07. mar 2019

EP-valg: Fjernvarmesektoren kan bidrage i EU

Pernille Weiss er født og opvokset i Gamborg på Fyn. Hun har forud for valget til Europaparlamentet besøgt Føns Nærvarme, som ligger tæt på hendes barndomshjem. Hun stiller op for Det Konservative Folkeparti.

Udefra ligner det måske ikke et fjernvarmeværk, men røgen afslører, at der er gang i kedlerne på Føns Nærvarme. Og inde i staldbygningen er der gang i fjernvarmeproduktionen på landets mindste fjernvarmeværk, hvor vi havde sat den konservative spidskandidat til Europaparlamentet, Pernille Weiss, stævne.

Når danskerne går til valgurnerne 26. maj, håber Pernille Weiss nemlig at kunne afløse det nuværende konservative medlem Bendt Bendtsen – og allerhøjest på hendes dagsorden står klimaet.

- Vi står overfor den helt overordnede udfordring, at CO2 -regnskabet er for højt, og at det går for langsomt med at få det ned, og der er behov for, at vi får mere forskning på området, så vi kan finde de mest geniale løsninger. Så for EU handler det rigtigt meget om forskning, siger hun.

Ros til det lokale fællesskab
Formand Ole Back, Føns Nærvarme, viste rundt, og Pernille Weiss var imponeret af det lille værk, der betjener de 46 andelshavere, som i 2015 gik sammen om en mere bæredygtig løsning end de gamle oliefyr, man typisk havde i området.

- Jeg tager rigtigt mange ting med mig, blandt andet skalaen. Altså Danmarks mindste nærvarmeværk og forening. Det gør jo indtryk. Og især det her med, hvordan man får skabt et bæredygtigt varmeregnskab til andelshaverne. Det er jeg meget fascineret af, forklarer hun.

Pernille Weiss mener, at den danske fjernvarmesektor kan bidrage til løsningen på klimaudfordringen i EU:

- Den danske fjernvarmesektor kan bidrage med rigtigt meget, både måden man organiserer sig om varmeløsninger på, men også i det her nørderi i forhold til, hvordan man bruger flere energikilder til sit fællesskab. Det kan den danske foreningsmodel, der kommer fra andelsforeningstiden, slutter hun.

Føns Nærvarme ligger i øvrigt 12 kilometer fra Pernilles barndomshjem i Gamborg.

 


Hør Pernille Weiss fortælle om, hvorfor hun stiller op til Europa-Parlamentet, og hvordan hun ser fjernvarmens rolle i fremtiden i både Danmark og EU. Foto: De Konservative