24. sep 2018

A.P. Møller Holding: Samspil med fjernvarmen er vigtig for geotermiens succes

Den store udbredelse af fjernvarme i Danmark er grundlaget for en geotermisk succes, mener Samir Abboud, der er direktør i A. P. Møller Holdings nye geotermiafdeling.

Det er ikke længe siden, at et af de allerstørste selskaber i Danmark proklamerede, at det næste forretningsområde, de ville kaste sig over, var geotermisk varme.

Geotermi har i en årrække ellers haft en stille tilværelse som begreb i energibranchen, men A. P. Møller Holdings indtog i branchen pustede liv i håbet om et gennembrud for teknologien i fjernvarmesektoren.

- Geotermi giver rigtig god mening for os. Efter at have været i oliebranchen i rigtig mange år har vi undergrundskompetencerne og erfaring med at drive denne slags projekter fra efterforskning til anlæg og drift. Nu vil vi gerne bruge nogle af de kompetencer til at være med i den grønne omstilling, fortæller Samir Abboud, direktør i A. P. Møller Holdings geotermiafdeling.

Han var i begyndelsen af september med til møde i Dansk Fjernvarmes geotermi-gruppe, hvor han forklarede om virksomhedens interesse i geotermi.

A. P. Møller Holding har tidligt efter deres beslutning om at gå ind i geotermi valgt at skabe en tæt dialog med fjernvarmesektoren, fordi stærke partnerskaber med fjernvarmeselskaber er afgørende for konceptets succes.

A. P. Møller Holdings forretningskoncept omkring geotermi indbefatter, at de bærer risikoen i forbindelse med efterforskning, etablering af anlæg og drift af geotermi-anlægget. Fjernvarmeselskaberne skal altså ikke betale noget med mindre, A. P. Møller Holding kan levere varmt vand. Heller ikke selvom en boring til 150 millioner viser sig ikke at kunne betale sig.

Prisen for det varme vand skal kunne konkurrere med biomasse. Til gengæld skal fjernvarmeselskaberne binde sig for 30 år.

- Det er et nyt koncept, vi kommer med. Det er en ny forretningsmodel. Og vi er villige til at tage risikoen. Men for at vi kan komme igang, har vi brug for en kontrakt med et fjernvarmeselskab, der er villig til at prøve det her af og binde sig til det i den periode, siger Samir Abboud.

Forskel på drift på jorden og i jorden
Selskabet har også taget ved lære af de erfaringer, der allerede er gjort med geotermi i Dannmark.

- Hidtil har man lavet mindre anlæg i Danmark. Der har vi erfaret, at skal du ned i pris, er du nødt til at lave anlæggene større. Så du ikke kun har et brøndpar, men omkring ti brøndpar, siger Samir Abboud.

Derfor er det i første omgang også større fjernvarmeselskaber, som A. P. Møller Holding vil henvende sig til. Udover størrelsen peger geotermi-direktøren også på driften af de få eksisterende anlæg.

- Erfaringen fra tidligere anlæg har vist, at driften ikke har været helt nem. Men der er også forskel på at drive noget på land og så have styr på noget, der ligger 1 til 3 kilometer nede i undergrunden. Og det er det, vi er vant til, siger geotermi-direktøren med henvisning til selskabets erfaringer fra mange år i oliebranchen.

Baggrunden for indtoget i en ny gren i energibranchen ligger i A. P. Møller Fondens fundats, hvor det er vigtigt at lave ”nyttig virksomhed”.

- En del af nyttig virksomhed handler om at gøre noget godt for samfundet. Og der er den grønne omstilling meget relevant, forklarer Samir Abboud.

Ifølge virksomhedens beregninger kan geotermi dække 30 procent af Danmarks fjernvarmebehov. For at det skal opfyldes, kræver det et tæt samarbejde med fjernvarmeselskaberne.

- Det potentiale er i fjernvarmen. Og så er vi jo så heldige i Danmark, at 64% af alle vores huse er opvarmet af fjernvarme. Så samspillet mellem os og fjernvarmen er utrolig vigtig for at få det her til at blive en succes og for at få geotermi til at spille en cantral rolle i omstillingen til grøn energi, vurderer Samir Abboud.

Men skal det blive en succes, kræver det først og fremmest den første kontrakt mellem et fjernvarmeselskab og A. P. Møller Holdings geotermiselskab.

 

FAKTA Mere geotermi:

I næste udgave af magasinet Fjernvarmen sætter vi fokus på temaet for årets landsmøde: Invester i fremtiden.

I magasinet bringer vi også et interview med Samir Abboud fra A. P. Møller Holding om deres syn på finansieringerne i geotermi.

Magasinet Fjernvarmen nr 6, 2018 udkommer 16. oktober.

Dansk Fjernvarme afholder den 20. november en temadag om geotermi.

 

 

Nyheder

04. okt 2018 Energiaftale

Energiaftale sætter retning men binder fjernvarmeselskaberne

Formand for Dansk Fjernvarme og borgmester i Esbjerg Kommune, Jesper Frost Rasmussen, kommenterede fjernvarmeselskabernes nye muligheder for at indfri de politiske forventninger, da han talte på Energipolitisk Åbningsdebat i Folketinget.

02. okt 2018 Konferencer

Danmark er fortsat en driver for fjernvarme i de europæiske lande

Fjernvarmen har historisk stået stærkt i Danmark, og derfor er Danmark fortsat en markant driver for fjernvarmeudbredelse i mange af de øvrige europæiske lande

27. sep 2018

Video: A.P. Møller Holding ser stort potentiale i geotermi

Samir Abboud, direktør i A. P. Møller Holdings geotermi-selskab, fortæller om geotermiens potentiale i Danmark.

27. sep 2018

Geoop: Geotermi er nødvendig, hvis vi skal nå klimamål

Geotermisk varme spiller en central rolle i omstillingen af varmesektoren og elektrificeringen af energisystemet, mener Geotermisk Operatørselskab.

27. sep 2018

Video: Optimisme på international fjernvarmekonference

Global District Energy Days afvikles i disse dage i Helsinki. Dansk Fjernvarmes internationale chef Birger Lauersen er til stede, og han beretter om international optimisme på fjernvarmens vegne.

27. sep 2018 Energi på toppen

Digitalisering bringer fjernvarmen i centrum af energisystemet

Forsyningssektoren er ved at blive digitaliseret. Ved onsdagens Energi på Toppen satte fjernvarmeselskabernes brancheforening fokus på muligheder og trusler ved digitaliseringen.

24. sep 2018

Opråb: Lad ikke overskudsvarmen gå til spilde

Industri, fjernvarmeselskaber, arbejdsgiverorganisationer, lønmodtagerorganisationer og energiens brancheorganisationer går sammen i fælles opråb for en politisk løsning, der vil sikre udnyttelse af overskudsvarme.

19. sep 2018

Geotermisektoren samles i Dansk Fjernvarme

Geotermi har i Danmark potentialet til at udgøre helt op til 30 procent af det samlede fjernvarmeforbrug. Vidensinstitutioner, industri og fjernvarmeselskaber samles i Dansk Fjernvarme for at udvikle sektoren og indfri potentialet.

17. sep 2018 Nyheder fra Grøn Energi

Værsgo, hr. minister, her er vores anbefalinger

På vegne af en samlet energibranche kunne fjernvarmens tænketank, Grøn Energi, overrække 6 helt konkrete anbefalinger, der vil sikre udbredelse af varmepumper, til ministeren for energi, forsyning og klima, Lars Chr. Lilleholt. Se overrækkelsen i videoen herunder og hent anbefalingerne under Download.

15. sep 2018

Video: Sindal indviede lørdag et af verdens mest grønne kraftvarmeværker

Energiminister Lars Chr. Lilleholt indviede lørdag Sindal Varmeforsynings nye CO2-neutrale biomasse-kraftvarmeværk med ORC-anlæg, der erstatter naturgas.

07. sep 2018 Energiaftale

Det ligner et massivt biomasse-selvmål

Den nye energiaftale kan tvinge energisektoren til en massiv udbygning med biomasse trods ønsket om det modsatte. Sådan lyder det fra Dansk Fjernvarme, der har regnet på aftalen.

16. okt 2018

Nu rammer grundbeløbet værkerne

LÆS I DAG: Nu rammer grundbeløbet værkerne. Politikere vil have forklaring på fjernvarmehul. Minister: Forrentning er et hul i loven. Rentefinte lever i bedste velgående. Viking Link er ikke til gavn for miljøet. Million-overskud i varmeselskab kommer 11.000 forbrugere til gode. Tre aktører ønsker kommunalt ejerskab. Ejstrupholm Varmeværk etablerer varmepumpe. Blåhøjs varmepris helt i bund.

15. okt 2018

Undersøgelse om omorganisering af varmeforsyning på vej

LÆS I DAG: Undersøgelse om omorganisering af varmeforsyning på vejSK Varme holder prisen i ro. Nærvarmeværk giver billig og sikker opvarmning. Overskud holder prisen i ro i Glyngøre. Hamburg sender Vattenfall ud i kulden. Skjern Fjernvarmes vartegn er væk.

Hvad mener Dansk Fjernvarme?

Debat og pressemeddelelser

Se mere under "Vi mener"

17. mar 2016

Web-tv: Se Amager Bakke tage form

Det store byggeri af verdens mest effektive affaldsforbrændingsanlæg tager form på Amager. Fra slutningen af 2017 er det muligt at stå på ski ned ad anlægget, skriver magasinet Fjernvarmen i marts-udgaven.

12. okt 2018

Biomasseanlæg får forlænget afgørende støtteordning

LÆS I DAG: Biomasseanlæg får forlænget afgørende støtteordning. Minister tilpasser overgangsordning. Stigende varmebehov i Billund kræver investeringer. Helsingørs flis-leverandører på plads. Aftale skal sikre grundvand til fjernvarme. Eniig og SE fusionerer og overvejer at byde på Radius.

11. okt 2018

Energiselskaber tæppebombes med nye love og regler

LÆS I DAG: VEKS slår alarm: Varmeprisen kan stige. Forsyning Helsingør vil hente 21 millioner. SE og Eniig tæt på storfusion. Forsyningstilsynet godkender forrentning. Faldende priser og nye tilsluttede forbrugere hos Fjernvarme Horsens. Bioaske fra varmeværker bør håndteres med omtanke. Danske super-supermarkeder skal levere fjernvarmen. Forbrugerombudsmand rejser sager mod 9 elhandelsselskaber. .

10. okt 2018

Forsyningstilsynet godkender forrentning

LÆS I DAG: Forsyningstilsynet godkender forrentning. Professor kritiserer rentefinteBorgmestre kritiserer skrotpræmie for brændeovne. Hamborg køber fjernvarmenettet tilbage fra Vattenfall. Nationalt center for grøn energi bygges ved Kolding Fjord. Regeringen sigter mod 0-udledning af CO2 i 2050. Myndighedsbehandling bremser varmepumper. Billund Varmeværk har store planer på tegnebrættet.

Nyhedsbrev

Tilmeld Nyhedsbrev
Afmeld Nyhedsbrev

08. okt 2018 Navnenyt

25 år med samme driftsleder i Sdr. Herred

Karlo Kronborg Andersen fejrer den 1. november 25 års-jubilæum hos Sdr. Herreds Kraftvarmeværker.

03. okt 2018 Navnenyt

HOFOR henter ny kommunikationschef i DR

Anders Kappel får ansvar for HOFOR’s interne og eksterne kommunikation.

02. okt 2018 Navnenyt

Tre nye i FIF Marketings bestyrelse

Anders Andersen, Kim Mathiesen og Line Laugesen Udengaard er nye i FIF Marketings bestyrelse.

28. sep 2018 Navnenyt

Ny direktør for Brøndum-koncernen

Tue Sjøntoft er fra årsskiftet administrerende direktør for Brøndum-koncernen.

27. sep 2018 Navnenyt

Dansker fortsætter i spidsen for europæisk netværk

Dansk Fjernvarmes internationale chef Birger Lauersen er genvalgt som vicepræsident i den europæiske fjernvarmeorganisation Euroheat & Power.