05. feb 2019 Nyt fra Grøn Energi

Stort it-projekt skal give billigere og grønnere fjernvarme

Et erhvervssamarbejde vil skabe intelligente it-systemer for billigere og bæredygtig fjernvarme. Innovationsfonden investerer 25 mio. kr. i projektet, som Grøn Energi og Dansk Fjernvarme er partnere i. 

Nye netbaserede og intelligente softwareløsninger skal skabe hidtil uset samspil i fjernvarmeselskabers it-systemer og optimere produktion, distribution og måling af forbrug hos kunderne. 

Grøn Energi og Dansk Fjernvarme er partnere i projektet HEAT 4.0 – som Innovationsfonden har investeret 25 mio. kr. i – skaber fremtidens digitale platform, HEATman.

Visionen er at udnytte nyeste teknologi og viden til at skabe billigere og grønnere fjernvarme og udbygge Danmarks internationale førerposition.   

I Danmark opvarmes to ud af tre boliger af fjernvarme – cirka 64 procent af varmebehovet. Hver af de de 400 fjernvarmeværker er unik, og derfor er it-systemerne til fjernvarmeproduktion, vedligehold, distribution og forbrugsmåling leveret af forskellige firmaer. Softwaresystemerne taler ofte ikke sammen, så optimering af hele varmesystemet er udelukket.

Skelsættende viden
Den udfordring skal projektet HEATman løse bl.a. ved at samkøre systemernes data og skabe skelsættende, datadrevet viden. HEATmans optimeringe af produktion og distribution kan få omkostningerne til at falde, og danske forbrugere får billigere og grønnere fjernvarme.

Konsortiet bliver ledet af den rådgivende ingeniørvirksomhed NIRAS og består af 16 partnere, som er tech-virksomheder, software-producenter, interesseorganisationer og universiteter.

Desuden er værkerne Brønderslev Forsyning, Hillerød Varme og Trefor Varme partnere i projektet og stiller deres anlæg til rådighed for udvikling og afprøvning af HEATmans løsninger.

Læs mere