08. nov 2018 Energi på toppen

Bag al velfærd ligger en stabil energiforsyning

Forud for Energi på Toppen har vi bedt lektor Lars Binderup filosofere over begrebet velfærd. Han mener, at energiforsyningen er en forudsætning for velfærd.

 

64% af de danske husstande har fjernvarme. Men hører fjernvarmen med til den almindelige velfærd? Vi har bedt lektor Lars Binderup filosofere over, hvad velfærd egentligt er.

Hvad er velfærd? Svaret er måske ikke så simpelt, da nogle mener, velfærd handler om lige adgang til bestemte ydelser, mens andre tænker i et samfunds hardware såsom skoler og ældrepleje. Vi har derfor bedt Lars Binderup, lektor i filosofi, ved Syddansk Universitet om at give sit bud.

 

- Ethvert samfund har selvsagt brug for energi, som en fundamental forudsætning for borgernes velfærd. Derfor har borgerne en klar og objektiv interesse i en stabil energiforsyning, forklarer han og fortsætter 

 

- Men det er måske ikke særligt synligt for borgerne, at det er sådan, det hænger sammen, så der er en risiko for, at vigtigheden af en stabil energiforsyning bliver overset. Det kan tale for, at energiforsyningen ikke er et område, hvor markedskræfterne alene skal råde. Om der er behov for demokratisk og lovgivningsmæssig kontrol på området må imidlertid afhænge af, hvilken ordning – privat eller offentlig eje – der fører til mest velfærd i den sidste ende. Det er et empirisk spørgsmål, som erfaringen må svare på.

 

Lars Binderup peger på, at ovenstående tanker er forbundet med en dybere diskussionen om, hvordan vi egentlig skal forstå og definere velfærd:

 

- Velfærd kan både forstås meget subjektivt - velfærd er det, at borgeren får, hvad hun umiddelbart ønsker – eller det kan forstås som det, at borgeren får opfyldt de ønsker, borgerne ville have, hvis hun var fuldt oplyst om sagen.

 

- Man kan jo reflektere over, om det er velfærd bare at give folk det, de vil umiddelbart vil have – eller om det i virkeligheden er velfærd at give folk det, de ville forstå, at de har brug for, hvis de kendte alle relevante fakta om sagen, siger Lars Binderup.

 

Meld dig til

Energi på Toppen foregår den 28. november i København. Her diskuterer eksperter, meningsdannere og politikere om forsyningen hører til velfærden på lige fod med ældreplejer og skoler. Hør blandt andet Nina Hedeager, Teknik og Miljøborgmester i København, Johannes Lundsfryd Jensen fra KL Miljø og Forsyning samt flere andre eksperter diskutere sagen.

 

Se program og meld dig til


Arrangementer

Filtrer søgeresultater

Close icon

Dato

Type

Kategori

Søg i alle arrangementer

  • Close icon{{::facet.Title}}

{{searchCtrl.results.length}} af {{searchCtrl.totalNumberOfResults}} resultater

25. okt 2018

LM2018: Velkommen til Aalborg

Om få timer skydes landsmøde nr. 60 i gang i Aalborg og Dansk Fjernvarme står klar til at byde dig og dine kollegaer velkommen. Du får den sidste info om landsmødet her.

17. okt 2018 Landsmøde

Landsmødets jubilæumsfest: Værtinden glæder sig

I næste uge er det tid til at hylde 60 år med landsmøder til den store jubilæumsfest i Gigantium. Aftenens værtinde, Julie Berthelsen, glæder sig til at fejre de 60 år med fjernvarmebranchen. 

15. okt 2018 Landsmøde

Hvem skal løbe med Fjernvarmeprisen 2018?

For første gang, skal der stemmes om hvem, der skal vinde Fjernvarmeprisen 2018. Hvis du er tilmeldt den store jubilæumsfest til landsmødet, har du mulighed for at afgive din stemme. Se de nominerede her. 

15. okt 2018 Landsmøde

Store forventninger til debut på landsmødet

Rigtig mange landsmødedeltagere har været med i mange år, men hvert år kommer der nye ansigter til. Og debutanterne har store forventninger til årets landsmødet. 

Regionalmøder 2018

  • Dansk Fjernvarme kommer rundt i hele landet til ni regionale møder. Find et møde nær dig og sæt kryds i kalenderen i uge 9, 10 eller 11. 
Læs mere om regionalmøderne her

Landsmøde 2018

  • Dansk Fjernvarmes landsmøde 2018 afholdes den 25.-26. oktober i Aalborg Kongres- og Kulturcenter. 
Læs mere om landsmødet her

PULS 2018

  • PULS 2018 afholdes den 21. juni i Fjernvarmens Hus, Kolding. 
Læs mere om PULS her

12. nov 2018 Mødematerialer

Temadag om luft som varmekilde

Grøn Energi gennemførte temadagen i samarbejde med PlanEnergi og DFP mandag den 12. november 2018. Materialerne fra dagen kan hentes her.

29. okt 2018 Mødematerialer

Dansk Fjernvarmes landsmøde 2018

Dansk Fjernvarmes landsmøde 2018 blev afviklet i Aalborg den 25.-26. oktober. Materialerne fra landsmødet kan hentes her.

01. okt 2018 Mødematerialer

Faglig inspirations- og netværksdag for grundbeløbsværkerne

Dansk Fjernvarme og Foreningen Danske Kraftvarmeværker afholdte dagen i Kolding den 8. oktober 2018. Hent materialerne her.

13. sep 2018 Mødematerialer

Erfa-møde i Solvarmegruppen

Årets erfa-møde i Solvarmegruppen blev afholdt den 20. september 2018 i Silkeborg. Materialerne fra dagen kan hentes her.