31. dec 2020 Grøn Energi projekt

ReUseHeat

EU-projektet skal demonstrere avancerede, reproducerbare og skalerbare systemer til udnyttelse af overskudsvarme fra ukonventionelle bynære kilder. 

Kontakt Alexander Boye Boes
M: 28 72 76 61
abp@danskfjernvarme.dk

Formålet med projektet ReUseHeat er, at lave reproducerbare demonstrationsprojekter som udnytter overskudsvarme fra urbane kilder. Herudover skal fire demonstrationsprojekter vise, at man gennem udnyttelse af lav-temperatur overskudsvarme kan øge effektiviteten af fjernvarme og fjernkøling i hele Europa.

I projektet demonstreres udnyttelse af overskudsvarme fra et datacenter i Braunschweig, Tyskland, et spildevandsanlæg i Nice, Frankrig, en undergrundsstation i Bukarest, Rumænien og et hospital i Madrid, Spanien.

Herudover skal projektet undersøge potentialet for overskudsvarme fra disse kilder i hele Europa samt udforske både tekniske og økonomiske barrierer for udnyttelse af overskudsvarme. Ligeledes undersøger projektet hvordan forretningsmodeller til udnyttelse af overskudsvarme kan opbygges samt hvordan kontrakter, risici og finansiering skal håndteres.

Projektet ReUseHeat, der blev lanceret oktober 2017, løber frem til 2021. Fra Danmark deltager ud over Grøn Energi også Aalborg Universitet, mens Danfoss og Vattenfall følger projektet tæt. Yderligere deltager store Europæiske forsynings- og energiselskaber så som Veolia (Tyskland), EDF (Frankrig) og Naturgy (Spanien). Projektet ledes af svenske IVL, Svenska Miljöinstitutet og er finansieret af EU’s Horizon 2020-program.

Grøn Energis har i projektet udarbejdet et katalog med 25 konkrete eksempler på udnyttelse af overskudsvarme fra både Danmark og Europa. Derudover har Grøn Energi deltaget i workshops i de fire demonstrationsbyer. Grøn Energi deltager i formidling af projektets resultater gennem blandt andet en opsamling af resultaterne fra hele projektet i en stor håndbog om hvordan urban overskudsvarme i Europa kan udnyttes.

Læs mere om projektet her hvor det også er muligt at abonnere på et månedligt nyhedsbrev fra projektet. I projektet samles erfaringer fra hele Europa om overskudsvarmeprojektet, hvor både virksomheder med overskudsvarme og fjernvarmeselskaber kan deltage i en spørgeskemaundersøgelse. Spørgeskemaet kan findes her.

Grøn Energi

02. nov 2018 Nyheder fra Grøn Energi

Flere fuldlasttimer i 2017

Decentrale naturgasfyrede kraftvarmeværker opnåede 918 timer fuldlasttimer i 2017 mod 865 i 2016 - en stigning på 6 procent, viser analyse fra Grøn Energi.

13. nov 2018 Nyheder fra Grøn Energi

Grøn Energi med på 4DH-konference

Fremtidens fjernvarme er i disse dage i fokus ved stor international konference i Aalborg. Fjernvarmens tænketank Grøn Energi spiller en aktiv rolle.

12. nov 2018 Nyheder fra Grøn Energi

Fuldt hus til temadag om luft som varmekilde

80 deltagere fra danske fjernvarmeselskaber fordybede sig i fordele, fordomme og udfordringer ved luft som varmekilde i en varmepumpe.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra Grøn Energi

Tilmeld nyhedsbrev
Afmeld nyhedsbrev

08. aug 2017 Analyse fra Grøn Energi

Investeringshorisontens indflydelse på fjernvarmesektoren

Analysen sætter tal på konsekvenserne ved at øge forrentningskravet og sænke investeringshorisonten på investeringer i fjernvarmesektoren.

31. dec 2018 Grøn Energi projekt

Direkte gasfyrede absorptionsvarmepumper i fjernvarmen 

Grøn Energi deltager i projekt som skal finde ud af om direkte gasfyrede absorptionsvarmepumper indgå i et fjernvarmesystem?

21. dec 2017 Grøn Energi projekt

Afsluttet Drejebog om store varmepumpeprojekter i fjernvarmesystemet (2017)

Drejebog og inspirationskatalog om store varmepumper i fjernvarmesystemet skal give værkerne et bedre grundlag for at overveje og gennemføre varmepumpeprojekter. 

31. dec 2019 Grøn Energi projekt

READY

READY er fyrtårnet i familien af ”smart cities-projekter”. READY er netop skudt i gang fra i år og Aarhus og Växjö skal fungere som testlaboratorium for det store EU-støttet byudviklingsprojekt.

31. dec 2018 Grøn Energi projekt

FjernvarmeVækst

Projektet er i sin sidste fase, hvor en række demonstrationprojekter har fået tilskud til at demonstrere energiteknologi. I takt med at demonstrationsprojekterne bliver færdige bliver de lagt online på denne hjemmeside.

27. maj 2014

Tænketanken Grøn Energi

Grøn Energi blev etableret i 2012 som en tænketank, der skaber viden om bæredygtige energisystemer.

03. jan 2017

Kontakt os

I Grøn Energis sekretariat arbejder otte ansatte med analyse og udvikling på en række forskellige områder. Du er velkommen til at kontakte en af medarbejderne, vi er klar til at hjælpe.