15. feb 2016

SF's formand så på fjernvarme i Løgumkloster

Der var besøg fra Folketinget i Løgumkloster tirsdag. SF’s formand Pia Olsen Dyhr var sammen med direktør for Dansk Fjernvarme Kim Mortensen på visit hos byens nye fjernvarmeanlæg, der er et særligt fint eksempel på grøn omstilling i fjernvarmesektoren.

Pia Olsen Dyhr var på visit hos Løgumkloster Fjernvarme, der er et godt eksempel på den grønne omstilling i fjernvarmen. Foto: Maria Tuxen Hedegaard
Foto: Maria Tuxen Hedegaard
Foto: Maria Tuxen Hedegaard
Løgumkloster Fjernvarmes anlæg. Foto: Maria Tuxen Hedegaard

Løgumkloster har godt 1.500 fjernvarmeforbrugere, og de har investeret 150 mio. kr. i et moderne fjernvarmeanlæg, der bringer byen op i den grønne superliga indenfor fjernvarme.
 
Fjernvarmeanlægget omfatter investeringer i biomasse og solfangere som varmekilder, samtidig med at anlægget også er testlaboratorium for helt nye teknologier indenfor varmepumper og solfangere. Og det var netop de ting, der fik SF’s formand Pia Olsen Dyhr til at lægge vejen forbi anlægget i går sammen med direktøren for Dansk Fjernvarme, Kim Mortensen.
 
- Varme er fundamental i et land med vores temperaturer, og når vi bruger så meget af den, er det afgørende, at den både er billig og grøn. Løgumkloster repræsenterer ”Udviklingsdanmark”, når det kommer til fjernvarme, siger Pia Olsen Dyhr, der også er SF’s klima og energiordfører.
 
Ud over at være et mere klimavenligt anlæg, har det nye anlæg i Løgumkloster allerede formået at sænke priserne for forbrugerne med ni procent. Men ifølge direktør for Dansk Fjernvarme Kim Mortensen, kan der komme endnu flere anlæg af Løgumklosters slags, hvis Folketinget vil:
 
-Vi har brug for en ny energispareaftale, der fremmer investeringer i varmepumper og solenergi, så vi kan sætte skub i den grønne omstilling og gøre varmen billigere for de danske fjernvarmeforbrugere. Derfor er det væsentligt, at varmepumper og kollektive solvarmeanlæg kan tælle med som energibesparelse i den nye energispareaftale, så vi også fremover ser solstrålehistorier som den i Løgumkloster.
 
Pia Olsen Dyhr var enig:
 
-  Her har Dansk Fjernvarme og SF en fælles sag. Jeg vil gerne have mange flere værker som i Løgumkloster. Vi har en klimaudfordring, der er stor og som skal løses. Derfor arbejder jeg for, at vi får flere investeringer i varmepumper og vedvarende energi. Det er her, fremtiden ligger, og vi skal have lovgivning som inspirerer til, at vi får mere af det. Der er derfor også tvingende nødvendigt at se på energiafgifterne, for den måde de er indrettet på i dag, modarbejder brugen af store varmepumper. Vi ved, at ministeren har lavet en analyse af netop det, og som er færdig, men vi kan ikke få ham til at udlevere den.

Indslag på TV Syd
I forbindelse med SF-formandens besøg lavede TV Syd et indslag om Løgumkloster Fjernvarme. Indslaget handler dog ikke om selve besøget, men om, hvor mange penge kunderne til fjernvarmeselskabet har sparet på grund af de grønne investeringer.