05. okt 2017

Fjernvarmekunder på Mors rammes hårdt af grundbeløbets bortfald

På den sydvestlige del af Mors vil grundbeløbets bortfald ramme tungt med prisstigninger på omkring 8.000 kroner om året for en almindelig husstand.

200.000 fjernvarmekunder rammes, når grundbeløbet bortfalder. Kraftvarmeværker landet over arbejder på højtryk for at holde prisstigningerne nede.
Bestyrelsesformand Poul Kristensen fra Sdr. Herreds Kraftvarmeværker mener, selskabet bombes ti år tilbage, når grundbeløbet bortfalder.

Når grundbeløbet bortfalder med udgangen af 2018, rammer det økonomisk hårdt på Mors. For Sdr. Herreds Kraftvarmeværker kommer det til at betyde en prisstigning på flere tusinde kroner om året per husstand. Det oplyser bestyrelsesformand Poul Kristensen.

- Vi har ikke sagt så meget endnu til vores kunder, da vi ville være sikre på beløbet, så vi ikke oplever mere forbrugerflugt, for vi har ikke forblivelsespligt. Beløbet bliver omkring 8.000 kroner om året, fortæller Poul Kristensen til Forsyning & Energi.

Læs også: Udfordringen med grundbeløbet skal løses

I dag koster det omkring 15.000 kroner at opvarme et standardhus på 130 kvm med et årligt forbrug på 18,1 MWh. Fra 1. januar 2019 vil det samme hus koste 23.000 kroner i varme.

- Vi bliver bombet otte-ti år tilbage. Vi har omstillet grønt fra naturgas til biomasse og nedbragt vores gæld, så vi har gjort en masse selv for at kunne nedbringe varmeprisen 10.000 kroner de seneste otte-ti år. Vi er på sin vis på vej tilbage i barmarksproblematikken igen, siger formanden.

Har omstillet til biomasse
Selskabet er blandt de første 35 barmarksværker, der i 2012 fik tilladelse til at opstille 1 MW biomassekedel. Værket udnytter biomassevarmen så godt, at det ikke behøver naturgas til hverken spids- eller reservelast. Men det betyder også, at der ikke er meget mere, man kan gøre.

- Vi har ikke en løsning. Vi har foretaget vores grønne omstilling og kan ikke hente ret meget hvis overhovedet noget på brændsel. Vores eneste mulighed er via Varmeforsyningsloven at få mulighed for at afskrive over en længere periode og på den måde fordele udgifterne over længere tid. Vi får dog problemerne før eller siden, siger Poul Kristensen.

Læs også: Rådgivning skal hjælpe hårdt ramte selskaber

- Det, vi mister, svarer til de variable udgifter, vi opkræver fra forbrugerne i varmebidrag. Det bliver forbrugerne, der betaler prisen, men vi er som værk også hårdt ramt i forvejen, da vi mister forbrugere og vil miste flere, når vi fortæller, at priserne stiger voldsomt om små to år på grund af grundebeløbets bortfald, oplyser formanden.

Sdr. Herreds Kraftvarmeværker er de senere år faldet fra 650 til 590 tilsluttede forbrugere, fordi skoler, plejehjem og private hjem rives ned, fordi de står tomme. Nogle få er kommet til, men omkring 80 forbrugere – eller svarende til 15 procent – er forsvundet.

- Indtil videre har vi sagt til forbrugerne, at vi afventer en løsning, som vi håber, der kommer til værker, der er i klemme over grundbeløbet. Vi håber på en ny økonomisk ordning, selvom det ikke bliver et nyt grundbeløb og slet ikke i samme størrelsesorden, siger Poul Kristensen, der også er i kommunalbestyrelsen i Mors Kommune for Demokratisk Balance.  

Nyheder

03. dec 2018

Formandsbesøg var "kæmpe succes"

Knap 40 spørgelystne bestyrelsesmedlemmer og driftsledere fra sydhavsøernes fjernvarmeselskaber mødte torsdag aften formand Jesper Frost Rasmussen og direktør Kim Mortensen til et lokalt arrangeret medlemsmøde.

30. nov 2018

Video: Esbjerg og Varde ønsker kraftvarmekravet ophævet

Ophæv kraftvarmekravet, så de store byer og DIN Forsyning i Esbjerg og Varde kan investere i en fremtidssikret varmeløsning. Sådan lød budskabet ved et foretræde for Folketingets Energiudvalg.

28. nov 2018

Kul er snart fortid i fjernvarmen

Kulforbruget i fjernvarmen er siden 1994 faldet med 65,5 procent, viser Energistyrelsens Energistatistik 2017. Omstillingen fra sort brændsel til grønne energikilder er allerede i gang på de sidste kulfyrede værker.

23. nov 2018

Jens Joel: Overskudsvarmen skal tilbage på forhandlingbordet

Video: Forhandlingerne om fremtiden for overskudsvarme er gået fuldstændig i stå, lyder det fra Socialdemokratiets energiordfører. Regeringen må tilbage til forhandlingsbordet.

22. nov 2018

Professorer: Benchmarking kan mindske effektivisering i fjernvarmen

Det er stærkt problematisk at indføre ny regulering og benchmarking i fjervarmesektoren. Det kan ligefrem mindske effektiviseringen, lyder det fra to professorer i ny rapport. Dansk Fjernvarme genkender budskabet i rapporten.

22. nov 2018

Nyt begreb afsporer debatten

Hvilke virksomheder er det, der producerer såkaldt falsk overskudsvarme og hvad dækker dette nye begreb over? Det vil DI Energi og Dansk Fjernvarme have svar på, efter myndighederne i et nyt lovforslag introducerer dette nye begreb.

20. nov 2018

Borgerne skal have frihed til at vælge varmekilde

Minister Lars Chr. Lilleholt besøgte mandag fjernvarmeværkerne i Brædstrup og Horsens, og ministeren står fast på, at forbrugerbindingerne skal fjernes fremadrettet.

15. nov 2018

VEKS: Vi kommer til at mangle 185 mio. kr.

Video: Foran et samlet Energi-, Forsynings- og Klimaudvalg har transmissionsselskabet VEKS i dag forklaret, hvorfor, der er behov for at ændre lovforslag om elproduktionstilskud.

15. nov 2018

Briterne har brug for dansk fjernvarme uanset Brexit

Danske virksomheder skal også efter Brexit bidrage til at konvertere Storbritannien fra individuel naturgas til grøn fjernvarme, mener vicedirektør i Dansk Fjernvarme, Kim Behnke.

14. nov 2018

EU-parlamentet sætter grøn retning

EU-Parlamentet bakker op om bindende mål for energieffektivitet og vedvarende energi frem mod 2030. Det vækker glæde hos Dansk Fjernvarme.

13. nov 2018

Fjernvarme-eksperter fra hele verden er samlet i Aalborg

300 deltagere fra fire forskellige kontinenter er i disse dage samlet i Aalborg for at diskutere fremtidens fjernvarme ved en stor international konference.

07. dec 2018 Navnenyt

NCC får pris for sikkerhed af Energinet

Torsdag den 6. december modtog NCC Civil Engineering Energinets arbejdsmiljøpris for sit sikkerhedsniveau. 

07. dec 2018

S kræver Lilleholt i samråd om fyret klimaformand

LÆS I DAG: Minister undrer sig over stort tilskudFjernaflæste målere aflæser ikke forbrugernes privatliv. Politisk uenighed om varmen på Sydlolland. Hvide Sande har testet nyt beslutningsværktøj. Fjernvarmenettet bliver udvidet i Helsingør. Ewii er joker i budkrigen om Radius.

Hvad mener Dansk Fjernvarme?

Debat og pressemeddelelser

Se mere under "Vi mener"

17. mar 2016

Web-tv: Se Amager Bakke tage form

Det store byggeri af verdens mest effektive affaldsforbrændingsanlæg tager form på Amager. Fra slutningen af 2017 er det muligt at stå på ski ned ad anlægget, skriver magasinet Fjernvarmen i marts-udgaven.

06. dec 2018

Partier uenige om forbrugerbindinger

LÆS I DAG: VEKS og Verdo står til milliontab. Energiforlig presser fjernvarmeprisen op i Give. Ambitioner om at udvide fjernvarmen i Helsingør. 98 procent CO2-neutral fjernvarme i Haslev. It-system skal afsløre fejl i energimærker. Overskudsvarme fra Daka kan varme i Løsning.

05. dec 2018

Mærsk-familiens milliardsatsning i varmt vand på vippen

LÆS I DAG: Mærsk-familiens milliardsatsning i varmt vand på vippen. Vestegnen får formentlig dyrere fjernvarme. Danmarks mindste fjernvarmeværk vil være mere grønt. Skagen holder prisen i ro. Danske pensionskasser vil byde på Radius.

04. dec 2018 Presseklip

Kommuners brug af tilslutningspligt får kritik fra ministeren

LÆS I DAG: Stor forskel på varmeregninger på Lolland-Falster. TV-indslag: Postnumre afgør varmeregning på Fyn. Sammenlægning er gennemført i Sønderjylland. Prisen falder i Hornbæk. Varmen skal nok komme. Fjernvarmemodstandere i Horsens får skulderklap

Nyhedsbrev

Tilmeld Nyhedsbrev
Afmeld Nyhedsbrev

04. dec 2018 Navnenyt

Ditlev Engel er Danmarks særlige klima-udsending

Ditlev Engel skal spille en nøglerolle i at sikre resultater ved FN’s klimatopmøde i 2019.

03. dec 2018 Navnenyt

Ny projektleder i fjernvarme

Diplomingeniør Ann Esman Christiansen skifter til NIRAS.

30. nov 2018 Navnenyt

Hans Baden er ny konsulent i DFP

Hans Baden har bl.a. erfaring med varmepumper med i sit nye job som seniorkonsulent for DFP. 

29. nov 2018 Navnenyt

Ny formand for Klimarådet

Peter Møllgaard er ny formand for Klimarådet og afløser Peter Birch Sørensen, der har været rådets formand i fire år.

28. nov 2018 Navnenyt

Ny driftsassistent i Bramming

Lars West Thrane er ny drift- og ledningsassistent hos Bramming Fjernvarme.

27. nov 2018 Navnenyt

Rudi Madsen stopper med jubilæum i Nysted

Nysted Varmeværk markerer med en reception 1. februar, at Rudi Madsen stopper som formand efter 25 år.