31. dec 2020 Grøn Energi projekt

ReUseHeat

EU-projektet skal demonstrere avancerede, reproducerbare og skalerbare systemer til udnyttelse af overskudsvarme fra ukonventionelle bynære kilder. 

Kontakt Alexander Boye Boes
M: 28 72 76 61
abp@danskfjernvarme.dk

Formålet med projektet ReUseHeat er, at lave reproducerbare demonstrationsprojekter som udnytter overskudsvarme fra urbane kilder. Herudover skal fire demonstrationsprojekter vise, at man gennem udnyttelse af lav-temperatur overskudsvarme kan øge effektiviteten af fjernvarme og fjernkøling i hele Europa.

I projektet demonstreres udnyttelse af overskudsvarme fra et datacenter i Braunschweig, Tyskland, et spildevandsanlæg i Nice, Frankrig, en undergrundsstation i Bukarest, Rumænien og et hospital i Madrid, Spanien.

Herudover skal projektet undersøge potentialet for overskudsvarme fra disse kilder i hele Europa samt udforske både tekniske og økonomiske barrierer for udnyttelse af overskudsvarme. Ligeledes undersøger projektet hvordan forretningsmodeller til udnyttelse af overskudsvarme kan opbygges samt hvordan kontrakter, risici og finansiering skal håndteres.

Projektet ReUseHeat, der blev lanceret oktober 2017, løber frem til 2021. Fra Danmark deltager ud over Grøn Energi også Aalborg Universitet, mens Danfoss og Vattenfall følger projektet tæt. Yderligere deltager store Europæiske forsynings- og energiselskaber så som Veolia (Tyskland), EDF (Frankrig) og Naturgy (Spanien). Projektet ledes af svenske IVL, Svenska Miljöinstitutet og er finansieret af EU’s Horizon 2020-program.

Grøn Energis har i projektet udarbejdet et katalog med 25 konkrete eksempler på udnyttelse af overskudsvarme fra både Danmark og Europa. Derudover har Grøn Energi deltaget i workshops i de fire demonstrationsbyer. Grøn Energi deltager i formidling af projektets resultater gennem blandt andet en opsamling af resultaterne fra hele projektet i en stor håndbog om hvordan urban overskudsvarme i Europa kan udnyttes.

Læs mere om projektet her hvor det også er muligt at abonnere på et månedligt nyhedsbrev fra projektet. I projektet samles erfaringer fra hele Europa om overskudsvarmeprojektet, hvor både virksomheder med overskudsvarme og fjernvarmeselskaber kan deltage i en spørgeskemaundersøgelse. Spørgeskemaet kan findes her.