28. sep 2022 Presseklip

Mette Frederiksen: Gaslækager er sket ved bevidste handlinger

LÆS I DAG: Dan Jørgensen forventer gaslækage i Østersøen varer mindst en uge. Lækage på gasledninger fører til øget sikkerhed på Fyns store kraftvarmeværk. Christiansfeld: Fjernvarmen stiger med næsen 12.000 kroner. Svendborg Fjernvarme varsler prisstigninger.

EnergiWatch:
Mette Frederiksen: Gaslækager er sket ved bevidste handlinger

Tirsdag aften oplyser statsminister Mette Frederiksen, at der endnu ikke er oplysninger om, hvem der kan stå bag gaslækager. Men hun understreger samtidig, at det er myndighedernes ”klare vurdering”, at der er tale om bevidste handlinger og ikke uheld, fremgår det af bl.a. EnergiWatch.

Fra klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) lyder det, at lækagerne må være sket ved sprængning.

- Der er tale om så store huller, at det ikke kunne være sket ved et uheld, siger Dan Jørgensen og henviser til, at seismologiske undersøgelser har vist, at der mandag er sket rystelser i Østersøen omkring lækagerne.

- Typer af rystelser som man ikke ser ved jordskælv, men som man ser ved eksplosioner, uddyber Dan Jørgensen ifølge Ritzau.

Det bliver understreget fra myndighederne, at der ikke opstår udfordringer med den danske forsyningssikkerhed efter lækagerne.

- I forhold til forsyningssikkerheden forventes lækagerne på kort bane ikke at give problemer,” siger klimaminister Dan Jørgensen.

*****

Altinget:
Dan Jørgensen forventer gaslækage i Østersøen varer mindst en uge

Det er svært at stoppe lækagen fra Nord Stream 1 og Nord Stream 2 i Østersøen, fortæller klimaminister Dan Jørgensen i forbindelse med et pressemøde tirsdag aften. Ifølge Altinget mener ministeren, at lækagen formentlig varer mindst en uge endnu.

- Vi kan på nuværende tidspunkt ikke sige, hvor længe lækagerne vil stå på, men at der er tale om mindst en uge, sagde Dan Jørgensen og tilføjede:

- Myndighederne ser på om de kan inddæmme lækagerne, men det er meget, meget svært. Vi er ikke optimistiske.

Den særlige situation har fået myndighederne til kræve kritiske forsynings- og energiselskaber går i såkaldt ”orange beredskab”, som er det næsthøjeste sikkerhedsniveau.

Ifølge Energistyrelsen har både Nord Stream 1 og Nord Stream 2 været gasfyldte, selvom de ikke var i brug, da eksplosionerne skete. Men da gassen løber helt fra Rusland til Tyskland, er der rigtig meget gas, der nu er på vej ud.

*****

Fyens Stiftstidende:
Lækage på gasledninger fører til øget sikkerhed på Fyns store kraftvarmeværk

Sikkerheden er skærpet på alle danske anlæg, der producerer strøm, efter tre lækager har ramt store gasrørsledninger ved Bornholm. På Fjernvarme Fyns store kraftvarmeværk i Odense har man fuld opmærksomhed på situationen, siger direktør.

- Vi har øjne og ører åbne, siger Jan Strømvig, administrerende direktør i Fjernvarme Fyn, som driver det store kraftvarmeværk ved Odense Kanal, hvor der produceres både el og varme.

- Jeg kan ikke i detaljer komme ind på, hvad det hævede beredskabsniveau betyder for os. Der er procedurer, vi følger, og det giver ikke umiddelbart de store ændringer for os.

Jan Strømvig fortæller videre til Fyens Stiftstidende, at man på Fjernvarme Fyn i forvejen har haft et højt sikkerhedsniveau og skærpet overvågning i forhold til IT-truslen som følge af krigen i Ukraine.

*****

JydskeVestkysten:
Christiansfeld: Fjernvarmen stiger med næsen 12.000 kroner

En varslet prisstigning på 62,7 procent for kunder hos Christiansfeld Fjernvarme betyder, at den årlige varmeregning for et standardhus på 130 kvadratmeter vil lande på omkring 35.000 kroner i 2023. Det skriver JydskeVestkysten.

Den voldsomme prisstigning skyldes, at en stor del af fjernvarmen hos fjernevarmeselskabet er baseret på naturgas.

- 60 procent af vores råvarer er naturgas, så det er naturgas-priserne, der gør det, siger formand Allan Kirk Jensen og fortæller, at varslingen ikke er ensbetydende med, at det er sådan, prisen ender i 2023:

- Hvis priserne på gas falder, så bliver det ikke så stor en stigning for vores kunder. Men hvis priserne stiger mere, så kan det ikke udelukkes, at det bliver nødvendigt at hæve prisen endnu mere. Vi kan ikke gætte gaspriserne, så beregningen er baseret på de nuværende priser.

Christiansfeld Fjernvarmeselskab er i gang med arbejdet på at finde alternativer til gas, så man til næste fyringssæson, i efteråret 2023, kan være helt fri af gas.

*****

Fyens.dk:
Svendborg Fjernvarme varsler prisstigninger

Det bliver dyrere at tænde for radiatoren i 2023, hvis man er kunde hos Svendborg Fjervarme. Fjernvarmen har netop varslet prisstigninger på cirka 25 procent fra 2023, og fjernvarmens formand kan ikke udelukke, at prisen stiger yderligere næste år. Det skriver Fyens.dk.

Fjernvarmens formand, Niels Haastrup, mener, at prisstigningen er forholdsvis beskeden sammenlignet med andre opvarmningsformer.

- Nogle fjernvarmeselskaber sætter prisen ned, mens andre sætter den op. Vi mener, at prisstigningen hos Svendborg Fjernvarme er forholdsvis beskeden - i hvert fald når man sammenligner med priserne på gas, forklarer han.

De varslede prisstigninger træder i kraft 1. januar 2023, og dermed er den "billige" julevarme reddet, siger fjernvarmeformanden. Som dog ikke kan love, at der ikke kommer flere prisstigninger i løbet af 2023.

Svendborg Fjernvarme får sin grundlast fra Svendborg Kraftvarme, som brænder affald af, og det er en af årsagerne til, at prisen på varme kan holdes nede, forklarer fjernvarmeformanden.