12. jun 2019 Nyt fra Grøn Energi

Sådan udnytter vi datacentrenes overskudsvarme

28 workshopdeltagere har onsdag arbejdet på at kunne benytte overskudsvarme fra datacentre som fjernvarme.

Workshopdeltagerne arbejdede i tre grupper. Gruppe 1 arbejdede med "Behov og prioriteringer hos fjernvarme og datacentre".
Gruppe 3 arbejdede med "Incitamenter for at udnytte overskudsvarme fra datacentre.
Gruppe 2 så på "Hvad nu hvis datacentre kan levere overskudsvarme ved højere temperaturer?".
Workshoppen var arrangeret af projektet ”Vejen til øget udnyttelse af overskudsvarme fra datacentre i fjernvarmesystemer”.
Deltagerne samlede i fællesskab op på de udfordringer, der skal løses for, at datacentrenes megen overskudsvarme kan blive til fjernvarme.

Der kommer flere og flere datacentre i drift i Danmark og overskudsvarmen fra datacentrene udnyttes kun i begrænset omfang.

Den problemstilling har 28 workshopdeltagere set nærmere på i dag, onsdag den 12. juni. Deltagerne er eksperter med viden om datacentre, fjernvarme, elbranche og varmepumper. På workshoppen har deltagerne arbejdet med forskellige problemstillinger i bredt sammensatte grupper. Det har resulteret i gode diskussioner, ny viden og nyt netværk. 

Workshoppen er foregået ad tre spor med hvert sit tema:

  • Gruppe 1: Behov og prioriteringer hos fjernvarme og datacentre
  • Gruppe 2: Hvad nu hvis datacentre kan levere overskudsvarme ved højere temperaturer?
  • Gruppe 3: Incitamenter for at udnytte overskudsvarme fra datacentre

Hver gruppe har arbejdet med konkrete udfordringer for deres respektive temaer.

Workshoppen var arrangeret af projektet ”Vejen til øget udnyttelse af overskudsvarme fra datacentre i fjernvarmesystemer”, som er et samarbejde mellem Grøn Energi, COWI, Datacenter Industrien og Intelligent Energi.

- Resultaterne, overvejelserne og den nye viden indgår i projektets videre arbejde. Projektet afsluttes til efteråret, hvor også Energi på Toppen den 25. september sætter fokus på overskudsvarme fra datacentre. Det har været en spændende dag hvor alle har bidraget til en bredere forståelse på tværs af brancher, siger Hanne Kortegaard Støchkel.

Projektet ”Vejen til øget udnyttelse af overskudsvarme fra datacentre i fjernvarmesystemer” er støttet af Smart Energi-puljen under Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet.