29. nov 2022 Presseklip

Fjernvarmeprisen er på vej ned flere steder på Sjælland

LÆS I DAG: Vejrguderne modarbejder elprisen: Forvent dyr el i december. Huse med disse opvarmningsformer er faldet mest i pris. Ingen fjernvarme til små byer - må finde deres egen varmeforsyning. Nordjyllands billigste varmeværk tvunget til millionsalg. Drone med varmekamera skal finde huller i fjernvarmerørene.

TV2 Øst:
Fjernvarmeprisen er på vej ned flere steder på Sjælland

Flere fjernvarmeselskaber på Sjælland bremser nu prisstigningerne og begynder endda at sænke prisen., fordi gas- og elpriserne også er faldet. TV2 Øst kan også fortælle, at Dansk Fjernvarme heller ikke har grund til at tro, at der vil komme mange voldsomme prisstigninger.

I september kunne TV2 ØST fortælle, at prisen på fjernvarme ville stige hos 10 af de 41 fjernvarmeselskaber i stationens sendeområde. Blandt andet hos Nykøbing Sjællands Varmeværk, hvor prisen var blevet hævet ad to omgange.

Men varmeværkets takstblad for 2023 viser nu, at prisen bliver sænket. Fra 1062,50 kroner til 900,00 pr. MWh.

Ifølge driftsleder Klaus Hansen skyldes det to ting.

- Det er for det første en indikation på, at brændselspriserne ikke stiger så voldsomt, som de gjorde i starten af 2022. Og så har vi fået implementeret vores elkedel, så vi producerer mere på den strøm, som vi kan købe billigere end naturgas, siger han.

Dansk Fjernvarme fortæller, at 75 procent af medlemmerne forventede en prisstigning per 1. januar 2023 på maksimalt 10 procent, mens 25 procent forventede, at deres priser ville stige mere end 10 procent. Men situationen har ændret sig, så det formentlig bliver endnu færre selskaber, der hæver priserne markant.

- Inden for den seneste halvanden måned, at gasprisen for alvor er begyndt at gå nedad. Dertil kommer så, at vi har haft en meget mild oktober, og store dele af november har også været mildere, end man forventede, og det spiller direkte ind i prisen på fjernvarme. Og dermed i sidste ende kundernes pris, siger Rune Moesgaard, der er politisk chef i Dansk Fjernvarme, til TV2 Øst.

*****

DR.dk:
Vejrguderne modarbejder elprisen: Forvent dyr el i december

Efter en længere periode, hvor elpriserne faktisk har ligget på et relativt lavt niveau, er de nu igen på vej opad. I dag nærmer elpriserne sig de fem kroner i perioder med spidsbelastning. Dertil skal lægges transport og afgifter, fremgår det af DR.dk.

Og desværre skal vi indstille os på, at det kan se sådan ud noget tid endnu. Også selvom flere måske allerede er gået i gang med julelysene og har smidt de første julekager i ovnen.

- Vi kan ikke sige, præcis hvor lang tid det kommer til at vare, men vi kan se, at det her vejr kommer til at vare den næste uge til halvanden i hvert fald. Og markedet forventer sådan set også, at det måske vil række helt ind i januar måned, siger Jack Michael Kristensen, der er funktionschef hos Andel Energi.

Det skyldes simpelthen, at vi lige nu står i en dårlig cocktail af lave temperaturer og begrænset vind til vindmøllerne.

- Priserne stiger, fordi det er blevet koldt i Europa, og vinden har lagt sig. Derfor skal vi ud og købe vores energi i Tyskland til en langt højere pris, fordi det i højere grad er gaspriserne, der styrer prisen der, siger Jack Michael Kristensen.

*****

Finans.dk:
Huse med disse opvarmningsformer er faldet mest i pris

Huse med fjernvarme har været ramt af de mindste prisfald indtil nu. Det viser opgørelse fra ejendomsmæglerkæden Home, fremgår det af Finans.dk. Fjernvarmeopvarmede boliger er kun faldet med i underkanten af 1 procent siden august.

Det er Home og Boligsiden, der er dykket ned i BBR-data for alle de huse, der er solgt på landsplan. Opgørelsen viser, at det gået hårdere ud over huse med gas- og oliefyr.

- Det er ikke overraskende, at de store stigninger i varmeudgiften og al medieomtalen om de store stigninger, sætter sig i priserne, da en høj varmeudgift normalt afspejler sig i en lavere salgspris, udtaler Henrik Hauthorn Jensen, der er boligmarkedsanalytiker og talsperson for Home-kæden.

Opgørelsen viser, at prisen på huse med gasfyr toppede i maj i år med en kvadratmeterpris på 19.672 kr. I oktober var kvadratmeterprisen faldet til 19.100 kr., hvilket svarer til det fald på 2,9 pct. Værre ser det ud for huse med oliefyr. Her toppede kvadratmeterprisen i august med 11.130 kr., men den er faldet til 10.766 kr. i oktober, og det svarer til et fald på 3,3 pct.

*****

DR.dk:
Ingen fjernvarme til små byer - må finde deres egen varmeforsyning

Hvis man bor i en af de mindre byer, kan det være, at man må nøjes med at se på, når resten af landet får fjernvarme. Flere mindre byer ser nemlig lige nu til at ende under punktet ”ikke potentielle fjernvarmeområder”, når kommunerne inden nytår sender breve ud til borgerne om muligheden for at få fx fjernvarme.

Det gælder fx for landsbyen Randbøldal mellem Billund og Vejle. For selv om de over 100 andre husstande i byen håber på at få fjernvarme, så det ud til, at det ikke vil kunne betale sig at lægge rør til fjernvarme i byen, skriver DR.dk.

Ifølge Peter Sorknæs, der er lektor i energiplanlægning ved Aalborg Universitet, er fjernvarme en god løsning til at skifte fra gasfyr, fordi det åbner for nye muligheder for at udnytte varmen. Det kan eksempelvis være ved at udnytte overskudsvarme fra industri og supermarkeder.

Men det skal også kunne betale sig økonomisk. Og her kan det gå udover de mindre landsbyer, lyder det fra Peter Sorknæs.

- Der vil være nogle byer, hvor man bor for spredt i forhold til at få fjernvarme. Fjernvarme fungerer bedst, når vi bor tæt sammen, og det er simpelthen et spørgsmål om, hvor mange meter rør man skal lægge i forhold til det forbrug, der er, siger han.

Selvom landsbyer som Randbøldal føler, at de er blevet efterladt i ingenmandsland uden varme, er der dog andre løsninger udenom kommunernes varmeplaner:

- Jeg vil anbefale folk at overveje, om man kan gå sammen og lave en fælles løsning fremfor en individuel løsning, fordi det som regel giver det bedste resultat, siger Peter Sorknæs.

*****

Energy Supply:
Nordjyllands billigste varmeværk tvunget til millionsalg

Vegger Varmeværk vil sælge et af sine vigtigste aktiver – et biogasanlæg - for et større millionbeløb. Der er fundet en mulig investor, skriver Energy Supply og nævner, at der er tale om et større to-cifret beløb i millioner.

- Vi regner med, at handlen falder på plads i løbet af næste år. Vi mangler lige de sidste knaster, siger Tommy Trads Jensen, bestyrelsesformand, Vegger Varmeværk, der er meget begejstret for udsigten til den kommende handel, som er af stor betydning for værkets fremtid.

Årsagen til ønsket om at sælge anlægget skal findes i to ting. Dels står anlægget overfor store investeringer og dels har det en sårbar aftale med én stor kunde, Arlas ostemejeri i Bislev. Her skal kontrakten snart genforhandles, og det skaber utryghed hos varmeværket.

- Hvis Arla nu lukker mejeriet i morgen, så er vi virkelig ude i tovene. Mejeriet har i forvejen skåret ned, fordi en stor del af produktionen er flyttet til Mellemøsten, siger Tommy Trads Jensen, der oplyser, at de nedskæringer allerede har betydet, at Vegger Varmeværk nu leverer 20 procent mindre gas til mejeriet.

Aftalen med mejeriet betyder, at varmeværket ikke kan sælge gassen til andre kunder til en højere pris. Dermed kan Vegger Varmeværk ikke tjene ekstra på de voldsomme prisstigninger, der har været på gas den seneste tid.

*****

Viborg Stifts Folkeblad:
Drone med varmekamera skal finde huller i fjernvarmerørene

Varmetabet i fjernvarmenettet hos Viborg Varme er for tiden mere end dobbelt så stort som normalt. I øjeblikket ryger der omkring 30 kubikmeter fjernvarmevand i døgnet ud af systemet, og det problem skal droner nu være med til at løse, skriver Viborg Stifts Folkeblad.

- Vi fandt selv et læk tidligere på året, og reparationen af det bragte varmetabet ned på det acceptable, men nu er den gal igen, og derfor sendes der en specialdrone op, så vi kan finde lækken i fjernvarmerørene, fortæller distributionschef Tom Diget.

Ifølge ham er lækken næppe større en to-tre knappenålshoveder, men med det tryk, der er i systemet om vinteren, betyder det alligevel et stort varmetab.

- Og den bedste måde at finde sådan et hul på er ved hjælp af et såkaldt termografisk kamera på en drone. Det er et kamera, der så at sige fotograferer varmen i jorden, og da dronen flyver henover fjernvarmerørene, vil den kunne registrere, hvor der er udslip, siger Tom Diget.