11. okt 2018

Dansk Fjernvarme vil have lovforslag udskudt

Det vil være en historisk fejl at fjerne forbrugerbindingerne på fjernvarmeområdet, mener Dansk Fjernvarme, der vil have det nuværende lovarbejde udskudt for at få lavet tilbundsgående konsekvensanalyser.

- Man er simpelthen nødt til at vente med at træffe beslutning på fremtiden, indtil vi har analyseret grundigt på de eksisterende bindinger – det kan ikke skilles ad, som der bliver lagt op til, siger Dansk Fjernvarmes direktør Kim Mortensen. Foto: Soffi Chanchira Larsen.

Den politiske energiaftale fra 29. juni i år lægger op til, at fjernvarmeselskaberne fremover ikke længere skal kunne gøre brug af den såkaldte tilslutnings- og forblivelsespligt. Men det vil være en historisk fejl, hvis det bliver omsat til lov, som der netop nu gøres klar til på Christiansborg, lyder det fra fjernvarmeselskabernes talerør, Dansk Fjernvarme.

Det fremgår af et høringssvar, som organisationen netop har afleveret til Energistyrelsen på vegne af sine godt 400 medlemmer, der dækker varmebehovet for godt 3,7 millioner danskere.

- Vi har været i en tæt dialog med vores medlemmer omkring det her, og jeg kan derfor roligt fastslå, at det vil være stik imod, hvad medlemmerne ønsker, og at det vil være en historisk fejl, hvis politikerne fjerner forbrugerbindingerne på fjernvarmeområdet, siger direktør i Dansk Fjernvarme, Kim Mortensen, der understreger, at Dansk Fjernvarme følger sagen meget tæt.

Dansk Fjernvarme påpeger i høringssvaret blandt andet, at der helt mangler dybtgående analyser, der kan blotlægge konsekvenserne ved en opløsning af forbrugerbindingerne. Særligt kritisabelt er det ifølge Dansk Fjernvarme, at der bliver iværksat analyser af de eksisterende bindinger, som man ikke afventer, inden man vil vedtage at fjerne forbrugerbindingerne fremadrettet.

- Man er simpelthen nødt til at vente med at træffe beslutning på fremtiden, indtil vi har analyseret grundigt på de eksisterende bindinger. Det kan ikke skilles ad, som der bliver lagt op til, siger Kim Mortensen.

Det betyder nemlig, at man reelt ikke har begreb om konsekvenserne, selv om de ifølge Dansk Fjernvarme vil få markant indflydelse på forbrugernes sikkerhed, selskabernes økonomiske grundlag og kommunernes muligheder for at planlægge deres indsats i forbindelse med den grønne omstilling.

Konsekvenser
Dansk Fjernvarme nævner i sit høringssvar en række af de konsekvenser, som vil blive en følge af ændringen. Det handler for eksempel om, at KommuneKredit fremadrettet vil have svært ved at udstede kommunalt garanterede lån til fjernvarmeselskaberne, hvis de eksempelvis skal udvide eller modernisere.

Det bliver således fremhævet, at der ifølge KommuneKredit i dag er tale om eksisterende udlån til fjernvarme og kraftvarme med en samlet markedsværdi på 24,8 milliarder kroner, fordelt på 332 selskaber og 990 lån. Lånene er ydet til selskaber i hele landet.

Dermed vil der blive rokket ved fjernvarmeselskabernes muligheder for at sikre økonomien i fremtidige investeringer, ligesom den risiko, en del fjernvarmeselskaber står over for netop nu med bortfaldet af det såkaldte grundbeløb, bliver voldsomt forværret.

Videre frygter Dansk Fjernvarme også for en social skævvridning.

- Reglerne for forbrugernes udtrædelse af fjernvarmeselskaberne skaber allerede i dag grobund for en social skævvridning af lokalsamfundene, hvor økonomisk svagere forbrugere kan risikere at være dem, der hænger på at rydde op i økonomien i selskaberne. Dette vil blive væsentlig forstærket ved en ophævelse af fremtidige forbrugerbindinger, skriver Dansk Fjernvarme i sit høringssvar.

Endelig peger fjernvarmeselskabernes brancheorganisation på, at beslutninger omkring eksisterende forbrugerbindinger helt og aldeles kan blive unddraget demokratisk kontrol. Det vil ske, fordi det nuværende forslag lægger op til, at ophævelserne vil kunne blive besluttet på rent administrativ basis.

Dansk Fjernvarmes høringssvar kan læses under downloads her på siden.

Nyheder

02. okt 2018 Konferencer

Danmark er fortsat en driver for fjernvarme i de europæiske lande

Fjernvarmen har historisk stået stærkt i Danmark, og derfor er Danmark fortsat en markant driver for fjernvarmeudbredelse i mange af de øvrige europæiske lande

27. sep 2018

Video: A.P. Møller Holding ser stort potentiale i geotermi

Samir Abboud, direktør i A. P. Møller Holdings geotermi-selskab, fortæller om geotermiens potentiale i Danmark.

27. sep 2018

Geoop: Geotermi er nødvendig, hvis vi skal nå klimamål

Geotermisk varme spiller en central rolle i omstillingen af varmesektoren og elektrificeringen af energisystemet, mener Geotermisk Operatørselskab.

27. sep 2018

Video: Optimisme på international fjernvarmekonference

Global District Energy Days afvikles i disse dage i Helsinki. Dansk Fjernvarmes internationale chef Birger Lauersen er til stede, og han beretter om international optimisme på fjernvarmens vegne.

27. sep 2018 Energi på toppen

Digitalisering bringer fjernvarmen i centrum af energisystemet

Forsyningssektoren er ved at blive digitaliseret. Ved onsdagens Energi på Toppen satte fjernvarmeselskabernes brancheforening fokus på muligheder og trusler ved digitaliseringen.

24. sep 2018

Opråb: Lad ikke overskudsvarmen gå til spilde

Industri, fjernvarmeselskaber, arbejdsgiverorganisationer, lønmodtagerorganisationer og energiens brancheorganisationer går sammen i fælles opråb for en politisk løsning, der vil sikre udnyttelse af overskudsvarme.

24. sep 2018

A.P. Møller Holding: Samspil med fjernvarmen er vigtig for geotermiens succes

Den store udbredelse af fjernvarme i Danmark er grundlaget for en geotermisk succes, mener Samir Abboud, der er direktør i A. P. Møller Holdings nye geotermiafdeling.

19. sep 2018

Geotermisektoren samles i Dansk Fjernvarme

Geotermi har i Danmark potentialet til at udgøre helt op til 30 procent af det samlede fjernvarmeforbrug. Vidensinstitutioner, industri og fjernvarmeselskaber samles i Dansk Fjernvarme for at udvikle sektoren og indfri potentialet.

17. sep 2018 Nyheder fra Grøn Energi

Værsgo, hr. minister, her er vores anbefalinger

På vegne af en samlet energibranche kunne fjernvarmens tænketank, Grøn Energi, overrække 6 helt konkrete anbefalinger, der vil sikre udbredelse af varmepumper, til ministeren for energi, forsyning og klima, Lars Chr. Lilleholt. Se overrækkelsen i videoen herunder og hent anbefalingerne under Download.

15. sep 2018

Video: Sindal indviede lørdag et af verdens mest grønne kraftvarmeværker

Energiminister Lars Chr. Lilleholt indviede lørdag Sindal Varmeforsynings nye CO2-neutrale biomasse-kraftvarmeværk med ORC-anlæg, der erstatter naturgas.

07. sep 2018 Energiaftale

Det ligner et massivt biomasse-selvmål

Den nye energiaftale kan tvinge energisektoren til en massiv udbygning med biomasse trods ønsket om det modsatte. Sådan lyder det fra Dansk Fjernvarme, der har regnet på aftalen.

16. okt 2018

Nu rammer grundbeløbet værkerne

LÆS I DAG: Nu rammer grundbeløbet værkerne. Politikere vil have forklaring på fjernvarmehul. Minister: Forrentning er et hul i loven. Rentefinte lever i bedste velgående. Viking Link er ikke til gavn for miljøet. Million-overskud i varmeselskab kommer 11.000 forbrugere til gode. Tre aktører ønsker kommunalt ejerskab. Ejstrupholm Varmeværk etablerer varmepumpe. Blåhøjs varmepris helt i bund.

15. okt 2018

Undersøgelse om omorganisering af varmeforsyning på vej

LÆS I DAG: Undersøgelse om omorganisering af varmeforsyning på vejSK Varme holder prisen i ro. Nærvarmeværk giver billig og sikker opvarmning. Overskud holder prisen i ro i Glyngøre. Hamburg sender Vattenfall ud i kulden. Skjern Fjernvarmes vartegn er væk.

Hvad mener Dansk Fjernvarme?

Debat og pressemeddelelser

Se mere under "Vi mener"

17. mar 2016

Web-tv: Se Amager Bakke tage form

Det store byggeri af verdens mest effektive affaldsforbrændingsanlæg tager form på Amager. Fra slutningen af 2017 er det muligt at stå på ski ned ad anlægget, skriver magasinet Fjernvarmen i marts-udgaven.

12. okt 2018

Biomasseanlæg får forlænget afgørende støtteordning

LÆS I DAG: Biomasseanlæg får forlænget afgørende støtteordning. Minister tilpasser overgangsordning. Stigende varmebehov i Billund kræver investeringer. Helsingørs flis-leverandører på plads. Aftale skal sikre grundvand til fjernvarme. Eniig og SE fusionerer og overvejer at byde på Radius.

11. okt 2018

Energiselskaber tæppebombes med nye love og regler

LÆS I DAG: VEKS slår alarm: Varmeprisen kan stige. Forsyning Helsingør vil hente 21 millioner. SE og Eniig tæt på storfusion. Forsyningstilsynet godkender forrentning. Faldende priser og nye tilsluttede forbrugere hos Fjernvarme Horsens. Bioaske fra varmeværker bør håndteres med omtanke. Danske super-supermarkeder skal levere fjernvarmen. Forbrugerombudsmand rejser sager mod 9 elhandelsselskaber. .

10. okt 2018

Forsyningstilsynet godkender forrentning

LÆS I DAG: Forsyningstilsynet godkender forrentning. Professor kritiserer rentefinteBorgmestre kritiserer skrotpræmie for brændeovne. Hamborg køber fjernvarmenettet tilbage fra Vattenfall. Nationalt center for grøn energi bygges ved Kolding Fjord. Regeringen sigter mod 0-udledning af CO2 i 2050. Myndighedsbehandling bremser varmepumper. Billund Varmeværk har store planer på tegnebrættet.

Nyhedsbrev

Tilmeld Nyhedsbrev
Afmeld Nyhedsbrev

08. okt 2018 Navnenyt

25 år med samme driftsleder i Sdr. Herred

Karlo Kronborg Andersen fejrer den 1. november 25 års-jubilæum hos Sdr. Herreds Kraftvarmeværker.

03. okt 2018 Navnenyt

HOFOR henter ny kommunikationschef i DR

Anders Kappel får ansvar for HOFOR’s interne og eksterne kommunikation.

02. okt 2018 Navnenyt

Tre nye i FIF Marketings bestyrelse

Anders Andersen, Kim Mathiesen og Line Laugesen Udengaard er nye i FIF Marketings bestyrelse.

28. sep 2018 Navnenyt

Ny direktør for Brøndum-koncernen

Tue Sjøntoft er fra årsskiftet administrerende direktør for Brøndum-koncernen.

27. sep 2018 Navnenyt

Dansker fortsætter i spidsen for europæisk netværk

Dansk Fjernvarmes internationale chef Birger Lauersen er genvalgt som vicepræsident i den europæiske fjernvarmeorganisation Euroheat & Power.