13. mar 2019

EP-valg: Vi skal sammentænke fjernkøling og fjernvarme

Jeppe Kofod er medlem af Europa-Parlamentet for Socialdemokratiet og som partiets spidskandidat til det forestående valg har han bl.a. besøgt Høje Taastrup Fjernvarme og Copenhagen Markets.

Jeppe Kofod, medlem af Europa-Parlamentet og spidskandidat for Socialdemokratiet til EP-valget i maj, besøgte Copenhagen Markets og Høje Taastrup Fjernvarme sammen med direktør i Dansk FJernvarme, Kim Mortensen. Foto: Dansk Fjernvarme.

Copenhagen Markets - der tidligere var kendt som Grønttorvet og lå i Valby - er nordeuropas største markedsplads for engrossalg af frugt, grønt og blomster. Markedet ligger i Høje Taastrup, og det er Høje Taastrup Fjernvarme, der leverer den nødvendige køling til de i alt 67.000 kvadratmeter.

Medlem af Europa-Parlamentet, Jeppe Kofod, besøgte for nylig både fjernvarmen og grøntmarkedet, og han ser leveringen af fjernkøling fra fjernvarmeværket i Høje Taastrup som helt central for den fremtidige varmetænkning ikke bare i Danmark, men i hele EU.

- Det er noget vi bør gøre hele vejen rundt, så vi kan være meget mere energieffektive, og vi kan spare klimaet for rigtig meget CO2, siger den socialdemokratiske spidskandidat til valget til Europa-Parlamentet.

Styrkeposition
I Høje Taastrup er der flere projekter med netop fjernkøling på vej, og hele den danske tankegang om brug af fjernvarme, fjernkøling og udnyttelse af overskudsvarme er noget, vi i Danmark skal vedblive at udvikle på, mener Jeppe Kofod, der ser Danmark som en grøn stormagt i EU-regi.

- Danmark har en styrkeposition, som gør mig stolt af at være dansker. Dér skal vi være i front med både i Danmark og i Europa, og der er EU den centrale aktør til det.

Han peger samtidig på, at netop den danske tilgang til at holde varmeproduktionen som forbrugereje eller fælleseje er den rigtige - og han ser også, at det bør være tilfældet i resten af EU. Fordi det sikrer, at man har en ordentlig tilgang til produktion og brugen af varme.

- Jeg synes, at det at det er forbrugerejet og forbrugerstyret er rigtig vigtigt for mig, siger Jeppe Kofod.

Hør Jeppe Kofod fortæller om sit besøg på Copenhagen Markets for at blive klogere på den fjernkøling, som Høje Taastrup Fjernvarme leverer. Foto: Dansk Fjernvarme.