14. sep 2020

Unge politikere lærte om geotermi på Lolland

Dansk Fjernvarmes initiativ, Det Unge Klimapartnerskab, har været på læringstur med A. P. Møller for at blive klogere på geotermiens potentiale i fjernvarmesystemet.

I foråret søsatte Dansk Fjernvarme et initiativ, Det Unge Klimapartnerskab, der er et netværk af de ungdomspolitiske partier. Idéen er, at de i fællesskab drøfter og debatterer fremtidens klimaløsninger og på den måde kan være med til at præge den hjemlige klimadebat i offentligheden.

I forrige uge blev partnerskabet introduceret til geotermi, og den rolle som energiformen kan spille i fremtidens grønne varmeforsyning. Det skete på Lolland, hvor A.P. Møller og Dansk Fjernvarme i fællesskab arrangerede en tur til Globen.

Globen – også kendt som Visual Climate Center – er et klimacenter, hvor man finder én ud af kun 11 animerede glober på verdensplan, der med avanceret teknik kan visualisere billeder af atmosfæren, oceanerne, kontinenter og meget andet.

Det giver beskueren et ind- og overblik over, hvordan klimaforandringerne faktisk udspiller sig og præger planeten. Visualiseringerne skabes ved hjælp af klimadata fra en række af verdens førende forskningsinstitutioner, der føres ind i systemet og dermed påviser klodens klimaforandringer

Geotermiens store potentiale
Direktør for geotermi i A.P. Møller Holding, Samir Abboud, var med på læringsturen, og han gav ungdomspolitikerne et udførligt oplæg om geotermi, og dens store potentiale til at bringe Danmark i mål med den grønne omstilling.

Her fortalte han, hvordan geotermi kan blive for fjernvarme, hvad vindmøller har været for elektricitet. Hos A.P. Møller håber man at kunne byde ind på kontrakter om at levere varme i både Aarhus og på lidt længere sigt i København.

Ungdomspolitikerne hørte, hvordan geotermi potentielt kan udgøre 30 % af fjernvarmeforsyningen i 2050; hvordan der er et stort arbejdspladspotentiale i at få stablet en geotermi-industri på fødderne herhjemme, som også kan have et enormt eksportpotentiale for Danmark – og herunder også bidrage med eksport af danske fjernvarmesystemer- og løsninger til resten af verden.

Det forudsætter dog, at regeringen og Folketinget beslutter nødvendige regulatoriske ændringer for fjernvarmeselskabernes rammevilkår, lød det, og sigtede til de politiske klimaforhandlinger, der forhåbentlig senere på året kan være med til at skubbe gang i udviklingen af geotermi.

Også Dansk Fjernvarme gav et oplæg om fjernvarmesektoren og dennes ønske om bedre rammevilkår for geotermien herhjemme.

Stor tilfredshed
Det Unge Klimapartnerskab var på Lolland repræsenteret ved ungdomsafdelingerne fra Venstre, Socialdemokratiet, Konservative, Radikale, SF, Dansk Folkeparti, Alternativet og Liberal Alliance. 

Hos A.P. Møller var der stor tilfredshed med arrangementet og ungdomspolitikernes interesse i emnet.

- Vi er rigtig glade for den store tilslutning til og det store engagement i arrangementet. Det Unge Klimapartnerskab og ungdomspartierne insisterer på, at den grønne omstilling skal lykkes. Og derfor var det også glædeligt, at de havde lyst til at få et indblik i det meget vigtige bidrag geotermi kan spille i fremtidens grønne opvarmning. Der var stor interesse og spørgelyst, hvilket var en stor fornøjelse. Vi håber selvsagt, at de vil sprede ordet og have geotermi for øje, næste gang de hver især skal diskutere klimaløsninger, lyder det fra Samir Abboud fra A.P. Møller Holding.

Også formand fra Radikal Ungdom, Jacob Robsøe, var begejstret for arrangementet.

- Turen mellem Det Unge Klimapartnerskab, Dansk Fjernvarme og A.P. Møller Holding gav et nyt indblik i, hvordan den grønne omstilling kan skabes. Her var der fokus på geotermisk varme og energi, hvilket godt kunne være fremtidens mulighed for at skabe grøn varme i de danske husstande. Ligeledes var der et skarpt fokus på, hvor store klimaforandringerne er, og hvorfor der er behov for klimahandling nu, samtidig med at der er fokus på fremtiden og alternative grønne muligheder. Det var i bund og grund en underholdende og lærerig dag, hvor vi i Radikal Ungdom endnu engang blev bekræftet i at klimahandlingen skal prioriteres højest og skal dannes i samarbejde med de andre partier, der også er med i Det Unge Klimapartnerskab, siger Jacob Robsøe.

Også fra Dansk Fjernvarmes side var der stor tilfredshed med turen.

- Geotermi har et kæmpe potentiale for fjernvarmen, og den bliver helt essentiel, når vi skal fortrænge det sidste kul i vores varmeproduktion. Nu er der behov for politisk fokus på, hvordan vi udvikler og indpasser geotermi i fremtidens grønne varmeforsyning, og derfor var det også så godt at se Det Unge Klimapartnerskab være så engagerede på turen. Det lover godt for interessen i geotermi, siger konsulent i Dansk Fjernvarme Maria Dahl Hedegaard.