30. dec 2018

Graddage: Store udsving, men et varmt 2018

Et koldt forår, men en bagende varm sommer fulgt op med en lun vinter. 2018 har været vekslende i vejret, men er det varmeste i mange år, viser Dansk Fjernvarmes opgørelse af graddage.

Foråret 2018 var frysende kold og koldere end normalt for årstiden, men da foråret kom vendte det. Det rekordvarme forår og sommer trak graddagstallet ned. Graddagsåret kommer således på niveau med året 2015 som var det hidtil varmeste i mange år. Det viser Dansk Fjernvarmes opgørelse af gaddage.

Årets graddage for 2018 ender helt ned i nærheden af 2640, hvor gennemsnittet over de seneste 10 år har været 2813.

- Varmeforbruget har således været højere i vinteren men lavere i forår og sommer i forhold til en normal dansk sommer. Det er vores vurdering, at der er sparet ca. 1.000 kroner på opvarmningen i forhold til normalåret, og det er især april, maj og juni, som trak varmeforbruget ned, siger teknisk konsulent Rasmus Bundegaard Eriksen fra Dansk Fjernvarme.

Det lune vejr betyder, at man på Dansk Fjernvarmes medlemsværker har sparet brændsler, fordi der ikke er behov for at fyre så meget. Det vil især være de dyreste brændsler, som værkerne har sparet udgifterne til, fordi det ikke har været nødvendigt at tænde for spids- og reservelastkedlerne.

Sparede penge til brændsler er sparede penge for kunderne, da fjernvarmeselskaberne lever efter nonprofit-regler. Fjernvarmeselskaberne må altså ikke tjene penge på at producere og distribuere fjernvarme ud til kunderne. De skal kun betale for det, som fjernvarmen har kostet at producere og distribuere ud i radiatorerne.