21. nov 2018 Analyse

Investering i elvarmepumpe og biomassekedel

Analysen undersøger varmeproduktionsprisen ved forskellige kombinationer af investering i en elvarmepumpe og en fliskedel. 

Alexander Boye Boes
Teknisk konsulent
M: 2872 7661
abp@danskfjernvarme.dk

Varmeproduktionspriser ved investering i varierende kapaciteter for en eldrevet varmepumpe baseret på udeluft en med en gennemsnitlig COP på 3,5 i kombination med en biomassekedel.

Foreslåede ændringer til projektbekendtgørelsen vil betyde ophævelse af brændselsbindingen til naturgas og kraftvarmekravet i mindre fjernvarmeområder samt indføre begrænsninger på biomasseinvesteringer. Disse tiltag har stor betydning for fremtidige investeringer. Særligt elvarmepumper og biomassekedler er interessante i fremtidens fjernvarmesystemer, men hvilken kombination giver den laveste varmeproduktionspris samtidig med, at værket fremtidssikres?

Naturgas bliver i højere grad udskiftet med andre brændsler. Når et værk skal investere i ny teknologi, står valget derfor ofte mellem en elvarmepumpe eller en biomassekedel. Den nye aftale giver på mange områder mulighed for at implementere varmepumper, mens kravene til biomasseanvendelse skærpes. Biomassekedler bør dog overvejes i forbindelse med nye investeringer, da de kan levere en stabil varmeproduktion hen over hele året og bør fortsat være en del af den grønne omstilling. Investeringsbeslutningen mellem varmepumpe og biomasse er altså ikke nødvendigvis et enten/eller valg, men snarere et både-og valg.

 

Analyse

  • 21. nov 2018

    Investering i elvarmepumpe og biomassekedel