17. mar 2016

PSO-usikkerhed lukker kraftvarmeværker

Trods flere løfter om at finde erstatning for det grundbeløb, der bortfalder ved udgangen af 2018, er fremtiden fortsat meget uklar for de kraftvarmeværker, der sikrer el i kontakten, når vindmøllerne ikke snurrer.

Vicedirektør i Dansk Fjernvarme, Kim Behnke
- Skiftende regeringer har i den grad forsømt at finde løsninger for kraftvarmeværkerne, når grundbeløbet forsvinder, siger Dansk Fjernvarmes vicedirektør, Kim Behnke. Foto: Maria Tuxen Hedegaard.

I den PSO-prognose, som Energistyrelsen har fremlagt, gøres det klart, at grundbeløbet, som kraftvarmeværkerne modtager for at levere regulerkraft til elsystemet, når vindmøllerne ikke snurrer, forsvinder efter 2018.  

I 2004 vedtog Folketinget, at de decentrale kraftvarmeværker skulle på markedsvilkår og fik 15 år til at tilpasse sig. Forudsætningen var, at elprisen ville stige og dermed sikre grundlaget for både de decentrale kraftvarmeværker og de store centrale kraftværker.  

I november 2014 erkendte den daværende klima- og energiminister og ordførerne, at elprisen i mellemtiden mest er faldet, og at grundlaget for, at de mange decentrale kraftvarmeværker kan have samproduktion af el og varme, forsvinder, hvis man blot fjerner det særlige grundbeløb, som kommer fra PSO-afgiften.  

Fjernvarmen efterlyser den varslede plan
Det blev aftalt, at Energistyrelsen i foråret 2015 skulle fremlægge en plan. Nu et år senere er denne plan ikke udarbejdet endnu. Men som det fremgik af Energistyrelsens opdatering af prognosen for PSO, så vil de decentrale kraftvarmeværker nu miste hele 2,54 milliarder kroner fra 2019.  

- Skiftende regeringer har i den grad forsømt at finde løsninger for kraftvarmeværkerne, når det såkaldte grundbeløb fra PSO-ordningen forsvinder fra 2019. Kraftvarmeværkerne vil miste årlige bidrag på over 2,5 milliarder, penge som de hidtil har modtaget for at være til rådighed for elsystemet til timer uden blæst, siger vicedirektør i Dansk Fjernvarme Kim Behnke og fortsætter:  

- Vi har ventet i snart et år på en plan fra Energistyrelsen, som skal gøre det muligt at fastholde store og mindre kraftvarmeværker i Danmark.  

Dansk Fjernvarme forudser, at en række kraftvarmeværker vil være nødsaget til at dreje nøglen om, hvilket kan få yderligere konsekvenser for elsystemet.  

- Pengene skal ikke gå til at sikre bedre fjernvarme, men at fastholde et stort kraftvarmeværk til gavn for forsyningssikkerheden i det samlede el system. Store og små kraftvarmeværker er under hastig afvikling og det kan true forsyningssikkerheden for elsystemet, siger Kim Behnke.   

Centrale kraftværker rammes
Bortfald af grundbeløbet sker samtidig med, at også de centrale kraftvarmeværker har store vanskeligheder som følgende af faldende elpriser. Senest har man i Aalborg været nødsaget til at annoncere en kæmpe forhøjelse af fjernvarmeprisen med 2.000 kroner om året for en standardfamilie. Pengene skal ikke gå til at sikre bedre fjernvarme, men at fastholde et stort kraftvarmeværk i byen. Store og små kraftvarmeværker er under hastig afvikling, og det kan true forsyningssikkerheden for elsystemet.  

- Vi har brug for løsninger. Det hjælper ikke noget at lade tiden gå uden handlinger. I vores naboland Tyskland har man netop indført ”KWK-Zuschläge” reglerne, hvorefter man giver op til 33 øre/kWh elproduktion fra effektive gasenheder. Der er derfor ingen som helst chance for at hverken centrale danske kraftvarmeværker eller de mange decentrale enheder kan konkurrere på disse vilkår. Dansk kraftvarme vil blive lukket ned i et hidtil uset omfang. Derfor skal ministeren på banen med løsninger. At trække 2,5 milliarder ud af sektoren, før der er fundet varige løsninger er direkte uansvarligt, siger Kim Behnke.

Nyheder

04. okt 2018 Energiaftale

Energiaftale sætter retning men binder fjernvarmeselskaberne

Formand for Dansk Fjernvarme og borgmester i Esbjerg Kommune, Jesper Frost Rasmussen, kommenterede fjernvarmeselskabernes nye muligheder for at indfri de politiske forventninger, da han talte på Energipolitisk Åbningsdebat i Folketinget.

02. okt 2018 Konferencer

Danmark er fortsat en driver for fjernvarme i de europæiske lande

Fjernvarmen har historisk stået stærkt i Danmark, og derfor er Danmark fortsat en markant driver for fjernvarmeudbredelse i mange af de øvrige europæiske lande

27. sep 2018

Video: A.P. Møller Holding ser stort potentiale i geotermi

Samir Abboud, direktør i A. P. Møller Holdings geotermi-selskab, fortæller om geotermiens potentiale i Danmark.

27. sep 2018

Geoop: Geotermi er nødvendig, hvis vi skal nå klimamål

Geotermisk varme spiller en central rolle i omstillingen af varmesektoren og elektrificeringen af energisystemet, mener Geotermisk Operatørselskab.

27. sep 2018

Video: Optimisme på international fjernvarmekonference

Global District Energy Days afvikles i disse dage i Helsinki. Dansk Fjernvarmes internationale chef Birger Lauersen er til stede, og han beretter om international optimisme på fjernvarmens vegne.

27. sep 2018 Energi på toppen

Digitalisering bringer fjernvarmen i centrum af energisystemet

Forsyningssektoren er ved at blive digitaliseret. Ved onsdagens Energi på Toppen satte fjernvarmeselskabernes brancheforening fokus på muligheder og trusler ved digitaliseringen.

24. sep 2018

Opråb: Lad ikke overskudsvarmen gå til spilde

Industri, fjernvarmeselskaber, arbejdsgiverorganisationer, lønmodtagerorganisationer og energiens brancheorganisationer går sammen i fælles opråb for en politisk løsning, der vil sikre udnyttelse af overskudsvarme.

19. sep 2018

Aalborg vil gerne satse på geotermi

Aalborg Forsyning skal omstille Nordjyllandsværket fra kul. Her ønsker man, at geotermi kan blive en del af løsningen.

19. sep 2018

Geotermisektoren samles i Dansk Fjernvarme

Geotermi har i Danmark potentialet til at udgøre helt op til 30 procent af det samlede fjernvarmeforbrug. Vidensinstitutioner, industri og fjernvarmeselskaber samles i Dansk Fjernvarme for at udvikle sektoren og indfri potentialet.

17. sep 2018 Nyheder fra Grøn Energi

Værsgo, hr. minister, her er vores anbefalinger

På vegne af en samlet energibranche kunne fjernvarmens tænketank, Grøn Energi, overrække 6 helt konkrete anbefalinger, der vil sikre udbredelse af varmepumper, til ministeren for energi, forsyning og klima, Lars Chr. Lilleholt. Se overrækkelsen i videoen herunder og hent anbefalingerne under Download.

15. sep 2018

Video: Sindal indviede lørdag et af verdens mest grønne kraftvarmeværker

Energiminister Lars Chr. Lilleholt indviede lørdag Sindal Varmeforsynings nye CO2-neutrale biomasse-kraftvarmeværk med ORC-anlæg, der erstatter naturgas.

15. okt 2018

Undersøgelse om omorganisering af varmeforsyning på vej

LÆS I DAG: Undersøgelse om omorganisering af varmeforsyning på vejSK Varme holder prisen i ro. Nærvarmeværk giver billig og sikker opvarmning. Overskud holder prisen i ro i Glyngøre. Hamburg sender Vattenfall ud i kulden. Skjern Fjernvarmes vartegn er væk.

12. okt 2018

Biomasseanlæg får forlænget afgørende støtteordning

LÆS I DAG: Biomasseanlæg får forlænget afgørende støtteordning. Minister tilpasser overgangsordning. Stigende varmebehov i Billund kræver investeringer. Helsingørs flis-leverandører på plads. Aftale skal sikre grundvand til fjernvarme. Eniig og SE fusionerer og overvejer at byde på Radius.

Hvad mener Dansk Fjernvarme?

Debat og pressemeddelelser

Se mere under "Vi mener"

17. mar 2016

Web-tv: Se Amager Bakke tage form

Det store byggeri af verdens mest effektive affaldsforbrændingsanlæg tager form på Amager. Fra slutningen af 2017 er det muligt at stå på ski ned ad anlægget, skriver magasinet Fjernvarmen i marts-udgaven.

11. okt 2018

Energiselskaber tæppebombes med nye love og regler

LÆS I DAG: VEKS slår alarm: Varmeprisen kan stige. Forsyning Helsingør vil hente 21 millioner. SE og Eniig tæt på storfusion. Forsyningstilsynet godkender forrentning. Faldende priser og nye tilsluttede forbrugere hos Fjernvarme Horsens. Bioaske fra varmeværker bør håndteres med omtanke. Danske super-supermarkeder skal levere fjernvarmen. Forbrugerombudsmand rejser sager mod 9 elhandelsselskaber. .

10. okt 2018

Forsyningstilsynet godkender forrentning

LÆS I DAG: Forsyningstilsynet godkender forrentning. Professor kritiserer rentefinteBorgmestre kritiserer skrotpræmie for brændeovne. Hamborg køber fjernvarmenettet tilbage fra Vattenfall. Nationalt center for grøn energi bygges ved Kolding Fjord. Regeringen sigter mod 0-udledning af CO2 i 2050. Myndighedsbehandling bremser varmepumper. Billund Varmeværk har store planer på tegnebrættet.

09. okt 2018

Shell advarer mod afgifter på overskudsvarme

LÆS I DAG: Shell advarer mod afgifter på overskudsvarme. Skatteordfører oplevede overskudsvarme i Fredericia. Regeringen vil skrotte gamle brændeovneFyns største solvarmeanlæg er ved at se dagens lys. Det kan vi forvente af regeringens klimaudspil.

Nyhedsbrev

Tilmeld Nyhedsbrev
Afmeld Nyhedsbrev

08. okt 2018 Navnenyt

25 år med samme driftsleder i Sdr. Herred

Karlo Kronborg Andersen fejrer den 1. november 25 års-jubilæum hos Sdr. Herreds Kraftvarmeværker.

03. okt 2018 Navnenyt

HOFOR henter ny kommunikationschef i DR

Anders Kappel får ansvar for HOFOR’s interne og eksterne kommunikation.

02. okt 2018 Navnenyt

Tre nye i FIF Marketings bestyrelse

Anders Andersen, Kim Mathiesen og Line Laugesen Udengaard er nye i FIF Marketings bestyrelse.

28. sep 2018 Navnenyt

Ny direktør for Brøndum-koncernen

Tue Sjøntoft er fra årsskiftet administrerende direktør for Brøndum-koncernen.

27. sep 2018 Navnenyt

Dansker fortsætter i spidsen for europæisk netværk

Dansk Fjernvarmes internationale chef Birger Lauersen er genvalgt som vicepræsident i den europæiske fjernvarmeorganisation Euroheat & Power.