23. feb 2021 Lokalt

DIN Forsyning får overskudsvarme fra Europas største PtX-anlæg

CIP planlægger at bygge det største PtX-anlæg på Esbjerg Havn. Produktionen af ammoniak kan forsyne DIN Forsyning med tilstrækkelig overskudsvarme til at dække 1/3 af varmebehovet i Esbjerg. 

Esbjerg står på kanten til et nyt energieventyr, og denne gang kan det komme fjernvarmebrugerne hos DIN Forsyning til gode. Efter at have oplevet succes og fremgang med først olie og senest vind kan Esbjerg om fem år huse det største europæiske PtX-anlæg, der kan levere overskudsvarme i så store mængder, at det vil kunne dække omkring 1/3 af det årlige varmebehov.

Det er Copenhagen Infrastructure Partners – CIP – der står fadder til planerne om at bygge et PtX-anlæg, der skal producere op mod 900.000 tons ammoniak om året. Allerede nu er der kontakt fra CIP og deres partnere – der tæller A.P. Møller Mærsk og DFDS fra shippingindustrien samt Arla, Danish Crown og DLG fra agroindustrien - til DIN Forsyning om at aftage de enorme mængder af overskudsvarme.

- Det er klart at foretrække, hvis vi kan levere varme til vores kunder baseret på ressourcer, som ellers var gået til spilde. Dog er det vigtigt for mig at understrege, at vi stadig har brug for de bæredygtige alternativer til kul, som vi er i gang med at bygge på Esbjerg Havn. De er helt centrale for, at vi kan garantere vores kunder varme, når Ørsted lukker for kullene. Men ønskescenariet er, at vi på sigt kan blive i stand til at levere varme, som 100 % er baseret på restprodukter, udtaler Christian Udby, direktør i DIN Forsyning, i en pressemeddelelse.

Dansk Fjernvarme: Kæmpe potentiale
Projektet og planerne om at udnytte overskudsvarmen fra produktionen af ammoniak vækker glæde hos Dansk Fjernvarme.

- Aftalen mellem DIN Forsyning og industrien i dette ekstremt lovende projekt understreger det store potentiale, der ligger i synergien mellem Power-to-X-produktionen og den overskydende varme, som kan blive nyttiggjort af fjernvarmen. Overgangen til en fuldstændig grøn boligopvarmning kan blive hjulpet rigtig godt på vej af overskudsvarme fra PtX, siger direktør i Dansk Fjernvarme, Kim Mortensen.

Eldrup: Eksempel til efterlevelse
CIP-projektet på havnen i Esbjerg er blot et blandt flere lignende projekter, hvor PtX-produktionen kan omsætte overskudsvarme til grøn varme i danske boliger og bygninger. For nylig meldte TVIS ud om storstilede planer i Trekantområdet, ligesom Ørsted er langt med planer om flere projekter i Storkøbenhavn.

Og det giver ifølge formanden for Grøn Varme Alliance, Anders Eldrup, god mening, hvis man som i Esbjerg indtænker fjernvarmen i placeringen af kommende PtX-projekter.

- Det danske energisystems sejrsgang hviler på, at vi har forstået at udnytte energien effektivt. Det har vi gjort ved i mange år at udnytte overskudsenergien fra elproduktion til at opvarme vores huse med. Den tradition og tankegang kommer også til udtryk med Power-to-X-projektet i Esbjerg, der bør tjene som eksempel til efterlevelse i øvrige PtX-projekter, siger Anders Eldrup.