28. nov 2022 Presseklip

Fjernvarme-overvejelser i Vorgod-Barde: - For mig at se, kan det ikke gøres bedre

LÆS I DAG: Nye fjernvarmeprojekter kan koste kommunen dyrt. Første melding var for optimistisk - varmeværk må give skruen et vrid ekstra. Energi-eksperter fra Odense hjælper frysende ukrainere. Syddanmark er godt i gang med at skrotte gasfyret. Odense-firma har ”vundet” næsten en million ton affald. Fjernvarme hitter i de mindre byer. Millionudvidelse skal sende fjernvarme længere ud i Gelsted. Gule pletter kan måske blive grønne.

TV Midt-Vest:
Fjernvarme-overvejelser i Vorgod-Barde: - For mig at se, kan det ikke gøres bedre

I Vorgod-Barde skal husejere i aften drøfte, om de vil tilslutte sig fjernvarmen. Det kræver et flertal af husstande, der siger ja. For Per Nørgaard, der er initiativtager til projektet, er der dog ingen tvivl, fortæller TV Midt-Vest.

- For mig at se kan det ikke gøres bedre. Det er en kollektiv forsyning, som fungerer, siger Per Nørgaard til TV Midt-Vest.

I Vorgod-Barde bor der lige knap 1050 indbyggere, fordelt i mellem 350 og 375 husstande, og Per Nørgaard håber, at omkring 225 af de husstande vil være med i fjernvarme-klubben. Hvis færre melder sig, vil det være for dyrt at gennemføre.

- Der er ingen tvivl om, at der er stor interesse, men risikoen er stadig, at der er for mange, der har fået luft til vand pumper og lignende, og det kan godt vælte projektet, siger Per Nørgaard.

Per Nørgaard kan se, at de kortsigtede billigere løsninger begynder at vinde ind hos flere i Vorgod-Barde, så han mener, at det er nu eller aldrig, hvis fjernvarmen skal gennemføres.

- Hvis ikke vi får det gennemført nu, så vil flere gå med vand til luft pumper og ikke koble sig over på fjernvarme, siger han.

I Dansk Fjernvarme har man kendskab til 40-50 steder i landet, hvor man undersøger muligheden for at få fjernvarme.

- Vi oplever landet over, at mange af de lokalsamfund, også småbyer, som er koblet på naturgasnettet, de leder efter en anden opvarmningsform. Der vil en anden kollektiv løsning i form af fjernvarme jo oftest være den rigtige løsning for mange af de her områder, forklarer direktør i Dansk Fjernvarme, Kim Mortensen.

*****

Dagbladet Ringkøbing-Skjern:
Nye fjernvarmeprojekter kan koste kommunen dyrt

Mens flere landsbyer nu overvejer at få fjernvarme, har politikerne bedt om en ekstra beregning. Det kan nemlig komme til at koste kassen for kommunen, hvis ikke de lokale fjernvarmeprojekter har tilslutning nok, skriver Dagbladet Ringkøbing-Skjern.

Det frygter udvalgsformand Ole Nyholm Knudsen (V), for ét er at få sat gang i et projekt, men noget andet er, hvornår det står færdigt. I mellemtiden kan folk nemlig springe fra deres tilkendegivelse om at ville være med på varmen og i stedet få etableret en varmepumpe.

Ole Nyholm Knudsen mener, at tidshorisonten er så lang, at det kan blive et problem.

- Hvis der kommer til at gå alt for lang tid, så finder folk noget andet, siger Ole Nyholm Knudsen, der således gerne vil have et overblik over, hvor omfattende det vil være at få fjernvarme ud i de områder, som varmeplanen har udpeget.

I Vorgod-Barde er det den model, som skal finansiere fjernvarmetilslutningen, og initiativtager til fjernvarmen i byen, Per Nørgaard, fastslår, at projektet ikke går i gang, før der er tilslutninger nok, og økonomien er i orden, da kommunen ikke skal stilles over for et projekt, som det ikke er muligt at gennemføre.

Men på den lange bane er der basis for at etablere fjernvarme i byen.

- Vi frygter, at det er svært at samle nok tilslutninger, men de, der ikke vil være med, kommer nok med senere, siger Per Nørgaard, der forklarer det med, at nogle måske har fået en varmepumpe, som senere skal repareres, og hvor det vil være den bedste og billigste løsning af skifte til fjernvarme i stedet for at koste penge på varmepumpen.

*****

JydskeVestkysten:
Første melding var for optimistisk - varmeværk må give skruen et vrid ekstra

Det er flere måneder siden, Jelling Varmeværk varslede prisstigninger på fjernvarmen fra nytår. Nu står det ifølge JydskeVestkysten klart, at prishoppet bliver næsten dobbelt så stort som først forventet – ikke de oprindelige 16 procent, men derimod 27 procent.

- I 2022 lykkedes det at fastholde priserne, men den tidligere annoncerede stigning fra 1. januar har desværre vist sig ikke at være tilstrækkelig. En stigning af denne karakter er noget usædvanligt for Jelling Varmeværk, erkender formanden for værkets bestyrelse, Klaus Nørregaard Andersen.

Ifølge formanden skyldes den noget større regulering af prisen, at prisen for mange af varmeværkets ydelser stiger. Det er dog først og fremmest prisen hos varmeleverandøren TVIS samt stigende elpriser, der er årsag til, at varmeværket må hæve taksterne.

TVIS har således forhøjet prisen to gange, først pr. 1. juli 2022 og nu pr. 1. januar 2023. For varmeværket betyder dette, at TVIS' priser er steget med i alt 30 procent.

Bestyrelsesformand Klaus Nørregaard Andersen forsøger at se det positive i den uvante situation:

- Vi er glade for at prisstigningen trods alt er i den lave ende i forhold til de prisstigninger på varme, der er meldt ud den seneste års tid landet over. Vi varslede allerede i juli en prisstigning for 2023, da TVIS udmeldte sin første prisstigning.

*****

Fyens Stiftstidende:
Energi-eksperter fra Odense hjælper frysende ukrainere

Fjernvarme Fyn har arbejdet direkte sammen med Ukraine, nærmere bestemt byen Krementjuk, før krigen og har også rådgivet under krigen. Det fortæller Fyens Stiftstidende.

- Krementjuk er på størrelse med Odense målt i indbyggere, og vores ingeniører har været nede og gennemgå deres fjernvarmesystem for at kunne anbefale, hvordan de kan modernisere og energioptimere det, fortæller direktør Jan Strømvig.

- Anlæggene var meget nedslidte, og de vil gerne forny dem. Vi har også haft en delegation fra 10 ukrainske byer heroppe for at høre om, hvordan man driver fjernvarmesystemet her.

Efter Rusland angreb Ukraine i februar, har Fjernvarme Fyn forsøgt at hjælpe Ukraine på afstand gennem Danida.

- Vi har fået meldinger om, hvilke anlæg der er blevet destrueret i Krementjuk, og fordi vi har kendskab til, hvordan anlæggene er opbygget, har vi lavet oplæg til, hvordan de kan forsøge at håndtere situationen. Hvordan de kan arbejde med hurtigt at få nødforsyning og midlertidige anlæg på plads, siger Jan Strømvig.

Den kritiske situation har fået Kyivs borgmester, Vitali Klitschko, til at række ud til Odense-borgmester Peter Rahbæk Juel (S), fordi de to byer er venskabsbyer.

Klitschko har bedt om hjælp til at indsamle nødgeneratorer, telte, isolering og andet udstyr, der kan hjælpe Kyivs indbyggere gennem vinteren. På grund af kommunal lovgivning kan Odense Kommune ikke samle penge ind, men Odense City Rotary Klub, Fyens Stiftstidende og TV2 Fyn er gået sammen om en indsamling til Kyivs borgere.

*****

Avisen.nu:
Syddanmark er godt i gang med at skrotte gasfyret

20-25.000 husstande - så mange syddanske hjem forventes i løbet af 2022 og 2023 at kunne skrotte gasfyret og få fjernvarme i stedet. Det er Dansk Fjernvarme, der ifølge Avisen.nu har opgjort tallene, og det ser faktisk ud til, at konverteringerne af gasfyr går hurtigere i Syddanmark end i resten af landet. Det glæder formand for KKR Syddanmark, Johannes Lundsfryd Jensen:

- Procentvis er vi den region, hvor der er gang i flest projekter med konvertering af gasfyr til fjernvarme. Det er godt for økonomien i den enkelte husstand, men også for klimaet og energikrisen. Derfor er jeg også glad for, at forsyningsselskaber og kommuner i regionen arbejder ihærdigt på den her dagsorden.

Søren Steen Andersen, næstformand i KKR Syddanmark fortsætter:

- Vi ser både mindre projekter, hvor fjernvarmen ligger gravet ned ude i vejen og blot kræver tilslutning til den enkelte bolig, men også konvertering af større områder, der opvarmes med naturgas i dag. Vi er kommet godt fra start og kan glæde os over det, men det ændrer ikke på at der stadig er mange husstande, der har store gasregninger. Derfor er det vigtigt, at vi holder momentum.

På landsplan er der 412.000 gasfyr, som kan omstilles til fjernvarme eller individuelle varmepumper - knap 82.000 af dem er i den syddanske region, og mellem 20.000 og 25.000 forventes at kunne blive konverteret til fjernvarme i løbet af 2022 og 2023.

*****

Fyens.dk:
Odense-firma har ”vundet” næsten en million ton affald

Op mod 937.000 ton affald fra de fynske kommuner skal brændes af hos Fjernvarme Fyn de næste fire år. Fjernvarmeselskabet betaler en formue for skraldet, som er den vigtigste varmekilde på det store kraftvarmeværk i Odense, fremgår det af Fyens.dk.

Fjernvarme Fyn oplyser ikke den præcise betaling for de kolossale mængder affald, men den samlede pris vil ligge mellem 281 og 375 millioner kroner.

- Det er et meget stort beløb, konstaterer Morten Brunse, kommerciel chef ved Fjernvarme Fyn.

Affaldet fra de private husstande, som forbrændes hos Fjernvarme Fyn, er kun det blandede restaffald. De grønne poser med madaffald ryger til et andet anlæg, hvor det omdannes til biogas. Det er dog ikke kun fynsk affald, der ryger i forbrændingen ved Odense Kanal. Fjernvarme Fyn køber også affald fra Tyskland, Italien og Storbritannien. Fra Italien sejles affaldet til Aalborg, hvorfra det køres videre til Odense.

Elpriserne har i månedsvis været tårnhøje, og fordi Fjernvarme Fyn tjener penge på at producere og sælge el, kan selskabet fastholde en lav fjernvarmepris sammenlignet med mange andre steder i landet.

- Lige nu kører vi med fuldstændig uforandrede priser, og det fastholder vi resten af året. Borgerne i Odense kan være trygge ved situationen på deres opvarmning, og der er ikke nogen overraskelser undervejs, sagde Jan Strømvig, administrerende direktør i Fjernvarme Fyn, tidligere på efteråret.

*****

JydskeVestkysten – Aabenraa:
Fjernvarme hitter i de mindre byer

Efter Aabenraa Fjernvarme har meldt ud, at man er interesseret i at tilbyde fjernvarme til mange af de mindre bysamfund, der hidtil ikke har haft den mulighed, popper borger- og informationsmøder op mange steder. Søgård, Bolderslev og Tinglev er blandt de byer, der viser stor interesse for den nye varmekilde, skriver JydskeVestkysten - Aabenraa.

I både Bolderslev og Tinglev har der i november været afholdt borgermøder, og i Søgård har man sendt spørgeskemaer ud til borgerne for at vise sin forhåndsinteresse for den nye varmekilde. Og den er stor, forhåndsinteressen.

- I Tinglev er vi 850 potentielle brugere, og til borgermødet var der stor interesse. I Tinglev er vi klar, siger Niels Daubjerg, der er formand for Tinglev Forum.

Samme melding lyder fra Bolderslev, hvor ikke færre end 300 mennesker var mødt op til borgermøde.

- De mange spørgsmål der blev rejst, var primært af praktisk karakter og vidnede om stor opbakning. Dette blev også bekræftet ved simpel håndsoprækning på spørgsmålet om, hvor mange der ønskede fjernvarme i Bolderslev - næsten alle repræsenterede husstande, inklusiv Boligsyds repræsentant for 89 boliger, rakte hånden op, skriver Henning Frisk, der er formand for Bolderslev Lokalråd, i sit referat fra mødet.

*****

Fyens Stiftstidende:
Millionudvidelse skal sende fjernvarme længere ud i Gelsted

Gelsted Fjernvarme vil gerne rykke varmen længere ud i byen. Men værket er afhængig af, at folk slutter sig til, og det kan ifølge formanden blive en udfordring, fordi det er dyrt, skriver Fyens Stiftstidende.

I første omgang etableres der fjernvarme til 42 boliger i Fredensgade, Birkehøjvej og dele af Tårupvej, og herefter står det lidt hen i det uvisse, om det 32 millioner kroner dyre projekt kan realiseres helt.

De nævnte gader har allerede sagt ja tak til varmen fra den lokale leverandør, mens beboerne i det, der kaldes etape 2 og 3, stadig skal tage stilling til, om de også vil sluttes til anlægget.

- På etape 2 og 3 er det 70 procent, der skal sige ja. Vi ved, der er rigtig mange, der gerne vil, men der er også nogle, vi ikke hører fra. Man kan sige, at det er nu, vi skal til eksamen. Vi har forberedt, regnet og ganget på det, men vores eksamen er, om kunderne er interesserede, siger Gregers Hovgaard, der er bestyrelsesformand for Gelsted Fjernvarme.

Formandens bekymring består i, om kunderne synes, fjernvarmen er for dyr, og han lægger da heller ikke skjul på, at varmen er steget henover energikrisen. Dog ser han ikke, at det er en prisstigning, der vil fortsætte langt ud i fremtiden.

- Og ja, vores priser kommer også til at stige næste år, men det gør hele branchen jo. Alle kommer til at hæve priserne i det nye år, men det er på grund af brændselspriserne, og jeg tror, det kan afskrække nogle. Men hvad er alternativet? Man kan beholde sit gasfyr, men det er også politisk vedtaget, at gas skal udfases. Så kan man investere i en elpumpe, men el er også blevet dyrere, og en varmepumpe koster 200.000, somman skal have op af lommen nu og her, siger han.

*****

Frederiksborg Amts Avis:
Gule pletter kan måske blive grønne

Både Egedal Fjernvarme A/S og Smørum Kraftvarme A.m.b.a. har fuld fart på udbygningen af fjernvarmenettet til Ølstykke og Stenløse, hvor 6.000 kunder måske kan se frem til at kunne få fjernvarme, skriver Frederiksborg Amts Avis.

- Stort set hele Ølstykke og Stenløse er godkendt. Det er 6000 kunder, som vi er i gang med at udbyde, fortalte Egedal Fjernvarmes direktør Johan Sølvhøj Hansen, da Egedal Kommune torsdag aften holdt digitalt borgermøde om den analyse af fjernvarmepotentialet, som kommunen har lavet sammen med de to lokale fjernvarmeværker.

Smørum Kraftvarmes formand Jan Møller fortalte, at værket med p.t. 2800 forbrugere har gang i to forskellige faser - et i det centrale Smørum omkring Flodvej og kærvejene med flere, og et andet omkring blandt andet Jordbærvangen og Solbærvangen i Smørumnedre.

Så der var store grønne pletter med eller udsigt til at få fjernvarme indenfor en overskuelig årrække på det kort over forsyningsområder, der blev vist på mødet, men det er de gule pletter på kortet, der optager Egedal Kommune mest.

Det er de naturgasforsynede områder, der måske har potentiale til fjernvarme, og formanden for Klima-, Teknik- og Miljøudvalget Bo Brøndum Pedersen (S) lagde ikke skjul på, at kommunen gerne vil være katalysator for at hjælpe med at skaffe det, hvis borgerne er interesserede i det.

- Jo flere til at betale, jo billigere bliver det at lave fjernvarme, fastslog Bo Brøndum Pedersen. Derfor lagde de to fjernvarmerepræsentanter heller ikke skjul på, at det tilslutningsprocenten er et vigtigt parameter, hvis de skal gå ind i et projekt.