27. sep 2018 Energi på toppen

Digitalisering bringer fjernvarmen i centrum af energisystemet

Forsyningssektoren er ved at blive digitaliseret. Ved onsdagens Energi på Toppen satte fjernvarmeselskabernes brancheforening fokus på muligheder og trusler ved digitaliseringen.

Dansk Fjernvarmes direktør Kim Mortensen bød velkommen. Foto: Jesper Voldgaard
Inden velkomsten var der tid til netværk og brunch. Foto: Jesper Voldgaard
Departementchef Morten Bæk, Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet, inviterede energisektoren til dialog om digitalisering. Foto: Jesper Voldgaard
Torben Bach Pedersen, AAU, fortalte om, hvad al den data kan bruges til. Foto: Jesper Voldgaard
Direktør i KMD, Betina Hagerup, talte om integration af energisystemerne. Foto: Jesper Voldgaard
Paneldebat med Morten Bæk, Torben Bach Pedersen og Betina Hagerup. Foto: Jesper Voldgaard
Marianne Sørensen, vicedirektør i Digitaliseringsstyrelsen, oplyste om initiativerne i regeringens nye cyber- og informationssikkerhedsstrategi. Foto: Jesper Voldgaard
"Fjernvarmen er en usynlig helt," sagde direktør i Kamstrup, Kim Lehmann. Foto: Jesper Voldgaard
"Data er et af tidens modeord. Der er så meget værdi i dem. Og vores elmålere er små snushaner," sagde Bent Ole Gram Mortensen, professor ved SDU.
Søren Egede Knudsen, chefkonsulent i Energistyrelsen, fik noget at tænke over. Foto: Jesper Voldgaard
Foto: Jesper Voldgaard
Foto: Jesper Voldgaard
Foto: Jesper Voldgaard

En række fjernvarmeselskaber har allerede udrullet intelligente målere og digitaliseret på anden vis for at optimere deres drift og høste effektiviseringsgevinster. Dansk Fjernvarmes konference - Energi på Toppen - satte med hele forsyningssektoren samlet fokus på muligheder og trusler ved digitalisering.

For departementschef i Energi-, Forsynings- og klimaministeriet, Morten Bæk, er der ingen tvivl om, at data og digitalisering er kommet for at blive og at mulighederne er mange.

- Nye løsninger, digitale løsninger er en naturlig del af den grønne omstilling af vores energisystem, som vi er i gang med. Det kommer til at gå stærkt, lyder det fra Morten Bæk, der også understreger, at digitalisering skal bidrage til, at de enkelte teknologier snakker bedre sammen på tværs.

- Vi skal tænke i løsninger, der fremmer fleksibilitet på tværs af sektorerne, sådan at vi får bundet energisystemet endnu bedre samme. Vi skal kort sagt nedbryde silo-tænkningen og bringe fjernvarmen ind i kernen af elsystemet, sagde Morten Bæk.

Under konferencen blev sikkerhedsspørgsmålet også berørt af flere indlægsholdere. Og i Holte har fjernvarmeselskabet for nylig arbejdet meget med digitalisering, hvor sikkerhed netop betyder en del.

- Vi var så heldige at blive ramt af et servernedbrud ret tidligt i vores udrulning af digitalisering. Når jeg siger heldig er det fordi det åbnede vores øjne for mulige trusler og tvang os til at gøre sikkerhed til et grundlæggende tema i vores forsyning, sagde Bjørk Paamand Olsen direktør i Holte Fjernvarme

Hun har et ønske om, at hendes selskab bliver endnu mere digital.  

- Vi kunne godt tænke os at have noget mere detaljeret målerdata, som vi får løbende. Vi har en læk lige nu, hvor vi mister 7 kubikmeter vand i døgnet, men vi er nødt til at vente, til det bliver koldere i vejret, før vi kan lokalisere den. Det ville vi kunne, hvis vi fik data hele tiden, sagde Bjørk Paamand.

Invitation fra ministeriet
Departementschefen rundede sit indlæg af med fra talerstolen at invitere branchen til dialog om den stigende digitalisering.

- Jeg vil gerne invitere til en nytænkende dialog om, hvad I selv kan gøre for at sikre digitaliseringen.

Men vi må nok erkende, at der er nogen derude, der kender mere til data end os, sagde Morten Bæk og gjorde dermed invitationen lidt bredere end bare forsyningsselskaberne.

Dansk Fjernvarmes direktør Kim Mortensen takker for invitationen.

- Det synes jeg vil være oplagt. Og vi ser frem til et godt samarbejde med ministeriet på det punkt, siger Kim Mortensen. 

Nyheder

04. okt 2018 Energiaftale

Energiaftale sætter retning men binder fjernvarmeselskaberne

Formand for Dansk Fjernvarme og borgmester i Esbjerg Kommune, Jesper Frost Rasmussen, kommenterede fjernvarmeselskabernes nye muligheder for at indfri de politiske forventninger, da han talte på Energipolitisk Åbningsdebat i Folketinget.

02. okt 2018 Konferencer

Danmark er fortsat en driver for fjernvarme i de europæiske lande

Fjernvarmen har historisk stået stærkt i Danmark, og derfor er Danmark fortsat en markant driver for fjernvarmeudbredelse i mange af de øvrige europæiske lande

27. sep 2018

Video: A.P. Møller Holding ser stort potentiale i geotermi

Samir Abboud, direktør i A. P. Møller Holdings geotermi-selskab, fortæller om geotermiens potentiale i Danmark.

27. sep 2018

Geoop: Geotermi er nødvendig, hvis vi skal nå klimamål

Geotermisk varme spiller en central rolle i omstillingen af varmesektoren og elektrificeringen af energisystemet, mener Geotermisk Operatørselskab.

27. sep 2018

Video: Optimisme på international fjernvarmekonference

Global District Energy Days afvikles i disse dage i Helsinki. Dansk Fjernvarmes internationale chef Birger Lauersen er til stede, og han beretter om international optimisme på fjernvarmens vegne.

24. sep 2018

Opråb: Lad ikke overskudsvarmen gå til spilde

Industri, fjernvarmeselskaber, arbejdsgiverorganisationer, lønmodtagerorganisationer og energiens brancheorganisationer går sammen i fælles opråb for en politisk løsning, der vil sikre udnyttelse af overskudsvarme.

24. sep 2018

A.P. Møller Holding: Samspil med fjernvarmen er vigtig for geotermiens succes

Den store udbredelse af fjernvarme i Danmark er grundlaget for en geotermisk succes, mener Samir Abboud, der er direktør i A. P. Møller Holdings nye geotermiafdeling.

19. sep 2018

Geotermisektoren samles i Dansk Fjernvarme

Geotermi har i Danmark potentialet til at udgøre helt op til 30 procent af det samlede fjernvarmeforbrug. Vidensinstitutioner, industri og fjernvarmeselskaber samles i Dansk Fjernvarme for at udvikle sektoren og indfri potentialet.

17. sep 2018 Nyheder fra Grøn Energi

Værsgo, hr. minister, her er vores anbefalinger

På vegne af en samlet energibranche kunne fjernvarmens tænketank, Grøn Energi, overrække 6 helt konkrete anbefalinger, der vil sikre udbredelse af varmepumper, til ministeren for energi, forsyning og klima, Lars Chr. Lilleholt. Se overrækkelsen i videoen herunder og hent anbefalingerne under Download.

15. sep 2018

Video: Sindal indviede lørdag et af verdens mest grønne kraftvarmeværker

Energiminister Lars Chr. Lilleholt indviede lørdag Sindal Varmeforsynings nye CO2-neutrale biomasse-kraftvarmeværk med ORC-anlæg, der erstatter naturgas.

07. sep 2018 Energiaftale

Det ligner et massivt biomasse-selvmål

Den nye energiaftale kan tvinge energisektoren til en massiv udbygning med biomasse trods ønsket om det modsatte. Sådan lyder det fra Dansk Fjernvarme, der har regnet på aftalen.

16. okt 2018

Nu rammer grundbeløbet værkerne

LÆS I DAG: Nu rammer grundbeløbet værkerne. Politikere vil have forklaring på fjernvarmehul. Minister: Forrentning er et hul i loven. Rentefinte lever i bedste velgående. Viking Link er ikke til gavn for miljøet. Million-overskud i varmeselskab kommer 11.000 forbrugere til gode. Tre aktører ønsker kommunalt ejerskab. Ejstrupholm Varmeværk etablerer varmepumpe. Blåhøjs varmepris helt i bund.

15. okt 2018

Undersøgelse om omorganisering af varmeforsyning på vej

LÆS I DAG: Undersøgelse om omorganisering af varmeforsyning på vejSK Varme holder prisen i ro. Nærvarmeværk giver billig og sikker opvarmning. Overskud holder prisen i ro i Glyngøre. Hamburg sender Vattenfall ud i kulden. Skjern Fjernvarmes vartegn er væk.

Hvad mener Dansk Fjernvarme?

Debat og pressemeddelelser

Se mere under "Vi mener"

17. mar 2016

Web-tv: Se Amager Bakke tage form

Det store byggeri af verdens mest effektive affaldsforbrændingsanlæg tager form på Amager. Fra slutningen af 2017 er det muligt at stå på ski ned ad anlægget, skriver magasinet Fjernvarmen i marts-udgaven.

12. okt 2018

Biomasseanlæg får forlænget afgørende støtteordning

LÆS I DAG: Biomasseanlæg får forlænget afgørende støtteordning. Minister tilpasser overgangsordning. Stigende varmebehov i Billund kræver investeringer. Helsingørs flis-leverandører på plads. Aftale skal sikre grundvand til fjernvarme. Eniig og SE fusionerer og overvejer at byde på Radius.

11. okt 2018

Energiselskaber tæppebombes med nye love og regler

LÆS I DAG: VEKS slår alarm: Varmeprisen kan stige. Forsyning Helsingør vil hente 21 millioner. SE og Eniig tæt på storfusion. Forsyningstilsynet godkender forrentning. Faldende priser og nye tilsluttede forbrugere hos Fjernvarme Horsens. Bioaske fra varmeværker bør håndteres med omtanke. Danske super-supermarkeder skal levere fjernvarmen. Forbrugerombudsmand rejser sager mod 9 elhandelsselskaber. .

10. okt 2018

Forsyningstilsynet godkender forrentning

LÆS I DAG: Forsyningstilsynet godkender forrentning. Professor kritiserer rentefinteBorgmestre kritiserer skrotpræmie for brændeovne. Hamborg køber fjernvarmenettet tilbage fra Vattenfall. Nationalt center for grøn energi bygges ved Kolding Fjord. Regeringen sigter mod 0-udledning af CO2 i 2050. Myndighedsbehandling bremser varmepumper. Billund Varmeværk har store planer på tegnebrættet.

Nyhedsbrev

Tilmeld Nyhedsbrev
Afmeld Nyhedsbrev

08. okt 2018 Navnenyt

25 år med samme driftsleder i Sdr. Herred

Karlo Kronborg Andersen fejrer den 1. november 25 års-jubilæum hos Sdr. Herreds Kraftvarmeværker.

03. okt 2018 Navnenyt

HOFOR henter ny kommunikationschef i DR

Anders Kappel får ansvar for HOFOR’s interne og eksterne kommunikation.

02. okt 2018 Navnenyt

Tre nye i FIF Marketings bestyrelse

Anders Andersen, Kim Mathiesen og Line Laugesen Udengaard er nye i FIF Marketings bestyrelse.

28. sep 2018 Navnenyt

Ny direktør for Brøndum-koncernen

Tue Sjøntoft er fra årsskiftet administrerende direktør for Brøndum-koncernen.

27. sep 2018 Navnenyt

Dansker fortsætter i spidsen for europæisk netværk

Dansk Fjernvarmes internationale chef Birger Lauersen er genvalgt som vicepræsident i den europæiske fjernvarmeorganisation Euroheat & Power.