27. sep 2018

Geoop: Geotermi er nødvendig, hvis vi skal nå klimamål

Geotermisk varme spiller en central rolle i omstillingen af varmesektoren og elektrificeringen af energisystemet, mener Geotermisk Operatørselskab.

Lars Andersen, direktør i Geotermisk Operatørselskab, mener, at geotermien kan få et snarligt gennembrud i Danmark.
For år tilbage var energisektoren bredt enig om, at geotermi havde en stor fremtid for sig i Danmarks energisystem. Et par knap så succesfulde projekter senere blev geotermi mere eller mindre lagt i graven. Men nu er der grøde igen.

Ikke mindst fordi en af de nye spillere på banen vil fjerne risikoen for efterforskningen fra forbrugerne og fjernvarmeselskaberne.

- Geoop tager efterforskningsrisikoen og har en klar og enkel forretningsplan, der gør geotermi attraktivt både økonomisk og miljømæssigt for forbrugerne, fortæller direktør i Geotermisk Operatørselskab, Lars Andersen.

Geotermisk Operatørselskab (Geoop) er opstået i samarbejde mellem energiselskabet E.ON og boreselskaberne Ross DK og Iceland Drilling.

De tre selskaber har på den måde puljet deres erfaringer omkring geotermi og varmepumper sammen. Samtidig har de også den fornødne finansielle robusthed til at tage efterforskningsrisikoen.

Geotermi kan næsten matche pris på biomasse
Derudover mener Lars Andersen også, at der er politisk medvind i forhold til et gennembrud for geotermi i Danmark.

- Rammevilkårene er blevet forbedret. Det, der skal til nu, er, at fjernvarmebranchen begynder at tage geotermi seriøst og inddrager geotermi i varmeplanlægningen. Sådan for alvor, lyder opfordringen fra direktøren.

- Der findes jo mindre boringer flere steder som i Thisted, hvor geotermi er kendt som en god varmekilde, men potentialet er slet ikke udnyttet, og der er lang vej op til andre europæiske storbyer som Paris, hvor halvdelen af fjernvarmen kommer fra geotermi, oplyser Lars Andersen.   

Han påpeger, at biomasse lige nu er den billigste løsning, men at der ikke skal meget til, før geotermi kan matche prisen på biomasse.

Ifølge Geoop er geotermisk varme nødvendig i forhold til at omstille fjernvarmen omkostningseffektivt, så Danmark kan nå de langsigtede klimamål. Geotermi har da også et forventet potentiale i samspil med varmepumper på at kunne dække 30 procent af varmebehovet i fjernvarmesystemet.

Lars Andersen er ikke bange for, at Geoop vil falde i samme fælde som tidligere fejlslåede geotermi-projekter.

- I fremtidige geotermiprojekter skal der være de fornødne tekniske kompetencer, finansiel robusthed og ikke mindst politisk ro - og så er det vigtigt, at beslutningstagerne er teknisk funderet og indstillet på et tillidsfuldt og fagligt samarbejde, lyder det fra Lars Andersen.

- Gennemgående har mange projekter været præget af for stor optimisme på ydelsen på ét brøndpar. Man har fokuseret på temperaturen og ydelsen på den enkelte brønd. Det gør, at man ender i urealistiske budgetter. Det kræver mere end ét brøndpar for at opnå stabil drift. Man har lovet for meget og fået for lidt, siger han.

Fjerner risiko fra fjernvarmeselskaberne
Geoop tilbyder to forskellige forretningsmodeller: En hvor Geoop etablerer, ejer og driver brønde og anlæg inkl. varmepumper i hele anlæggets levetid; og en hvor Geoop etablerer brønde og anlæg, inkl. varmepumper, og fjernvarmeselskabet så køber nøglefærdige anlæg af Geoop. Men fælles for dem begge er, at selskabet tager efterforskningsrisikoen.

- Det betyder, at hvis det viser sig, at der ikke er tilstrækkeligt med varmt vand i undergrunden, efter at Geoop har boret en efterforskningsbrønd, sender vi ikke nogen regning til fjernvarmeselskabet, oplyser Lars Andersen.

- Danmark er nu klar til at hente geotermi lige under vores fødder. Danmarks undergrund er velegnet, og Geus’ kortlægning betyder, at vi hurtigt kan få det fornødne overblik over de geotermiske ressourcer og dermed bore i områder, hvor der er tilgængelig geotermi i undergrunden, siger direktøren.

Nyheder

04. okt 2018 Energiaftale

Energiaftale sætter retning men binder fjernvarmeselskaberne

Formand for Dansk Fjernvarme og borgmester i Esbjerg Kommune, Jesper Frost Rasmussen, kommenterede fjernvarmeselskabernes nye muligheder for at indfri de politiske forventninger, da han talte på Energipolitisk Åbningsdebat i Folketinget.

02. okt 2018 Konferencer

Danmark er fortsat en driver for fjernvarme i de europæiske lande

Fjernvarmen har historisk stået stærkt i Danmark, og derfor er Danmark fortsat en markant driver for fjernvarmeudbredelse i mange af de øvrige europæiske lande

27. sep 2018

Video: A.P. Møller Holding ser stort potentiale i geotermi

Samir Abboud, direktør i A. P. Møller Holdings geotermi-selskab, fortæller om geotermiens potentiale i Danmark.

27. sep 2018

Video: Optimisme på international fjernvarmekonference

Global District Energy Days afvikles i disse dage i Helsinki. Dansk Fjernvarmes internationale chef Birger Lauersen er til stede, og han beretter om international optimisme på fjernvarmens vegne.

27. sep 2018 Energi på toppen

Digitalisering bringer fjernvarmen i centrum af energisystemet

Forsyningssektoren er ved at blive digitaliseret. Ved onsdagens Energi på Toppen satte fjernvarmeselskabernes brancheforening fokus på muligheder og trusler ved digitaliseringen.

24. sep 2018

Opråb: Lad ikke overskudsvarmen gå til spilde

Industri, fjernvarmeselskaber, arbejdsgiverorganisationer, lønmodtagerorganisationer og energiens brancheorganisationer går sammen i fælles opråb for en politisk løsning, der vil sikre udnyttelse af overskudsvarme.

24. sep 2018

A.P. Møller Holding: Samspil med fjernvarmen er vigtig for geotermiens succes

Den store udbredelse af fjernvarme i Danmark er grundlaget for en geotermisk succes, mener Samir Abboud, der er direktør i A. P. Møller Holdings nye geotermiafdeling.

19. sep 2018

Geotermisektoren samles i Dansk Fjernvarme

Geotermi har i Danmark potentialet til at udgøre helt op til 30 procent af det samlede fjernvarmeforbrug. Vidensinstitutioner, industri og fjernvarmeselskaber samles i Dansk Fjernvarme for at udvikle sektoren og indfri potentialet.

17. sep 2018 Nyheder fra Grøn Energi

Værsgo, hr. minister, her er vores anbefalinger

På vegne af en samlet energibranche kunne fjernvarmens tænketank, Grøn Energi, overrække 6 helt konkrete anbefalinger, der vil sikre udbredelse af varmepumper, til ministeren for energi, forsyning og klima, Lars Chr. Lilleholt. Se overrækkelsen i videoen herunder og hent anbefalingerne under Download.

15. sep 2018

Video: Sindal indviede lørdag et af verdens mest grønne kraftvarmeværker

Energiminister Lars Chr. Lilleholt indviede lørdag Sindal Varmeforsynings nye CO2-neutrale biomasse-kraftvarmeværk med ORC-anlæg, der erstatter naturgas.

07. sep 2018 Energiaftale

Det ligner et massivt biomasse-selvmål

Den nye energiaftale kan tvinge energisektoren til en massiv udbygning med biomasse trods ønsket om det modsatte. Sådan lyder det fra Dansk Fjernvarme, der har regnet på aftalen.

16. okt 2018

Nu rammer grundbeløbet værkerne

LÆS I DAG: Nu rammer grundbeløbet værkerne. Politikere vil have forklaring på fjernvarmehul. Minister: Forrentning er et hul i loven. Rentefinte lever i bedste velgående. Viking Link er ikke til gavn for miljøet. Million-overskud i varmeselskab kommer 11.000 forbrugere til gode. Tre aktører ønsker kommunalt ejerskab. Ejstrupholm Varmeværk etablerer varmepumpe. Blåhøjs varmepris helt i bund.

15. okt 2018

Undersøgelse om omorganisering af varmeforsyning på vej

LÆS I DAG: Undersøgelse om omorganisering af varmeforsyning på vejSK Varme holder prisen i ro. Nærvarmeværk giver billig og sikker opvarmning. Overskud holder prisen i ro i Glyngøre. Hamburg sender Vattenfall ud i kulden. Skjern Fjernvarmes vartegn er væk.

Hvad mener Dansk Fjernvarme?

Debat og pressemeddelelser

Se mere under "Vi mener"

17. mar 2016

Web-tv: Se Amager Bakke tage form

Det store byggeri af verdens mest effektive affaldsforbrændingsanlæg tager form på Amager. Fra slutningen af 2017 er det muligt at stå på ski ned ad anlægget, skriver magasinet Fjernvarmen i marts-udgaven.

12. okt 2018

Biomasseanlæg får forlænget afgørende støtteordning

LÆS I DAG: Biomasseanlæg får forlænget afgørende støtteordning. Minister tilpasser overgangsordning. Stigende varmebehov i Billund kræver investeringer. Helsingørs flis-leverandører på plads. Aftale skal sikre grundvand til fjernvarme. Eniig og SE fusionerer og overvejer at byde på Radius.

11. okt 2018

Energiselskaber tæppebombes med nye love og regler

LÆS I DAG: VEKS slår alarm: Varmeprisen kan stige. Forsyning Helsingør vil hente 21 millioner. SE og Eniig tæt på storfusion. Forsyningstilsynet godkender forrentning. Faldende priser og nye tilsluttede forbrugere hos Fjernvarme Horsens. Bioaske fra varmeværker bør håndteres med omtanke. Danske super-supermarkeder skal levere fjernvarmen. Forbrugerombudsmand rejser sager mod 9 elhandelsselskaber. .

10. okt 2018

Forsyningstilsynet godkender forrentning

LÆS I DAG: Forsyningstilsynet godkender forrentning. Professor kritiserer rentefinteBorgmestre kritiserer skrotpræmie for brændeovne. Hamborg køber fjernvarmenettet tilbage fra Vattenfall. Nationalt center for grøn energi bygges ved Kolding Fjord. Regeringen sigter mod 0-udledning af CO2 i 2050. Myndighedsbehandling bremser varmepumper. Billund Varmeværk har store planer på tegnebrættet.

Nyhedsbrev

Tilmeld Nyhedsbrev
Afmeld Nyhedsbrev

08. okt 2018 Navnenyt

25 år med samme driftsleder i Sdr. Herred

Karlo Kronborg Andersen fejrer den 1. november 25 års-jubilæum hos Sdr. Herreds Kraftvarmeværker.

03. okt 2018 Navnenyt

HOFOR henter ny kommunikationschef i DR

Anders Kappel får ansvar for HOFOR’s interne og eksterne kommunikation.

02. okt 2018 Navnenyt

Tre nye i FIF Marketings bestyrelse

Anders Andersen, Kim Mathiesen og Line Laugesen Udengaard er nye i FIF Marketings bestyrelse.

28. sep 2018 Navnenyt

Ny direktør for Brøndum-koncernen

Tue Sjøntoft er fra årsskiftet administrerende direktør for Brøndum-koncernen.

27. sep 2018 Navnenyt

Dansker fortsætter i spidsen for europæisk netværk

Dansk Fjernvarmes internationale chef Birger Lauersen er genvalgt som vicepræsident i den europæiske fjernvarmeorganisation Euroheat & Power.