19. sep 2018

Geotermisektoren samles i Dansk Fjernvarme

Geotermi har i Danmark potentialet til at udgøre helt op til 30 procent af det samlede fjernvarmeforbrug. Vidensinstitutioner, industri og fjernvarmeselskaber samles i Dansk Fjernvarme for at udvikle sektoren og indfri potentialet.

Rasmus Bundegaard Eriksen, teknisk konsulent i Dansk Fjernvarme, er sekretær i ERFA-gruppen for geotermi. Foto: Jesper Voldgaard
Det er en samlet energisektor med vidensinstitutioner, de store virksomheder indenfor industrien og en række fjernvarmeselskaber, der netop har været forbi Fjernvarmens Hus om udviklingen af geotermi i Danmark. Samtidig samles en ny ERFA-gruppe om geotermi i Dansk Fjernvarme. Målet er, lyder det fra fjernvarmeselskabernes brancheorganisation, at få samlet den nødvendige og tilgængelige viden om geotermi i Danmark.

- Der er et enormt potentiale indenfor geotermi i Danmark. Helt op til 30 procent af den samlede danske fjernvarme kan udgøres af vedvarende energi fra undergrunden. Derfor håber vi, at Folketinget med den seneste energiaftale vil prioritere udbygningen med geotermi, lyder det fra Rasmus Bundegaard Eriksen, konsulent i Dansk Fjernvarme, der fortsætter:

- Hvis vi skal udnytte det store potentiale, er der en række udfordringer, som vi skal have håndteret. Det gælder blandt andet, at geotermi har høje etableringsomkostninger, men også at der er store både geologiske og driftsmæssige risici i projekterne.

Sektoren samles i Dansk Fjernvarme
Der er imidlertid bred enighed i branchen om, at teknologien kan udvikles yderligere og gøres væsentligt billigere.

- Derfor er jeg utrolig glad for, at det lykkedes at samle de stærkeste og mest vidende ressourcer indenfor geotermi i Danmark både til temadag og i en ny-etableret ERFA-gruppe. I fjernvarmeselskaberne ved vi, hvordan vi hæver og sænker temperaturen på vand og sikrer, at der er varme ude i de danske hjem. Det er ikke os, der har dyb teknisk viden om, hvordan man borer kilometer dybe huller i jorden og henter varmt vand op derfra, siger Rasmus Bundegaard Eriksen og fortsætter:

- Det ved man til gengæld en hel masse om i industrien, hvor man også sammen med vidensinstitutionerne har indsigt i, hvor i undergrunden der er mest varmt vand at hente. Derfor giver det rigtig meget mening, at vi nu samler den viden, der er på området, så vi i fællesskab kan få udviklet sektoren og indfriet potentialet.

Cirka en kilometer nede i undergrunden er vandet omkring 40 grader varmt og kan derfra hentes til overfladen, hvor varmepumper kan løfte temperaturen de sidste grader så det kan anvendes til opvarmningsformål. Cirka 3 kilometer nede i undergrunden stiger varmen på vandet til omkring 90 grader men gør det også tilsvarende vanskeligere at hente det op.

I dag udgør geotermi i fjernvarme i Danmark under 0,1 procent af varmeforbruget.

Nyheder

11. okt 2018

Dansk Fjernvarme vil have lovforslag udskudt

Det vil være en historisk fejl at fjerne forbrugerbindingerne på fjernvarmeområdet, mener Dansk Fjernvarme, der vil have det nuværende lovarbejde udskudt for at få lavet tilbundsgående konsekvensanalyser.

09. okt 2018

Fjernvarmen kan hjælpe på CO2-udledningen

Regeringen har nu fremlagt deres klimaudspil. De lægger op til at reducere CO2-udledningen på flere områder. Fjernvarmen kan tage en god bid, mener Dansk Fjernvarme.

09. okt 2018

S: Vi vil en anden vej end nye afgifter på overskudsvarme

En ny høj afgift på overskudsvarme fremmer ikke brugen af overskudsvarme. Derfor vil Socialdemokratiet en anden vej, der sikrer effektiv udnyttelse af overskudsvarme, lyder det fra partiets skatteordfører.

04. okt 2018 Energiaftale

Energiaftale sætter retning men binder fjernvarmeselskaberne

Formand for Dansk Fjernvarme og borgmester i Esbjerg Kommune, Jesper Frost Rasmussen, kommenterede fjernvarmeselskabernes nye muligheder for at indfri de politiske forventninger, da han talte på Energipolitisk Åbningsdebat i Folketinget.

02. okt 2018 Konferencer

Danmark er fortsat en driver for fjernvarme i de europæiske lande

Fjernvarmen har historisk stået stærkt i Danmark, og derfor er Danmark fortsat en markant driver for fjernvarmeudbredelse i mange af de øvrige europæiske lande

27. sep 2018

Video: A.P. Møller Holding ser stort potentiale i geotermi

Samir Abboud, direktør i A. P. Møller Holdings geotermi-selskab, fortæller om geotermiens potentiale i Danmark.

27. sep 2018

Geoop: Geotermi er nødvendig, hvis vi skal nå klimamål

Geotermisk varme spiller en central rolle i omstillingen af varmesektoren og elektrificeringen af energisystemet, mener Geotermisk Operatørselskab.

27. sep 2018 Energi på toppen

Digitalisering bringer fjernvarmen i centrum af energisystemet

Forsyningssektoren er ved at blive digitaliseret. Ved onsdagens Energi på Toppen satte fjernvarmeselskabernes brancheforening fokus på muligheder og trusler ved digitaliseringen.

24. sep 2018

Opråb: Lad ikke overskudsvarmen gå til spilde

Industri, fjernvarmeselskaber, arbejdsgiverorganisationer, lønmodtagerorganisationer og energiens brancheorganisationer går sammen i fælles opråb for en politisk løsning, der vil sikre udnyttelse af overskudsvarme.

24. sep 2018

A.P. Møller Holding: Samspil med fjernvarmen er vigtig for geotermiens succes

Den store udbredelse af fjernvarme i Danmark er grundlaget for en geotermisk succes, mener Samir Abboud, der er direktør i A. P. Møller Holdings nye geotermiafdeling.

19. sep 2018

Aalborg vil gerne satse på geotermi

Aalborg Forsyning skal omstille Nordjyllandsværket fra kul. Her ønsker man, at geotermi kan blive en del af løsningen.

19. okt 2018

Grænseværdi for radioaktivt stop i bioasken overskredet på to værker

LÆS I DAG: Grænseværdi for radioaktivt stop i bioasken overskredet på to værker. Midtjysk projekt skal skærme for prisstigninger. AffaldVarme sender penge retur. Hyllested: Hug nu bremsen i for Viking Link. Store forskelle på varmeregningen.

18. okt 2018

Varmepumper er en rentabel grøn investering

LÆS I DAG: Varmepumper er en rentabel grøn investering. Vejen Varmeværk skruer op for overskudsvarmen. Motivationstarif er både pisk og gulerod. Fyr og flamme I 50 år. Flis kommer til havnen i Helsingør. Japanere er vilde med nordjysk fjernvarmesystem. 

Hvad mener Dansk Fjernvarme?

Debat og pressemeddelelser

Se mere under "Vi mener"

17. mar 2016

Web-tv: Se Amager Bakke tage form

Det store byggeri af verdens mest effektive affaldsforbrændingsanlæg tager form på Amager. Fra slutningen af 2017 er det muligt at stå på ski ned ad anlægget, skriver magasinet Fjernvarmen i marts-udgaven.

17. okt 2018

Rentefinte kan stoppes med lovændring

LÆS I DAG: Kommentar til unøjagtig artikel i JP. Rentefinte kan stoppes med lovændring. Alle bliver bundet til fjernvarmen. Verdo overtager kundekontakt i Løgstør. Løkken Varmeværk havde et tilfredsstillende år.

16. okt 2018

Nu rammer grundbeløbet værkerne

LÆS I DAG: Nu rammer grundbeløbet værkerne. Politikere vil have forklaring på fjernvarmehul. Minister: Forrentning er et hul i loven. Rentefinte lever i bedste velgående. Viking Link er ikke til gavn for miljøet. Million-overskud i varmeselskab kommer 11.000 forbrugere til gode. Tre aktører ønsker kommunalt ejerskab. Ejstrupholm Varmeværk etablerer varmepumpe. Blåhøjs varmepris helt i bund.

15. okt 2018

Undersøgelse om omorganisering af varmeforsyning på vej

LÆS I DAG: Undersøgelse om omorganisering af varmeforsyning på vejSK Varme holder prisen i ro. Nærvarmeværk giver billig og sikker opvarmning. Overskud holder prisen i ro i Glyngøre. Hamburg sender Vattenfall ud i kulden. Skjern Fjernvarmes vartegn er væk.

Nyhedsbrev

Tilmeld Nyhedsbrev
Afmeld Nyhedsbrev

08. okt 2018 Navnenyt

25 år med samme driftsleder i Sdr. Herred

Karlo Kronborg Andersen fejrer den 1. november 25 års-jubilæum hos Sdr. Herreds Kraftvarmeværker.

03. okt 2018 Navnenyt

HOFOR henter ny kommunikationschef i DR

Anders Kappel får ansvar for HOFOR’s interne og eksterne kommunikation.

02. okt 2018 Navnenyt

Tre nye i FIF Marketings bestyrelse

Anders Andersen, Kim Mathiesen og Line Laugesen Udengaard er nye i FIF Marketings bestyrelse.

28. sep 2018 Navnenyt

Ny direktør for Brøndum-koncernen

Tue Sjøntoft er fra årsskiftet administrerende direktør for Brøndum-koncernen.

27. sep 2018 Navnenyt

Dansker fortsætter i spidsen for europæisk netværk

Dansk Fjernvarmes internationale chef Birger Lauersen er genvalgt som vicepræsident i den europæiske fjernvarmeorganisation Euroheat & Power.