16. feb 2021 Lokalt

Fjernvarmen på Fyn har vokseværk

Med udsigten til konverteringer af 2.500 husstande samt mange større udstykninger til nye boliger er der travlhed hos Fjernvarme Fyn.

Konverteringsbølgen af boliger med fossil opvarmning til grøn fjernvarme ruller videre over hele landet – således også på Fyn, hvor Fjernvarme Fyn har fire større konverteringsprojekter i pipelinen, som skal få 2.500 husstande med fortrinsvis naturgas på fjernvarmen.

De nye konverteringsprojekter er egentlig et udløb af en større konverteringsindsats i flere områder, som Fjernvarme Fyn afsluttede for tre år siden.

Det var ikke alle projekter, det dengang lykkedes at få realiseret, men med en kombination af nye politiske rammevilkår og ønsket fra Christiansborg om grøn opvarmning – tilsat ikke mindst en god portion lokal fynsk ihærdighed – ser de fire projekter nu ud til at kunne blive gjort til virkelighed.

Det fortæller forsyningschef i Fjernvarme Fyn, Jakob Storm Rasmussen.

I sin ende af telefonen beretter han om stor travlhed med at få klargjort projektforslagene og roser sine kollegaer for at knokle for at få de sidste detaljer på plads.

Kommunalt samarbejde giver pote
Det drejer sig bl.a. om konverteringsprojektet i Årslev og Sdr. Nærå i Faaborg-Midtfyn Kommune på 1.200 husstande. Her er projektforslaget indsendt og godkendt, mens Fjernvarme Fyn også har søgt om tilskud til projektet, som man nu afventer afgørelse af i Energistyrelsen.

- Det er faktisk Faaborg-Midtfyn Kommune, der har presset på. Faaborg-Midtfyn har eget fjernvarmeselskab, men i denne omgang har kommunen ønsket at få os på banen, da det bedst betalte sig. Det synes vi også er en rigtig god idé, siger Jakob Storm Rasmussen.

- Det er en fantastisk Kommune. Den principgodkendte projektet på to dage. Der kan man i hvert fald ikke beklage sig over sagsbehandlingstiden.

Med til historien hører også, at Faaborg Midtfyn skal have udstykket fjernvarme til et nyopført bosætningsområde på 600 husstande ved Årslev, som kommer oven i konverteringerne af de 1200 husstande.

Kommunalt samarbejde giver pote
Desuden er Fjernvarme Fyn tilsvarende i gang med konverteringsprojekter i Nr. Lyndelse og Nr. Søby, der ligeledes ligger i Faaborg-Midtfyn Kommune, og i områderne Skallebølle og Vissenbjerg Nord.

De sidste to projekter ligger også uden for kommunegrænsen i Odense, nemlig i Assens Kommune.

- Formanden for miljøudvalget i byrådet siger, at fjernvarme er vejen frem. Der har været møde med kommunens fjernvarmeselskaber om en kommunal varmeplan, så det er også rigtig positivt, fortæller Jakob Storm Rasmussen.

Også alle disse projekter er på et fremskredent stadie, hvor Fjernvarme Fyn enten har indsendt eller er så godt som klar til at indsende projektforslagene. 

Løftet om komfort giver travlhed
Der er derfor nok at se til i butikken hos Fjernvarme Fyn. Foruden konverteringsarbejdet regner Jakob Storm Rasmussen med, at Fjernvarme Fyn får 6-700 nye forbrugere i år, alene i organisk vækst.

- Der er meget at lave – og vi håber på at få endnu mere at lave. Vi er klar med produktionskapaciteten og den grønne omstilling, som også snart er på plads i Odense. Kuludfasningen er gennemført om et par år, hvor vi kommer over på bl.a. store varmepumper, overskudsvarme fra datacentraler og fra spildevandsanlæg.

Set fra hans stol har fjernvarmen en helt særlig konkurrencemæssig fordel, som man som fjernvarmeselskab bør lægge vægt på, når man skal promovere sit produkt i konverteringsområder: Komforten.

- Vi skal sørge for at sælge et nemt produkt. Det kan godt være, at folk i vores konverteringsområder ikke er gået til fjernvarmen i første omgang, men når der så har været problemer med fyret, eller huset er blevet handlet, så kommer de på.

- Foruden at være de billigste og mest miljørigtige, så er vi også de nemmeste. Vi har haft mange kunder, der er konverteret fra træpillefyr, som måske har været billigere i den rå energipris, men som efterhånden bliver trætte af at slæbe træ. Fjernvarme er meget nemmere, siger Jakob Storm Rasmussen.