25. mar 2019 Nyt fra Grøn Energi

Fjernvarmes fremtid i grøn omstilling i fokus på generalforsamling

Varmepumper, overskudsvarme og fjernvarmens fremtid var tre af emnerne på Grøn Energis generalforsamling.

Relevante faglige emner og networking var på programmet ved Grøn Energis generalforsamling.
Samir Abboud fortalte om A.P. Møller Holdings vision for geotermi i Danmark og Europa.
Generalforsamlingens deltagere udvekslede erfaringer med grønne energiløsninger.
Steen Schelle Jensen fra Kamstrup fortalte om digitalisering i fjernvarmens grønne udvikling.
Generalforsamlingen blev sluttet af med et jordbær, kransekage og et glas champagne.

Varmepumper i fjernvarmen, overskudsvarme og fjernvarmens fremtid i den grønne energiomstilling var tre emner, som Grøn Energis formand, Anders Eldrup, stillede skarpt på i sin beretning på den velbesøgte generalforsamling hos Grøn Energi i torsdags.

- Vi har haft succes med at få ændret rammevilkår for varmepumperne, så sektoren kan investere, og der synes at være en god chance for, at afgifterne ændres, så det store potentiale i overskudsvarme kan høstes. Det er to væsentlige områder, som Grøn Energi har været med til at løfte, sagde Anders Eldrup og fortsatte:

- Men vi skal også huske på, at fjernvarmen er udfordret af politisk pres i retning af traditionel markedsudsættelse med snærende indtægtsrammer og risiko for kundeflugt. Hvis fjernvarmen pilles ud af ligningen, vil mange ting falde fra hinanden. Tanker om frit valg lyder besnærende, men kan underminere fjernvarmen og gøre den grønne omstilling i Danmark på el og fjernvarme unødvendig dyr, idet fjernvarmen også gør den grønne omstilling af elsektoren billigere.

- Derfor bliver der behov for, at Grøn Energi via analyser i den kommende tid gør debatten mere nuanceret. Vi skal have et system, der hænger sammen. Det skal vi illustrere bedre med geotermi, overskudsvarme, store varmepumper, sol - ja, hele den grønne pallette. Vi skal spille ind her. Det vil have samfundsmæssige omkostninger, hvis en anden vej vælges, sagde Anders Eldrup. 

Præsentation af fire emner
Generalforsamlingen bød ud over engageret debat på et positivt regnskabsresultat, genvalg af bestyrelsen, goddag til de to nye bestyrelsesmedlemmer, Brian Seeberg fra COWI og Samir Abboud fra A.P. Holding, samt præsentation af fire interessante og relevante emner:

  1. Projektet Store Bæredygtige Byer – fra vision til handling i de større bysamfund i Danmark ved Nina Detlefsen, Grøn Energi
  2. Overskudsvarme – hvad ender det med? ved Jesper Koch, Grøn Energi
  3. Vision for geotermi i Danmark og Europa ved Samir Abboud, A.P. Møller Holding
  4. Digitalisering i fjernvarmens grønne udvikling ved Steen Schelle Jensen, Kamstrup

Grøn Energi vil den kommende tid i samarbejde med bl.a. medlemmer og partnere stille skarpt på de fire emner.