29. okt 2020 Nyt fra Grøn Energi

Dansk inspiration kan give grøn fjernvarme i tysk delstat

Eksport af grøn dansk energiteknologi kan formentlig se frem til et boost, efter en tysk delstat stiller krav om obligatorisk varmeplanlægning i 103 byer.

Den store tyske delstat, Baden-Württemberg, har netop vedtaget ny klimalov, der stiller krav om obligatorisk varmeplanlægning i 103 byer, med i alt 5 mio. indbyggere. Varmelovgivningen er inspireret af danske erfaringer – det skriver Energistyrelsen i en pressemeddelelse.

De 103 byer skal finde grønne alternativer til fossil varme, og delstaten har fjernvarme i kikkerten. Det er godt nyt for klimaet og for danske eksportvirksomheder, fremgår det af pressemeddelelsen, hvor Energistyrelsen skriver, at man har samarbejdet med delstaten gennem de seneste tre år om at udveksle erfaringer om netop fjernvarme.

Dialogen har været suppleret af indsatser fra Danish Board of District Heating (DBDH), Dansk Industri og State of Green, der har fremvist konkrete danske løsninger til inspiration.

- Vi er meget glade for, at danske erfaringer nu kan gavne Baden-Württemberg på deres vej til en grøn varmeforsyning. Baden-Württemberg er en grøn frontløber i Tyskland. Vi oplever, at deres nye tiltag på varmeområdet bliver fulgt nøje i hele Tyskland, både på nationalt niveau og i andre delstater. Derfor bliver det spændende at følge dem på denne rejse, som forhåbentlig kan inspirere andre delstater, siger Martin Hansen, vicedirektør i Energistyrelsen.

Stort boost til eksport
Energistyrelsen forudser, at samarbejdet potentielt kan skabe et stort eksportmarked for grøn dansk energiteknologi i Tyskland, som er Europas største økonomi, og i 2019 Danmarks største eksportmarked for energiteknologi.

Rambøll er en af flere danske virksomheder, som følger udviklingen på det tyske marked for fjernvarmeløsninger tæt.

- Rambøll har arbejdet med energiplanlægning og fjernvarmeprojekter i Tyskland siden vi åbnede en afdeling for fjernvarme i Hamborg for fem år siden. Vi tror på, at obligatoriske varmeplaner vil accelerere den grønne omstilling, og at det vil bringe vores danske løsninger til byerne og kommunerne meget hurtigere, udtaler Managing Director, Energy, Michael Simmelsgaard.

Også danske producenter af udstyr til fjernvarmeindustrien står klar til at bidrage til en grøn omstilling af tysk varmeforsyning. Det gælder bl.a. Kamstrup, der står klar med teknologi.

- Teknologierne til at levere effektiv grøn varme er allerede klar og potentialet i Tyskland er enormt. Forsyningerne vil gerne udvikle fjernvarmen, men det handler i stor udstrækning om at sikre langsigtet planlægning og de rigtige rammevilkår for at få det til at ske i praksis, siger Steen Schelle Jensen, Head of Business Development – Heat/Cooling i Kamstrup.

Den nye lov om obligatorisk varmeplanlægning blev vedtaget den 14. oktober 2020, og varmeplanerne skal være på plads for samtlige 103 storbyer i delstaten inden for de næste tre år.