16. mar 2016

#mensviventer blæses spildvarme ud til fuglene

Afgifter og tariffer har siden 2012 stået i vejen for, at Ørum og Hammershøj ikke kan udnytte gratis spildvarme fra en transformerstation. Varmen kan dække begge byers varmebehov.

Energinet.dks jævnstrømsstation Tjele er siden Ørum og Hammershøjs planer blevet udbygget. Dermed kan varmepotentialet tænkes at være endnu større. Foto: Lars Horn/Baghuset

Danmarks største transformerstation ligger ved Tjele lidt øst for Viborg. Fire kilometer derfra ligger Ørum Varmeværk. Og yderligere otte kilometer mod øst ligger Hammershøj Fjernvarmeværk.

Tilbage i foråret 2012 fik de to fjernvarmeselskaber den ide, at man burde udnytte den varme, som transformerstationen skaber. Og som store blæsere stadig sender direkte ud i luften. Beregninger viste, at overskudsvarmen fra transformerstationen svarede til både Ørum og Hammershøjs årlige varmeforbrug. De to byer har henholdsvis 650 og 400 fjernvarmekunder.

- Det lød jo rigtig interessant. Og vi kunne endda få varmen gratis, fortæller Hammershøj Varmeværks formand Flemming Kammersgård.

Tariffer og afgifter stoppede projektet
For at kunne udnytte varmen fra transformerstationen skulle der imidlertid etableres en transmissionsledning fra stationen til de to fjernvarmeselskaber på i alt 12 kilometer.

- Det er en stor omkostning at etablere så lang en transmissionsledning. Men vi synes, at når nu prisen for varmen var nul kroner, så måtte det kunne lade sig gøre, siger Flemming Kammersgård.

Derudover skulle man bruge en veksler for at kunne trække varmen ud fra anlægget. Og en eldrevet varmepumpe til at få varmen varm nok, så den kunne bruges i fjernvarmen. Varmen fra køleolien i transformerstationens køleanlæg er 30 grader, og fjernvarmeselskaberne skulle have den pumpet op til 70 grader for at kunne sende den ud i fjernvarmenettet. Også de investeringer mente man kunne lade sig gøre.

Men det stod hurtigt klart, at den el, der skulle bruges til at drive varmepumpen, blev så dyr på grund af tariffer og afgifter, at hele projektet økonomisk faldt sammen.

- Det er jo tåbeligt og det rystede os. Lige ved siden af os smider man varme ud til fuglene, der svarer til alt det, vi skal bruge i både Ørum og Hammershøj. I stedet skal vi købe gas i dyre domme, siger Flemming Kammersgård og fortsætter:

- Det er jo lidt galimatias, når man fra politisk side ønsker, at vi skal være så CO2-neutrale som muligt, og så kan sådan et projekt ikke lade sig gøre. Det hænger jo ikke rigtigt sammen. Der bliver man nødt til at indrette systemerne, så det kan betale sig, siger formanden for Hammershøj Varmeværk.

Apple-projekt kan genoplive sagen
Der kom fokus på varmen fra Energinet.dks transformerstation ved Tjele igen i 2015, da it-giganten Apple besluttede sig for at placere et 6 milliarder kroner dyrt datacenter lige ved siden af. Placeringen blev valgt netop på grund af transformerstationen, og igen ønskede man at udnytte overskudsvarmen – denne gang overskudsvarme fra både datacenter og transformerstation. Spildvarmen fra center og station blev vurderet til at kunne dække varmebehovet i hele Viborg Kommune. Og dermed også i Ørum og Hammershøj.

Derfor håber Flemming Kammersgård da også, at den store fokus på problemerne med at udnytte varmen fra Apples datacenter, kan sætte skub i processen med at udnytte spildvarme til fjernvarme.

Indtil videre venter han på afklaring i form af den tilskuds- og afgiftsanalyse, der blev sat i gang i forbindelse med energiforliget af 2012.

Analysen skulle se på alle tilskud og afgifter i energisektoren, så man på baggrund af den havde et fornuftigt grundlag at omlægge afgiftssystemet, så det bliver tilpasset de udfordringer, man i energisektoren står overfor nu og fremover.

Det var oprindeligt forventet, at analysen skulle være færdig i foråret 2014, men den er blevet udskudt flere gange, blandt andet fordi PSO-ordningen i 2014 blev vurderet ulovlig af EU-Kommissionen, hvorfor det blev vedtaget, at analysen skulle omfatte PSO’en. Ifølge energiminister Lars Chr. Lilleholt vil analysen dog blive præsenteret i år.

En rapport fra Viegand & Maagøe opgjorde i 2013 det samlede potentiale for overskudsvarme i Danmark til at kunne dække hele Aarhus’ varmebehov.

Nyheder

04. okt 2018 Energiaftale

Energiaftale sætter retning men binder fjernvarmeselskaberne

Formand for Dansk Fjernvarme og borgmester i Esbjerg Kommune, Jesper Frost Rasmussen, kommenterede fjernvarmeselskabernes nye muligheder for at indfri de politiske forventninger, da han talte på Energipolitisk Åbningsdebat i Folketinget.

02. okt 2018 Konferencer

Danmark er fortsat en driver for fjernvarme i de europæiske lande

Fjernvarmen har historisk stået stærkt i Danmark, og derfor er Danmark fortsat en markant driver for fjernvarmeudbredelse i mange af de øvrige europæiske lande

27. sep 2018

Video: A.P. Møller Holding ser stort potentiale i geotermi

Samir Abboud, direktør i A. P. Møller Holdings geotermi-selskab, fortæller om geotermiens potentiale i Danmark.

27. sep 2018

Geoop: Geotermi er nødvendig, hvis vi skal nå klimamål

Geotermisk varme spiller en central rolle i omstillingen af varmesektoren og elektrificeringen af energisystemet, mener Geotermisk Operatørselskab.

27. sep 2018

Video: Optimisme på international fjernvarmekonference

Global District Energy Days afvikles i disse dage i Helsinki. Dansk Fjernvarmes internationale chef Birger Lauersen er til stede, og han beretter om international optimisme på fjernvarmens vegne.

27. sep 2018 Energi på toppen

Digitalisering bringer fjernvarmen i centrum af energisystemet

Forsyningssektoren er ved at blive digitaliseret. Ved onsdagens Energi på Toppen satte fjernvarmeselskabernes brancheforening fokus på muligheder og trusler ved digitaliseringen.

24. sep 2018

Opråb: Lad ikke overskudsvarmen gå til spilde

Industri, fjernvarmeselskaber, arbejdsgiverorganisationer, lønmodtagerorganisationer og energiens brancheorganisationer går sammen i fælles opråb for en politisk løsning, der vil sikre udnyttelse af overskudsvarme.

19. sep 2018

Aalborg vil gerne satse på geotermi

Aalborg Forsyning skal omstille Nordjyllandsværket fra kul. Her ønsker man, at geotermi kan blive en del af løsningen.

19. sep 2018

Geotermisektoren samles i Dansk Fjernvarme

Geotermi har i Danmark potentialet til at udgøre helt op til 30 procent af det samlede fjernvarmeforbrug. Vidensinstitutioner, industri og fjernvarmeselskaber samles i Dansk Fjernvarme for at udvikle sektoren og indfri potentialet.

17. sep 2018 Nyheder fra Grøn Energi

Værsgo, hr. minister, her er vores anbefalinger

På vegne af en samlet energibranche kunne fjernvarmens tænketank, Grøn Energi, overrække 6 helt konkrete anbefalinger, der vil sikre udbredelse af varmepumper, til ministeren for energi, forsyning og klima, Lars Chr. Lilleholt. Se overrækkelsen i videoen herunder og hent anbefalingerne under Download.

15. sep 2018

Video: Sindal indviede lørdag et af verdens mest grønne kraftvarmeværker

Energiminister Lars Chr. Lilleholt indviede lørdag Sindal Varmeforsynings nye CO2-neutrale biomasse-kraftvarmeværk med ORC-anlæg, der erstatter naturgas.

15. okt 2018

Undersøgelse om omorganisering af varmeforsyning på vej

LÆS I DAG: Undersøgelse om omorganisering af varmeforsyning på vejSK Varme holder prisen i ro. Nærvarmeværk giver billig og sikker opvarmning. Overskud holder prisen i ro i Glyngøre. Hamburg sender Vattenfall ud i kulden. Skjern Fjernvarmes vartegn er væk.

12. okt 2018

Biomasseanlæg får forlænget afgørende støtteordning

LÆS I DAG: Biomasseanlæg får forlænget afgørende støtteordning. Minister tilpasser overgangsordning. Stigende varmebehov i Billund kræver investeringer. Helsingørs flis-leverandører på plads. Aftale skal sikre grundvand til fjernvarme. Eniig og SE fusionerer og overvejer at byde på Radius.

Hvad mener Dansk Fjernvarme?

Debat og pressemeddelelser

Se mere under "Vi mener"

17. mar 2016

Web-tv: Se Amager Bakke tage form

Det store byggeri af verdens mest effektive affaldsforbrændingsanlæg tager form på Amager. Fra slutningen af 2017 er det muligt at stå på ski ned ad anlægget, skriver magasinet Fjernvarmen i marts-udgaven.

11. okt 2018

Energiselskaber tæppebombes med nye love og regler

LÆS I DAG: VEKS slår alarm: Varmeprisen kan stige. Forsyning Helsingør vil hente 21 millioner. SE og Eniig tæt på storfusion. Forsyningstilsynet godkender forrentning. Faldende priser og nye tilsluttede forbrugere hos Fjernvarme Horsens. Bioaske fra varmeværker bør håndteres med omtanke. Danske super-supermarkeder skal levere fjernvarmen. Forbrugerombudsmand rejser sager mod 9 elhandelsselskaber. .

10. okt 2018

Forsyningstilsynet godkender forrentning

LÆS I DAG: Forsyningstilsynet godkender forrentning. Professor kritiserer rentefinteBorgmestre kritiserer skrotpræmie for brændeovne. Hamborg køber fjernvarmenettet tilbage fra Vattenfall. Nationalt center for grøn energi bygges ved Kolding Fjord. Regeringen sigter mod 0-udledning af CO2 i 2050. Myndighedsbehandling bremser varmepumper. Billund Varmeværk har store planer på tegnebrættet.

09. okt 2018

Shell advarer mod afgifter på overskudsvarme

LÆS I DAG: Shell advarer mod afgifter på overskudsvarme. Skatteordfører oplevede overskudsvarme i Fredericia. Regeringen vil skrotte gamle brændeovneFyns største solvarmeanlæg er ved at se dagens lys. Det kan vi forvente af regeringens klimaudspil.

Nyhedsbrev

Tilmeld Nyhedsbrev
Afmeld Nyhedsbrev

08. okt 2018 Navnenyt

25 år med samme driftsleder i Sdr. Herred

Karlo Kronborg Andersen fejrer den 1. november 25 års-jubilæum hos Sdr. Herreds Kraftvarmeværker.

03. okt 2018 Navnenyt

HOFOR henter ny kommunikationschef i DR

Anders Kappel får ansvar for HOFOR’s interne og eksterne kommunikation.

02. okt 2018 Navnenyt

Tre nye i FIF Marketings bestyrelse

Anders Andersen, Kim Mathiesen og Line Laugesen Udengaard er nye i FIF Marketings bestyrelse.

28. sep 2018 Navnenyt

Ny direktør for Brøndum-koncernen

Tue Sjøntoft er fra årsskiftet administrerende direktør for Brøndum-koncernen.

27. sep 2018 Navnenyt

Dansker fortsætter i spidsen for europæisk netværk

Dansk Fjernvarmes internationale chef Birger Lauersen er genvalgt som vicepræsident i den europæiske fjernvarmeorganisation Euroheat & Power.