22. feb 2021 Politisk

Vigtigt at holde fokus på geotermi

Den 5. årlige konference om geotermi løber onsdag af stablen. I år afholdes den som virtuel konference. Og emnet har aldrig været mere aktuelt.

Onsdag den 24. februar afholder Dansk Fjernvarme og Geoop den 5. årlige geotermikonference. I år afholdes den som webinar. Overskriften for konferencen i år er, hvordan vi får sikret, at geotermi får en plads i klimahandlingsplanen.

For geotermi har aldrig været mere aktuel. Mens der har været sat gang i to store projekter i både Aarhus og Aalborg, har geotermisk varme stadig ikke fået sit store gennembrud. Ligesom de to projekter i de to store jyske byer endnu ikke er blevet til noget.

Dansk Fjernvarmes direktør Kim Mortensen mener, det bunder i rammevilkårene, der skal være på plads.

- Vi har et stort potentiale for geotermi i Danmark. Og får vi ændret rammevilkårene nu, vil geotermi kunne dække 10 procent af vores varmebehov i 2030 – og 30 procent i 2040, siger han.

Første punkt på webinaret er da også klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen, der skal svare på regeringens visioner for geotermi – og om det kan være en del af klimahandlingsplanen.

I Dansk Fjernvarme håber man, at det kan sætte skub i udviklingen.

- Geotermi er et fantastisk alternativ til fossile brændsler. Og det kan også fortrænge biomasse i de største danske byer, siger Kim Mortensen.

Udover direktøren fra Dansk Fjernvarme og Dan Jørgensen er resten af programmet fyldt med prominente navne og interessante indspark. Blandt andet er der paneldebat om geotermiens rolle i at nå klimamålene og inspiration at hente fra Sverige, hvor E.ON Värme SE har visioner omkring udvikling af geotermi.