27. okt 2014

Fjernvarmeværkerne har barberet ledningstabet kraftigt ned

Fjernvarmeværkernes målrettede indsats med at reducere ledningstab har betydet besparelser for 150 mio. kr. på årsbasis til gavn for miljøet - og økonomisk glæde for forbrugerne.

Fjernvarmeselskaberne har barberet ledningstab kraftigt ned, fortæller økonomisk konsulent Anders Jespersen fra Dansk Fjernvarme.

Gravearbejde
Fjernvarmeværkerne har arbejdet målrettet på at reducere ledningstab med stor succes, viser en analyse ledningsnettets tilstand fra Dansk Fjernvarme. Foto: Nils Rosenvold.

Ledningstab er en omkostning, og omkostninger skal minimeres. Det mantra har fået danske fjernvarmeværker til de seneste år at arbejde målrettet med at skære tabet i ledningsnettet ned.

Og det er lykkedes, viser Dansk Fjernvarmes analyse af ledningsnettets tilstand.

Fra i 2004 at have været 19,95 procent, så er ledningstabet nu reduceret til 17,38 procent, eller hvad der svarer til 150 millioner kroner.

Det er tre tiltag, som gør forskellen, fortæller økonomisk konsulent Anders Jespersen fra Dansk Fjernvarme. Det første er renovering af ledningsnettet, så der løbende bliver udskiftet gamle rør med nye. Dernæst målrettet indsats med at sænke fremløbstemperaturen og endelig sænkning af varmebehovet hos forbrugerne, så der skal sendes mindre energi gennem ledningsnettet.

- Den målrettede indsats bærer frugt, og det mærker forbrugerne direkte i form af lavere varmeomkostninger, siger Anders Jespersen.

Arbejdet handler meget om at dimensionere ledningsnettet optimalt. Værkerne arbejder med planer for udskiftning af gamle rør, så ledningsnettet optimeres ved blandt andet at få mindre diameter og bedre isolering.

 

Forbrugernes anlæg skal fungere optimalt

Anders Jespersen peger også betydningen af de såkaldte motivationstariffer, som betyder, at forbrugerne belønnes for at sikre, at deres anlæg fungerer optimalt og giver den størst mulige afkøling i stedte for at buldre løs uden at afgive varmen optimalt.

-Jo bedre afkøling, forbrugerne har, jo mere effektivt er energien blevet udnyttet, og jo mere effektiv bliver driften af fjernvarmeværket samlet set, siger Anders Jespersen.

Erfaringer fra udskiftninger af gamle distributionsnet i eksisterende boligområder viser, at ledningstabet kan reduceres til kun at ligge omkring 6,5 procent for det pågældende område. Også kilometer lange transmissionsledninger har i dag ledningstab på dette niveau - eller lavere.

- Den rigtige dimensionering betyder utrolig meget i denne sammenhæng. Er rørene alt for store, så udnytter man dem ikke særlig godt, siger Anders Jespersen.

Der er i dag mere end 60.000 kilometer fjernvarmerør til fjernvarmeværkernes mere end 1.652.000 tilkoblede boliger. Rørene er gennemsnitligt 23,5 år gamle, mens den tekniske levealder 50 år.

 

 

 

Nyheder

12. nov 2018 Landsmøde

Video: Invester i diversitet

Jette Miller, direktør i De Frie Energiselskaber, gav et indlæg om diversitet i energisektoren. Og hvorfor det er vigtigt at tale om diversitet i energisektoren.

09. nov 2018

Regeringen må tilbage i maskinrummet

Regeringens forslag til en overgangsordning for de elproducerende biomasseanlæg er ikke godt nok. Sådan var den klare melding fra oppositionen, der ikke vil lade varmekunderne betale store ekstraregninger.

09. nov 2018 Landsmøde

Video: Er der investorer til bæredygtighed?

Vi er i gang med verdens største finansielle eksperiment, mener chefstratreg hos Carnegie, Henrik Drusebjerg. Se hans indlæg fra årets landsmøde om villigheden i at investere i bæredygtighed - efterfulgt af en debat mellem Bo Lidegaard fra Politiken, Lars Barfoed fra Energinet, Henrik Drusebjerg og Kim Mortensen.

08. nov 2018

Vandselskaberne vinder sag i Højesteret

Vandselskaberne har netop vundet skattesag i Højesteret, hvormed forbrugerne slipper for et nyt stort skattesmæk. Afgørelsen vækker glæde hos Dansk Fjernvarme.

08. nov 2018

VEKS: Regeringen sender højere varmeregning direkte til Vestegnen

Når elproduktionstilskuddet ophører på de biomassefyrede værker, er der kun varmekunderne til at samle regningen op. Dermed har varmekunderne udsigt til store prisstigninger., skriver VEKS i et indlæg.

08. nov 2018 Landsmøde

Video: Har vi infratruktur til overs?

Hvis vi skal elektrificere fjernvarmen - bliver fjernvarmerørene og gasledningerne så til overs? Se professor ved Aalborg Universitet Henrik Lunds indlæg og følg debatten om de fælles løsninger bagefter. 

07. nov 2018 Landsmøde

Se Mette Frederiksens tale fra årets landsmøde

På landsmødets første dag indtog Socialdemokraternes formand Mette Frederiksen talerstolen. Den store sal var pakket til randen af deltagere, der ville høre, hvad oppositionslederen havde at sige om fælles løsninger.

02. nov 2018 Landsmøde

Lasse P.N. Olsen: Velkommen til Aalborg

Se eller gense talen fra Lasse P. N. Olsen, formand for Miljø & Energi, Aalborg Kommune, ved åbningen af Dansk Fjernvarmes landsmøde.

01. nov 2018 Landsmøde

Video: Energiministerens tale til landsmødet

Den kommende uge vil vi offentliggøre indslagene fra årets landsmøde. De kommer ikke i fuldstændig kronologisk rækkefølge. Og derfor bringer vi først energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholts tale fra fredag morgen. 

01. nov 2018 Energibesparelser

Fjernvarmeselskaber reducerer prisen på energibesparelser

På trods af højere omkostninger til tilsyn og kontrol er det i 2017 lykkedes for de danske fjernvarmeselskaber at reducere prisen på at gennemføre energibesparelser. Det viser nye tal fra Forsyningstilsynet.

30. okt 2018 Energiaftale

Dansk Fjernvarme: Lovarbejde skal sættes på pause

Dansk Fjernvarme retter direkte henvendelse til Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget i Folketinget med krav om, at det nuværende lovarbejde om forbrugerbindinger skal sættes i bero og afvente konsekvensanalyser

16. nov 2018

Prisen på CO2-kvoter sendes i vejret

LÆS I DAG: Sådan slipper Fynsværket fri af kullene. Ulovlige kontrakter skal i udbud. Udenlandsk køber af Ørsteds elnet bliver screenet. Aarhus er grønt forbillede for amerikansk by.

15. nov 2018 Navnenyt

Teknisk tronskifte og 25 års jubilæum i Egtved

Ny driftsleder på deleordning, driftsleder som ny driftsassistent og formand med 25 års jubilæum på Egvted Varmeværk. 

Hvad mener Dansk Fjernvarme?

Debat og pressemeddelelser

Se mere under "Vi mener"

17. mar 2016

Web-tv: Se Amager Bakke tage form

Det store byggeri af verdens mest effektive affaldsforbrændingsanlæg tager form på Amager. Fra slutningen af 2017 er det muligt at stå på ski ned ad anlægget, skriver magasinet Fjernvarmen i marts-udgaven.

15. nov 2018

Hvis vi lemper rammerne for fjernvarme, sætter vi den grønne omstilling på spil

LÆS I DAG: Ikke en overraskelse, at støtte til biomasse forsvinder. Lilleholt vil undersøge tidligere udfasning af kul. Træaffald skal lune i Gelsted på Fyn. Wilbek ind i sag om varmestrid i Viborg.

14. nov 2018

Kæmpe elkedel kan lave varme til 3500 husstande

LÆS I DAG: Fjernvarmen bliver grønnere i Frederikshavn. Nye varmemålere i Ramsing-Lem-Lihme. Ny direktør til Odsherred Forsyning. Forbrugerne skal til at stemme.

13. nov 2018

Lilleholt indkalder til biomasseforhandlinger

LÆS I DAG: Verdo-kunder kan få større varmeregning. Formand for Struer Forsyning forsvarer forblivelsespligt. Borgmester vil lave varmelager under Odense. Afgifter spænder ben for brug af overskudsvarme. Tørring Fjernvarme: Regler er årsag til prishop. Skiftedag på Bedsted Fjernvarme.

Nyhedsbrev

Tilmeld Nyhedsbrev
Afmeld Nyhedsbrev

14. nov 2018 Navnenyt

Tove Just fylder rundt

Dansk Fjernvarmes service- og supportmedarbejder, Tove Just, fylder 60 år den 22. december.

13. nov 2018 Navnenyt

Ny direktør til Odsherred Forsyning

Fanny Villadsen overtager som direktør for Odsherred Forsyning efter Ghita Hansen.

07. nov 2018 Navnenyt

Praktikant til Faglig Afdeling

Ingeniør i energiteknologi er i praktik i Dansk Fjernvarme.

01. nov 2018 Navnenyt

EWII har fået ny økonomidirektør

Olaf Spliid skifter til EWII efter 32 år hos Bankdata. 

29. okt 2018 Navnenyt

Ny på kontoret i Hornbæk

Nina Skanning er ny hos Hornbæk Fjernvarme.