22. jun 2020 Leder

Lad os sætte gang i en grøn konverteringsbølge

Christiansborg og resten af Danmark efterlyser lige nu to ting: nye job og en kickstart på den grønne omstilling. Fjernvarmeselskaberne kan levere begge dele.

Det har Dansk Fjernvarme sagt højt mange gange – og senest er det igen dokumenteret i en ny analyse, som tænketanken Grøn Energi og flere af dens medlemmer har udarbejdet sammen med COWI.

Her kan man sort på hvidt læse, at fjernvarmeselskaberne fra 2020 til 2024 kan sikre, at omkring 110.000 boliger kan gå fra fossil og sort opvarmning til grøn fjernvarme. Det vil ikke bare mindske CO2-reduktionen med 420.000 tons; det vil også skabe job svarende til 13.000 årsværk.

Jeg har svært ved at se, at andre brancher inden for energiforsyningen kan matche det. Og slet ikke når det handler om, at de lovede job kommer her og nu og ikke først om fire, seks eller otte år. 

Men hvis fjernvarmen skal gå forrest og sikre både nye job og klimavenlig varme til langt flere danskere, er der vitale forudsætninger, der skal på plads: Kommunerne skal have mulighed for at planlægge den grønne omstilling, afgifterne skal understøtte en intelligent elektrificering af opvarmningen, og fjernvarmesektoren skal ikke underlægges en gammeldags new public management-regulering, der drukner den grønne omstilling i bureaukrati.

Derfor skal opfordringen fra en samlet fjernvarmebranche til politikerne være: Lad os starte en grøn job- og konverteringsbølge. Vi er sammen med kommunerne klar til at gå i gang, hvis I giver os mulighederne.