24. jun 2020 Corona

Virkeligheden har overgået fantasien

Corona-epidemien har sat fokus på forsyningskædernes vigtighed for fjernvarmeselskaberne – og Energistyrelsen er kommet tættere på fjernvarmeselskaberne over de foregående måneder.

Kriseberedskabet er kommet væsentligt ned i kadence hos Energistyrelsen, siden statsminister Mette Frederiksen den 11. marts tog de første skridt i retning af en nedlukning af Danmark. I de første mange uger var der daglige beredskabsmøder – bl.a. med deltagelse af Dansk Fjernvarme, men i dag det nede på et møde hver 14. dag.

Kontorchef i Center for undergrund og beredskab, Malene Hein Nybroe, understreger dog, at selv om samfundet er i færd med at åbne op igen, så er vi på ingen måde endnu færdig med COVID-19. Heller ikke i fjernvarmesektoren.

- Vi oplever i hvert fald, at der er nogle af forsyningsselskaberne, der fortsat opretholder en del sikkerhed – fx omkring kontrolrummene. Og det er måske noget, som de fortsætter med – også efter corona, siger hun og nævner, at man i Energistyrelsen opretholder beredskabet resten af året, og at man følger udviklingen løbende.

Scenarier blev overgået af virkeligheden
En række forsyningsselskaber havde allerede inden corona-smitten ramte forberedt sig på pandemier, og derfor var der en form for beredskab. Der var lavet analyser på scenarier, og ifølge Malene Hein Nybroe så lignede scenarierne meget, det der skete.

Det overraskende var derfor ikke smitten, og hvordan den kunne påvirke fx kritisk personale og dagligdagen hos selskaberne. Det var de indgreb, der skete, der var udfordrende – så som lukninger af skoler og institutioner og – ikke mindst for forsyningsektoren – grænselukningerne.

- Vi har virkeligt lært, at energisektoren har lange forsyningskæder, der både er grænseoverskridende og globale. Og så er det blevet tydeligt, at særligt energisektoren er afhængig af, at samfundene også fungerer i andre lande, siger Malene Hein Nybroe.

Derfor har hun også en opfordring til fjernvarmeselskaberne om at få set nærmere på deres egne forsyningskæder og deres beredskab, hvis der kommer endnu en pandemi med samme omfang og voldsomhed som corona.

- Jeg vil opfordre til, at man som selskab genbesøger, hvad man skal have på lager af fx reservedele, siger hun og understreger, at det er hvert enkelt fjernvarmeselskabs eget ansvar at have styr på deres lager for reservedele.