25. jan 2021 Leder

Energisystemets rygrad skal styrkes i 2021

Vi er gået ind i 2021 med god energi oven på et 2020, hvor vi trods store udfordringer har leveret varen. Priserne er i ro, forsyningssikkerheden tårnhøj, og andelen af vedvarende energi er nu på 65 procent. Samtidig har hele 26.666 nye kunder fået grøn fjernvarme. Det er imponerende. Ikke mindst med tanke på, at vi som en del af den kritiske infrastruktur har stået standby i coronaens skygge.

I hele landet arbejder fjernvarmen på højtryk med at konvertere kunder fra den kollektive naturgas til kollektiv grøn fjernvarme. Det er et kampe arbejde og en stor samfundsindsats, der fortjener stor ros til de involverede selskaber. Ikke alene får mange familier et attraktivt tilbud om grøn varme. Det sikrer også en nødvendig udbygning af rygraden i vores energisystem – fjernvarmen. Landet over er der fart på. Vi har et godt produkt: grøn varme til konkurrencedygtige priser og med en komfort for den enkelte boligejer, som ikke matches af nogen andre.

For Danmarks A/S er fjernvarmen også en god investering. Mens myndighederne og elsektoren nu i ugevis har diskuteret, hvad vi skal gøre med den megen overskudsenergi, vi får fra sol og vind, så kan vi stilfærdigt tilbyde løsningen og bidrage til den sektorintegration, andre blot snakker om. I fjernvarmens infrastruktur kan vi lagre energien og bruge den, når vind og sol svigter. Vi kan aftage overskudsenergi fra både PtX og nye CCS-anlæg. Vi kan aftage varme fra industri og affaldsenergi. Og vi kan udnytte varme fra jordens indre i form af geotermi.

Muligheder er der nok af, og 2021 skal blive et år, hvor vi som fjernvarmesektor fortsat er i førertrøjen.