25. okt 2018 Forsyningssikkerhedsafgift

Dansk Fjernvarme efterlyser fair fordeling af omkostninger

Høje elpriser, lave elpriser, med og uden tilskud. Fjernvarmeselskaberne afsætter el til markedspris og resten betales af fjernvarmekunderne. Den fordeling ønsker Dansk Fjernvarme nu at ændre, så der fremover bliver en mere fair fordeling af omkostningerne.

Elforsyning

Fjernvarmeselskaberne bidrager til at sikre, at danske elforbrugere har strøm i stikkontakterne. Det sker som en følge af kraftvarmekravet, der kræver, at de skal stå klar til at producere strøm, hvis vinden løjer af eller skyerne dækker for solen. Men de faldende elpriser over de senere år betyder, at varmebrugerne er kommet til at betale en stadig større del af omkostningerne for at sikre elforsyningssikkerheden. Og det er ikke fair, mener Dansk Fjernvarme.

- De danske fjernvarmeværker er ikke fortalere for at svække forsyningssikkerheden for el i Danmark. På ingen måde. Men værkerne vil have en fair fordeling af byrden – og det har vi ikke i dag, siger Michael Fibiger, der er konsulent i Dansk Fjernvarme.

Unfair fordeling af byrden
Årsagen til den unfair byrdefordeling skal findes i det såkaldte kraftvarmekrav, der pålægger, at fjernvarme skal produceres i samproduktion med el. Det gælder for både centrale og decentrale værker.  De skal med andre ord ikke blot producere deres hovedprodukt – varme – men også strøm, som et bidrag til sikring af forsyningssikkerheden på elområdet.

Dermed er det fjernvarmeforbrugerne - som i parentes bemærket står for 50 procent af rumopvarmningen i Danmark -  der betaler for at sikre balance i elsystemet, som hele landet nyder godt af.

- Fjernvarmebrugerne betaler altså for, at alle kan have gavn af strøm i stikkontakterne, og det er unfair i vores øjne. Vi mener, at elforbrugerne – og det er altså os alle sammen – skal tage en større del af byrden for, at der er sikkerhed for elforsyningen, forklarer Michael Fibiger.

Ny mekanisme påkrævet
Problemet bliver endnu større for de fjernvarmeværker, der i dag modtager det såkaldte grundbeløb, der er et eltilskud til sikring af balance i elsystemet. Fra 2019 falder grundbeløbet bort, og det betyder, at byrdefordelingen bliver endnu mere skæv, end den er i dag.

- Vi ønsker en mekanisme, som sikrer en fordeling, hvor elforbrugerne betaler for deres egen forsyningssikkerhed. Det vil være fair for alle og sikre, at varmeforbrugerne kun betaler for det, som de får fra fjernvarmeværkerne – nemlig fjernvarme, siger Michael Fibiger.

Læs også artikel på Energi Watch: Slagsmål om milliarder er under opsejling i energisektoren

Nyheder

08. nov 2018

Vandselskaberne vinder sag i Højesteret

Vandselskaberne har netop vundet skattesag i Højesteret, hvormed forbrugerne slipper for et nyt stort skattesmæk. Afgørelsen vækker glæde hos Dansk Fjernvarme.

08. nov 2018

VEKS: Regeringen sender højere varmeregning direkte til Vestegnen

Når elproduktionstilskuddet ophører på de biomassefyrede værker, er der kun varmekunderne til at samle regningen op. Dermed har varmekunderne udsigt til store prisstigninger., skriver VEKS i et indlæg.

08. nov 2018 Landsmøde

Video: Har vi infratruktur til overs?

Hvis vi skal elektrificere fjernvarmen - bliver fjernvarmerørene og gasledningerne så til overs? Se professor ved Aalborg Universitet Henrik Lunds indlæg og følg debatten om de fælles løsninger bagefter. 

07. nov 2018 Landsmøde

Se Mette Frederiksens tale fra årets landsmøde

På landsmødets første dag indtog Socialdemokraternes formand Mette Frederiksen talerstolen. Den store sal var pakket til randen af deltagere, der ville høre, hvad oppositionslederen havde at sige om fælles løsninger.

06. nov 2018 Landsmøde

Video: Formandens tale på landsmødet

Dansk Fjernvarmes formand Jesper Frost Rasmussen holdt sin første landsmødetale som formand ved åbningen af det 60. landsmøde. Se hele talen her.

02. nov 2018 Landsmøde

Lasse P.N. Olsen: Velkommen til Aalborg

Se eller gense talen fra Lasse P. N. Olsen, formand for Miljø & Energi, Aalborg Kommune, ved åbningen af Dansk Fjernvarmes landsmøde.

01. nov 2018 Landsmøde

Video: Energiministerens tale til landsmødet

Den kommende uge vil vi offentliggøre indslagene fra årets landsmøde. De kommer ikke i fuldstændig kronologisk rækkefølge. Og derfor bringer vi først energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholts tale fra fredag morgen. 

30. okt 2018 Energiaftale

Dansk Fjernvarme: Lovarbejde skal sættes på pause

Dansk Fjernvarme retter direkte henvendelse til Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget i Folketinget med krav om, at det nuværende lovarbejde om forbrugerbindinger skal sættes i bero og afvente konsekvensanalyser

30. okt 2018 Landsmøde

Genoplev landsmødet - i tekst, billeder og video

Fik du set alle indlæg på Dansk Fjernvarmes 60. landsmøde? Kom du rundt til alle udstillerne? Eller var du slet ikke med? Herunder kan du med et klik få et overblik over, hvad der skete på årets landsmøde. 

26. okt 2018 Landsmøde

Tre udstillere: Vi kommer igen næste år

Landsmøde 2018 er slut, og tre udstillere gør status over deres deltagelse – de har allerede taget beslutning om at være med igen i 2019.

26. okt 2018 Landsmøde

Tech Scenen gav et kig ind i fjernvarmens laboratorium

Årets landsmøde gav premiere til Tech-scenen, der med en stribe hurtige indlæg med fokus på teknik udgjorde et fag-tungt alternativ til de mere politisk orienterede indlæg på landsmødet.

13. nov 2018

Lilleholt indkalder til biomasseforhandlinger

LÆS I DAG: Verdo-kunder kan få større varmeregning. Formand for Struer Forsyning forsvarer forblivelsespligt. Borgmester vil lave varmelager under Odense. Afgifter spænder ben for brug af overskudsvarme. Tørring Fjernvarme: Regler er årsag til prishop. Skiftedag på Bedsted Fjernvarme.

13. nov 2018 Navnenyt

Ny direktør til Odsherred Forsyning

Fanny Villadsen overtager som direktør for Odsherred Forsyning efter Ghita Hansen.

Hvad mener Dansk Fjernvarme?

Debat og pressemeddelelser

Se mere under "Vi mener"

17. mar 2016

Web-tv: Se Amager Bakke tage form

Det store byggeri af verdens mest effektive affaldsforbrændingsanlæg tager form på Amager. Fra slutningen af 2017 er det muligt at stå på ski ned ad anlægget, skriver magasinet Fjernvarmen i marts-udgaven.

12. nov 2018

Minister skuffet over udnyttelse af overskudsvarme

LÆS I DAG: Datacentre på vej: Hvem vil have de vindmøller, der følger med? Alternativet: Svært at udnytte overskudsvarme fra datacentre. Dansk fjernvarme kan løse Europas klimaproblemer. Middelfart og Ejby er på vej mod fusion. Kristians Jensen i samråd om Radius. Norlys skal satse på el og fiber. Fælles varmeselskab i Viborg nærmer sig frysepunktet. Datacenter måske ikke så grønt alligevel.

09. nov 2018

Datacentre kommer til at fyre for fuglene

LÆS I DAG: Vi skal udnytte overskudsvarmen bedre. Politisk flertal støtter tilslutningspligt i Horsens Kommune. Uenighed om tilslutningspligt i Struer. Stort forbrændingsanlæg fortsat ude af drift efter brand.

08. nov 2018 Presseklip

FORS har Danmarks bedste forsyningsbestyrelse

LÆS I DAG: FORS har Danmarks bedste bestyrelse for forsyningsselskaber. Dom i Danmarks største skattesag i dag. SE og Eniig er tættere på fusion. Storbritannien er Danmarks vigtigste eksportmarked for energi. Fjernvarmeprisen stiger i Spjald. Ingen fjernvarme fra lun leverpostej.

Nyhedsbrev

Tilmeld Nyhedsbrev
Afmeld Nyhedsbrev

07. nov 2018 Navnenyt

Praktikant til Faglig Afdeling

Ingeniør i energiteknologi er i praktik i Dansk Fjernvarme.

01. nov 2018 Navnenyt

EWII har fået ny økonomidirektør

Olaf Spliid skifter til EWII efter 32 år hos Bankdata. 

29. okt 2018 Navnenyt

Ny på kontoret i Hornbæk

Nina Skanning er ny hos Hornbæk Fjernvarme.

08. okt 2018 Navnenyt

25 år med samme driftsleder i Sdr. Herred

Karlo Kronborg Andersen fejrer den 1. november 25 års-jubilæum hos Sdr. Herreds Kraftvarmeværker.

03. okt 2018 Navnenyt

HOFOR henter ny kommunikationschef i DR

Anders Kappel får ansvar for HOFOR’s interne og eksterne kommunikation.