10. feb 2022 Debat

Fjernvarme: Backup for vindenergi giver samfundsværdi

De danske fjernvarmeværker får i fremtiden den vigtige rolle, der sikrer en økonomisk effektiv og forsyningssikker grøn omstilling, skriver analysechef Jesper Koch fra Grøn Energi i dette indlæg, der er bragt i GridTech den 10. februar 2022.

- Vi står ved en skillevej, hvor forsyningssikkerhed skal gentænkes sammen med en meget ambitiøs klimamålsætning både i dansk og europæisk kontekst, skriver Jesper Koch i sit debatindlæg. Foto: Jesper Voldgaard.

Elsektoren og fjernvarmen har i årevis indgået i et godt makkerskab – en sektorintegration for to – med fordele for begge parter. Nu er det tid til, at vi i Danmark udvider sektorintegrationen til også at omfatte andre sektorer til fordel for hele samfundets grønne omstilling. Kodeordet for en grøn omstilling vil nemlig fortsat være sektorintegration.

Danmarks stolte kraftvarmeeventyr er et godt eksempel på det hidtidige samarbejde, hvor overskudsvarme fra elproduktion har leveret bæredygtig varme til hovedparten af de i dag 1,8 millioner boliger med fjernvarme. Og elsektoren har omvendt nydt godt af større konkurrencedygtighed på elmarkedet.

Det samarbejde er de senere år udvidet. Mange fjernvarmeværker har nu omstillet produktionen til ikke bare at producere strøm, men til også at bruge specielt vindstrøm i store varmepumper og elkedler. Ved lave elpriser, når der er meget sol og vind, stoppes elproduktionen på kraftvarmeværkerne. så store varmepumper og elkedler leverer varmen til varmeforbrugerne og fylder overskuddet på lager.

Ved høje elpriser, når eksempelvis vinden ikke blæser, tager de eksisterende kraftvarmeanlæg over og afløser varmepumper og elkedler og sender varme til forbrugerne og varmelagre.

På den måde kan fjernvarmen levere konkurrencedygtig varme og samtidig fungere som et stort batteri for elsektoren der balancerer de store mængder fluktuerende el-energi; dels medvirker til at elsektoren ikke udsættes for unødvendige overinvesteringer i kabler, el-batterier etc.

Integrationen skal udvides
Eventyret stopper dog ikke her. I fremtiden vil begrebet sektorintegration skulle udvides. Det skyldes ikke alene klimamålsætningen om en 70 procent CO2-reduktion og den nuværende energikrise, men også at Danmark står med en enestående chance for at blive Europas grønne energi-hub.

Vi står nemlig ved en skillevej, hvor forsyningssikkerhed skal gentænkes sammen med en meget ambitiøs klimamålsætning både i dansk og europæisk kontekst.

Situationen med de skyhøje naturgas- og elpriser i dag minder på mange måder om energikrisen tilbage i 70’erne. Dengang var Danmark og resten af Europa afhængig af olie fra Mellemøsten. Nu hænger vi - Danmark og EU - på naturgassen fra Rusland.