10. jan 2019

A.P. Møller Holding melder sig ind i Grøn Energi

Fjernvarmesektorens tænketank Grøn Energi er blevet et medlem rigere, efter at A.P. Møller Holding netop har meldt sig ind. Oplagt at være med til at udvikle geotermi og fjernvarmen, mener A.P. Møller Holding.

Ansvarlig for geotermi i A.P. Møller Holding, Samir Abboud, gav på Dansk Fjernvarmes landsmøde i oktober et indlæg om A.P. Møllers planer og forventninger til geotermi i Danmark. (Foto: Jesper Voldgaard)

A.P. Møller Holding meldte i sommeren 2018 ud, at virksomheden vil investere i udviklingen af geotermi i Danmark. Siden har selskabet indgået en aftale med AffaldVarme Aarhus om at udvikle geotermisk fjernvarme, og nu har selskabet netop meldt sig ind i fjernvarmesektorens tænketank, Grøn Energi.

Samir Abboud, ansvarlig for geotermi i A.P. Møller Holding, siger:

- Grøn Energi arbejder som tænketank med fjernvarmens rolle i et fremtidigt, bæredygtigt energisystem. I Danmark er udnyttelse af geotermi og fjernvarmenettet uløseligt forbundet. Derfor er det oplagt for os at være en del af arbejdet med at udforske det fremtidige potentiale i fjernvarmen.

Grøn Energi har siden 2012 været fjernvarmens grønne tænketank og leverer i dag analyser og udspil om energisystemet og ikke mindst fjernvarme og -kølings rolle i energisystemet.

Analysechef i Grøn Energi, Jesper Koch, glæder sig over, at A.P. Møller Holding med sin indsigt og kompetencer har meldt sig ind i tænketanken:

- Jeg er utrolig glad og stolt over den tillid, A.P. Møller Holding viser os, og for den opbakning, virksomheden giver vores arbejde. I Grøn Energi repræsenterer vi så godt som alle led i udviklingen af fjernvarmesektoren og er derfor glade for, at en kapacitet som A.P. Møller Holding træder ind i medlemskredsen.

Geotermi kan blive et nyt, stort eventyr
I dag udgør geotermi under en halv procent af den samlede varmeproduktion i fjernvarmen. Analyser viser, at der er så meget varmt vand i den danske undergrund, at op imod 30 procent af den samlede fjernvarmeproduktion kan komme fra vedvarende energi fra undergrunden.

Det er også en af forklaringerne på, at A.P. Møller Holding har valgt at gå ind på markedet for udvinding af geotermi.

- A.P. Møller Holdings satsning på geotermi i stor skala er en del af vores vision om at drive nyttig virksomhed. Vi har omfattende erfaring med undergrunden, som vi ønsker at bringe i spil i den grønne omstilling af vores samfund. Vi vurderer, at der er et meget stort potentiale for geotermi i Danmark, og at varme fra geotermi kan dække 30 procent af Danmarks fjernvarmebehov, hvis ressourcen sættes rigtigt i spil. Vi tror også, at eksportpotentialet er stort, og at geotermi kan blive en interessant eksport for Danmark, siger Samir Abboud.

Tænketanken Grøn Energi blev stiftet af Dansk Fjernvarme i 2012 med Jørgen Mads Clausen som formand. I dag repræsenterer tænketanken industrivirksomheder, rådgiverselskaber og fjernvarmeselskaber i fjernvarme- og kølingssektoren og har direktør og forhenværende departementschef, Anders Eldrup, som formand.

Læs mere om Grøn Energi