24. jun 2020

Fynsk fjernvarmeprojekt begynder forfra

Fjernvarmeprojektet i Ulbølle, Ollerup og Vester Skerninge dropper halmen og vil i stedet udvikle projekt med varmepumper.

Den Frie Lærerskole i Ollerup er en af de større potentielle aftagere, som fjernvarmeselskabet skal høre igen, om de fortsat vil være interesserede i at aftage fjernvarme. Foto: Den Frie Lærerskole.

Det bliver varmepumper, der skal skaffe fjernvarme til indbyggerne i Ulbølle, Ollerup og Vester Skerninge vest for Svendborg. Det er resultatet efter halvandet års tovtrækkeri mellem Ollerup-Vester Skerninge og Ulbølle Fjernvarmeselskab på den ene side og gasdistributionsselskabet Evida på den anden side.

Oprindeligt havde fjernvarmeselskabet sat sig for at etablere en biomassekedel, men det projekt ankede Evida til Energiklagenævnet. For nylig er parterne kommet overens, og det betyder, at fjernvarmeselskabet nu fremlægger et nyt projekt til godkendelse i Svendborg Kommune.

Det nye projekt kører udelukkende på varmepumper med gas som backup. Den oprindelige plan havde været at bruge halm til at producere varme.

- Det vil betyde en mere energieffektiv og fremadrettet opvarmning med lave omkostninger for forbrugerne og på sigt en mindre CO2-udledning til gavn for klimaet, forklarer formand Erik Stoumann.

Forbrugerne skal spørges igen
Siden 2015 har der nu været arbejdet på at skaffe fjernvarme til de tre landsbyer, og nu begynder man mere eller mindre forfra. Til Fyns Amts Avis fortæller Erik Stoumann, at man igen skal have fat i de knap 500 potentielle – små som store – forbrugere i området for at høre, om de fortsat vil være interesseret i at skifte deres olie- eller gasfyr ud med grøn fjernvarme.

Allerede nu kan Erik Stoumann konstatere, at projektet formentlig tidligst kommer i gang i 2021. Hvis man venter til efter årsskiftet, kan man nemlig spare en afgift på omkring 6000 kroner pr. kunde, der skal betales til Evida, fordi de mister deres indtjeningsgrundlag.

- Men vi tæller på knapper, for kan vi nu være bekendt at vente. Det giver forbrugerne et problem, hvis de står i en situation, hvor de er nødt til at skifte fyr, siger Erik Stoumann til Fyns Amts Avis.