direktør Kim Mortensen til et lokalt arrangeret medlemsmøde.

30. nov 2018

Video: Esbjerg og Varde ønsker kraftvarmekravet ophævet

Ophæv kraftvarmekravet, så de store byer og DIN Forsyning i Esbjerg og Varde kan investere i en fremtidssikret varmeløsning. Sådan lød budskabet ved et foretræde for Folketingets Energiudvalg.

28. nov 2018

Kul er snart fortid i fjernvarmen

Kulforbruget i fjernvarmen er siden 1994 faldet med 65,5 procent, viser Energistyrelsens Energistatistik 2017. Omstillingen fra sort brændsel til grønne energikilder er allerede i gang på de sidste kulfyrede værker.

23. nov 2018

Jens Joel: Overskudsvarmen skal tilbage på forhandlingbordet

Video: Forhandlingerne om fremtiden for overskudsvarme er gået fuldstændig i stå, lyder det fra Socialdemokratiets energiordfører. Regeringen må tilbage til forhandlingsbordet.

22. nov 2018

Professorer: Benchmarking kan mindske effektivisering i fjernvarmen

Det er stærkt problematisk at indføre ny regulering og benchmarking i fjervarmesektoren. Det kan ligefrem mindske effektiviseringen, lyder det fra to professorer i ny rapport. Dansk Fjernvarme genkender budskabet i rapporten.

22. nov 2018

Nyt begreb afsporer debatten

Hvilke virksomheder er det, der producerer såkaldt falsk overskudsvarme og hvad dækker dette nye begreb over? Det vil DI Energi og Dansk Fjernvarme have svar på, efter myndighederne i et nyt lovforslag introducerer dette nye begreb.

20. nov 2018

Borgerne skal have frihed til at vælge varmekilde

Minister Lars Chr. Lilleholt besøgte mandag fjernvarmeværkerne i Brædstrup og Horsens, og ministeren står fast på, at forbrugerbindingerne skal fjernes fremadrettet.

15. nov 2018

VEKS: Vi kommer til at mangle 185 mio. kr.

Video: Foran et samlet Energi-, Forsynings- og Klimaudvalg har transmissionsselskabet VEKS i dag forklaret, hvorfor, der er behov for at ændre lovforslag om elproduktionstilskud.

15. nov 2018

Briterne har brug for dansk fjernvarme uanset Brexit

Danske virksomheder skal også efter Brexit bidrage til at konvertere Storbritannien fra individuel naturgas til grøn fjernvarme, mener vicedirektør i Dansk Fjernvarme, Kim Behnke.

14. nov 2018

EU-parlamentet sætter grøn retning

EU-Parlamentet bakker op om bindende mål for energieffektivitet og vedvarende energi frem mod 2030. Det vækker glæde hos Dansk Fjernvarme.

13. nov 2018

Fjernvarme-eksperter fra hele verden er samlet i Aalborg

300 deltagere fra fire forskellige kontinenter er i disse dage samlet i Aalborg for at diskutere fremtidens fjernvarme ved en stor international konference.

07. dec 2018 Navnenyt

NCC får pris for sikkerhed af Energinet

Torsdag den 6. december modtog NCC Civil Engineering Energinets arbejdsmiljøpris for sit sikkerhedsniveau. 

07. dec 2018

S kræver Lilleholt i samråd om fyret klimaformand

LÆS I DAG: Minister undrer sig over stort tilskudFjernaflæste målere aflæser ikke forbrugernes privatliv. Politisk uenighed om varmen på Sydlolland. Hvide Sande har testet nyt beslutningsværktøj. Fjernvarmenettet bliver udvidet i Helsingør. Ewii er joker i budkrigen om Radius.

Hvad mener Dansk Fjernvarme?

Debat og pressemeddelelser

Se mere under "Vi mener"

17. mar 2016

Web-tv: Se Amager Bakke tage form

Det store byggeri af verdens mest effektive affaldsforbrændingsanlæg tager form på Amager. Fra slutningen af 2017 er det muligt at stå på ski ned ad anlægget, skriver magasinet Fjernvarmen i marts-udgaven.

06. dec 2018

Partier uenige om forbrugerbindinger

LÆS I DAG: VEKS og Verdo står til milliontab. Energiforlig presser fjernvarmeprisen op i Give. Ambitioner om at udvide fjernvarmen i Helsingør. 98 procent CO2-neutral fjernvarme i Haslev. It-system skal afsløre fejl i energimærker. Overskudsvarme fra Daka kan varme i Løsning.

05. dec 2018

Mærsk-familiens milliardsatsning i varmt vand på vippen

LÆS I DAG: Mærsk-familiens milliardsatsning i varmt vand på vippen. Vestegnen får formentlig dyrere fjernvarme. Danmarks mindste fjernvarmeværk vil være mere grønt. Skagen holder prisen i ro. Danske pensionskasser vil byde på Radius.

04. dec 2018 Presseklip

Kommuners brug af tilslutningspligt får kritik fra ministeren

LÆS I DAG: Stor forskel på varmeregninger på Lolland-Falster. TV-indslag: Postnumre afgør varmeregning på Fyn. Sammenlægning er gennemført i Sønderjylland. Prisen falder i Hornbæk. Varmen skal nok komme. Fjernvarmemodstandere i Horsens får skulderklap

Nyhedsbrev

Tilmeld Nyhedsbrev
Afmeld Nyhedsbrev

04. dec 2018 Navnenyt

Ditlev Engel er Danmarks særlige klima-udsending

Ditlev Engel skal spille en nøglerolle i at sikre resultater ved FN’s klimatopmøde i 2019.

03. dec 2018 Navnenyt

Ny projektleder i fjernvarme

Diplomingeniør Ann Esman Christiansen skifter til NIRAS.

30. nov 2018 Navnenyt

Hans Baden er ny konsulent i DFP

Hans Baden har bl.a. erfaring med varmepumper med i sit nye job som seniorkonsulent for DFP. 

29. nov 2018 Navnenyt

Ny formand for Klimarådet

Peter Møllgaard er ny formand for Klimarådet og afløser Peter Birch Sørensen, der har været rådets formand i fire år.

28. nov 2018 Navnenyt

Ny driftsassistent i Bramming

Lars West Thrane er ny drift- og ledningsassistent hos Bramming Fjernvarme.

27. nov 2018 Navnenyt

Rudi Madsen stopper med jubilæum i Nysted

Nysted Varmeværk markerer med en reception 1. februar, at Rudi Madsen stopper som formand efter 25 år.