15. nov 2018

Briterne har brug for dansk fjernvarme uanset Brexit

Danske virksomheder skal også efter Brexit bidrage til at konvertere Storbritannien fra individuel naturgas til grøn fjernvarme, mener vicedirektør i Dansk Fjernvarme, Kim Behnke.

Danske virksomheder står på spring for at eksportere fjernvarme til de 98 procent af briterne, der ikke har fjernvarme. Spørgsmålet er, hvad Brexit vil betyde for den eksport.

- Danske fjernvarmevirksomheder eksporterer i dag for en halv milliard kroner til Storbritannien om året, men der er potentiale til langt mere. Storbritanniens klima er magen til Danmarks, og briterne benytter indviduel opvarmening med naturgas og skal derfor igennem en stor grøn omstilling, så det er oplagt at benytte fjernvarme. Danske virksomheder er klar til at eksportere de nødvendige rør, pumper og viden, fortalte Dansk Fjernvarmes vicedirektør Kim Behnke i går på TV 2 News.

I det lys ville det være en fordel, hvis Storbritannien også var med i EU’s indre marked efter Brexit. I første omgang forbliver briterne i det indre marked i overgangsperiode indtil udgangen af 2020, mens de britiske finansmarkeder beholder en basisadgang til det indre marked.

- Det er positivt, hvis Storbritannien forbliver i det indre marked efter Brexit, da det ellers vil blive meget bureaukratisk at eksportere til Storbritannien. Selv en britisk uafhængighed vil ikke ændre på, at landet har stort behov og potentiale for fjernvarmeløsninger fra især Danmark, for Storbritannien importerer i dag energi i form af fossile brændsler i stedet for at producere og benytte egen grøn energi som for eksempel fjernvarme eller varme fra elproduktion og affaldsafbrænding. Briterne er jo også stadig med i diverse klimaaftaler og har derfor brug for grønne energiløsninger – gerne danske, sagde Kim Behnke.


Dansk Fjernvarmes vicedirektør Kim Behnke var tidligere på TV2 News for at fortælle om konsekvenserne af Brexit vedrørende den danske energieksport.