05. feb 2019 Nyt fra Grøn Energi

Grøn Energi med på konference om overskudsvarme

Opbakning til certificeringsordning for overskudsvarme ved konference om emnet.

Grøn Energi var med, da Dansk Industri og Dansk Fjernvarmes holdt fælles konference om overskudsvarme i fjernvarmen den 31. januar i den Sorte Diamant.

Ved konferencen, der havde knap 100 deltagere, var der indlæg fra branchedirektør i DI, Troels Ranis,analysechef i Grøn Energi, Jesper Koch, produktionschef i Rockwool, Klaus Houmøller og Peter Maagøe Petersen, partner i energirådgivningsvirksomheden Viegand Maagøe.

Jesper Koch pointerede i sit indlæg, at den kommende afgiftsmodel for overskudsvarme bør baseres på en certificeringsordning, som kan verificere industrivirksomheders reelle overskudsvarme, som  industrien og fjernvarmen anbefaler.

- Derfor var det positivt at de fire ordførere udtrykte bred enighed om dette forslag, så vi i endnu højere grad kan udnytte overskudsvarme. En af knasterne i forhandlingerne om de fremtidige rammer for overskudsvarmen er et nyt begreb, formuleret i Skatteministeriet om, at såkaldt falsk overskudsvarme teoretisk er muligt – altså at industrien skruer op for energiforbruget for at kunne sælge varme til et fjernvarmeselskab – hvorfor det er nødvendigt med en ny, høj afgift for at fjerne incitamentet for industrien til at overproducere. Fra industrien, fjernvarmeselskaberne, lønmodtagerorganisationer, datacentre og en række andre aktører i sektoren har svaret været, at det er noget teoretisk snik-snak, som hverken de selv og tilsyneladende heller ikke Skatteministeriet har kunnet finde konkrete eksempler på, siger Jesper Koch.

Socialdemokratiets energiordfører Jens Joel er blandt støtterne af certificeringsordningen.

- I Socialdemokratiet mener vi, at vi skal se på en certificeringsordning. Vi tror, at det, der står i vejen, er en indtægt, som vi alligevel står til at miste, sagde ordføreren og henviste til, "at hvis det var frygten fra at miste statsindtægter fra kul, havde politikerne i energiaftalen netop indgået aftale om at udfase kul, så den indtægt forsvinder uanset hvad.”