27. sep 2022 Presseklip

En ”historisk presset situation”: Strømmen kan ryge uden varsel til vinter

LÆS I DAG: Energistyrelsen skærper tonen inden vinteren: Forbered jer på to timers strømafbrydelse. Ingen alarmklokker ringede på fjernvarmeværket: - Vi arbejder på højtryk, og vi er ved at fastslå, hvad årsagen er. Brandslukningsarbejde fortsætter: 1200 tons affald skal flyttes. Dan Jørgensen om nej til check til træpillefyre-ejere: Træpiller var ikke dyre nok i februar. Hofor kommer med opfordring. Elprisen er stukket af og fjernvarmen ryger i vejret. Stor opbakning til fjernvarme i Assentoft.

DR.dk:
En ”historisk presset situation”: Strømmen kan ryge uden varsel til vinter

Det er ikke længere ren teori. Denne vinter kan det blive til virkelighed med lokale strømafbrydelser for helt almindelige elkunder i et par timer ad gangen. Det skyldes, at der den kommende vinter kan opstå reel mangel på el, fremgår det af DR.dk.

Lige nu er myndighederne ved at finpudse kriseplanerne, hvor man i den yderste konsekvens må lukke for strømmen i dele af Danmark. Den gode nyhed er, at det formentlig ikke kommer til at ske, men risikoen er steget, fortæller Kristoffer Böttzauw, der er direktør i Energistyrelsen.

- Det er første gang i rigtig, rigtig mange år, at vi er i en situation, hvor vi reelt kigger ind i, at det kan blive nødvendigt. Hvis vi nu rammer en meget hård, kold vinter - og det samtidig er vindstille, så vi ikke har energi fra vindmøllerne - så vil vi være et sted, hvor vi har et presset energisystem, siger Kristoffer Böttzauw.

Vurderingen bakkes op af Kristian Ruby. Han er chef for den europæiske elbranches organisation, Eurelectric, og kan også se energikrisen buldre derudad.

- Det er en historisk presset situation. Vi er nødt til at forberede os på den mest udfordrede vinter i mange, mange år. Jeg vil ikke tøve med at sige 40-50 år, siger Kristian Ruby.

Professor i energiplanlægning Brian Vad Mathiesen ved Aalborg Universitet, maner til ro. Han anser det for at være usandsynligt, at strømmen bliver slukket i Danmark.

- Det er meget urealistisk, at vi kommer i den situation. Men det ville være helt uansvarligt, hvis vores myndigheder ikke var klar, hvis det var noget, man blev nødt til.

*****

Børsen:
Energistyrelsen skærper tonen inden vinteren: Forbered jer på to timers strømafbrydelse

Det er ikke muligt på forhånd at sige, hvor der vil blive slukket for strømmen, hvis der opstår en situation, hvor der ikke er tilstrækkelig strøm til alle. Derfor opfordrer Energistyrelsen alle til at forberede sig på en såkaldt Brown Out, hvor strømmen er væk i op til to timer, fremgår det af Børsen.

- Vi forventer i bund og grund ikke, at vi kommer i en situation, hvor vi skal slukke for strømmen. Men hvis det sker, så advarer vi 24 timer forinden om, at der er en forøget risiko. Så har man mulighed for at stå ude på sin fabrik og tage en beslutning om, hvorvidt man skal sætte gang i maskinerne eller ej. Men vi kan ikke sige, hvor det rammer, siger vicedirektør i Energistyrelsen Martin Hansen i et interview med Børsen, hvor han understreger, at det er det allersidste værktøj, som myndighederne har i værktøjskassen inden en decideret Black Out.

Martin Hansen opfordrer på den baggrund alle virksomheder – offentlige som private – til at spørge sig selv, hvordan man vil håndtere en såkaldt Brown Out. Det handler om, at man skal have en bevidsthed om, at det er en mulighed.

- Hospitaler har eksempelvis en nødgenerator, men så er det en god idé at teste, om den virker. Det er der fuld gang i allerede. Hospitalerne er forberedte på sådan noget her, så det er nok mere private virksomheder, som har en eller anden maskine, som kan gå i stykker, hvis det sker, siger Martin Hansen til Børsen.

*****

Horsens Folkeblad:
Ingen alarmklokker ringede på fjernvarmeværket: - Vi arbejder på højtryk, og vi er ved at fastslå, hvad årsagen er

De 25.000 liter ammoniakvand fra Fjernvarme Horsens, der lige nu forurener fjorden, bruges til at reducere co2-udledning fra forbrændingen. Men hvorfor lækagen er sket, har Fjernvarme Horsens endnu ikke et klart svar på, skriver Horsens Folkeblad.

- Det kan ikke ske igen. Vi har lavet afspærringer på tanken, og vi har visuel inspektion på tanken hele tiden, siger energichef Martin Gram Jensen ved Fjernvarme Horsens.

Men hvordan de omkring 25.000 liter ammoniakvand kunne sive ud i fjorden natten til søndag, kan han ikke give et klart svar på - endnu.

- Vi arbejder på højtryk, og vi er ved at fastslå, hvad årsagen er, men på nuværende tidspunkt kan jeg ikke sige mere om det, siger Martin Gram Jensen, der afviser, at der er hul på tanken.

- Vi har en hovedtank og en mindre tank, og selve tanken har ikke lækket. Vi har nogle tekniske anlæg, nogle er styret af computer, nogle er personligt betjente. Men vi skal selv være helt sikre, før vi melder noget ud, forklarer han.

Fjernvarme Horsens er lige nu i gang med en redegørelse til Miljøstyrelsen om forløbet. Redegørelsen skal være færdig tirsdag den 27. september.

*****

TV2 Nord:
Brandslukningsarbejde fortsætter: 1200 tons affald skal flyttes

Nordjyllands Beredskab forventer at fortsætte arbejdet hos Aars Fjernvarme de næste dage, hvor der er ild i de omkring 1200 tons affald. Branden opstod søndag aften, og lige nu er man ifølge TV2 Nord i færd med at fjerne affaldet fra siloen for at komme branden til livs.

- Der er 1200 tons affald, og vi bliver nødt til at have det hele ud af siloen, før vi kan være sikker på, at det er slukket. Branden er opstået nede i affaldet, så vi bliver nødt til at køre det hele ud, siger indsatsleder Casper Weisberg.

Siloen, der er gået i brand, indeholdt blandt andet træ- og hugstaffald, og indsatslederen formoder derfor, at det er en selvantændt brand.

- Når det bliver trykket og bliver komprimeret, så kan det udvikle varme og gløder, og når der bliver udviklet nok varme, så kan det starte, siger han.

*****

Finans.dk:
Dan Jørgensen om nej til check til træpillefyre-ejere: Træpiller var ikke dyre nok i februar

Omkring 100.000 husstande med træpillefyr fik ikke del i den såkaldte varmecheck tidligere på året. Og det skyldes, at træpillerne var for billige, da man tog beslutningen om at hjælpe danskere med store varmeregninger i foråret. Det skriver Finans.dk.

Derfor er hjælpen på i alt 2,4 mia. kr. alene gået til husstande opvarmet med el og gas, forklarer klima- og energiminister Dan Jørgensen.

»Prisstigningen på træpiller kom senere end prisstigningen på gas og el, og derfor var træpiller ikke med i aftalerne om varmecheck,« skriver Dan Jørgensen i et svar til Finans.dk.

I Landdistrikternes Fællesråd er man ikke helt enige i svaret fra Dan Jørgensen. Her peger man på, at prisen på træpiller var godt på vej mod de højere luftlag allerede tidligt i år.

- Allerede inden varmechecken blev vedtaget, stod det klart, at priserne på træpiller udviklede sig i en negativ regning. Derfor ville det også have været optimalt, at man havde bredt varmechecken ud til også at omfatte husstande med træpillefyr, siger formand Steffen Damsgaard.

*****

TV2 Lorry:
Hofor kommer med opfordring

Hovedstadsområdets Forsyningsselskab opfordrer nu sine varmekunder til at holde indendørstemperaturen på 19 grader. Det vil hjælpe på energiforbruget både hos den enkelte og i hele samfundet, lyder det fra selskabets administrerende direktør, fremgår det af TV2 Lorry.

- Vi er nødt til at tage de varme sokker og tæpper frem, og prøve at vente med at tænde for varmen til inde-temperaturen falder til under 19 grader, siger Henrik Plougmann Olsen, administrerende direktør i Hofor, således i en pressemeddelelse.

Regeringen har over de seneste uger advokeret for, at danskerne skal spare på energien de kommende måneder, og det gælder også for de offentlige bygninger. Her sænker man fx temperaturen til 19 grader og slukker alt unødvendig udendørsbelysning.

Det kan man også gøre privat, lyder opfordringen fra Hofor.

- Når stuerne kommer under 19 grader, handler det om at skrue så lidt op som muligt, og udnytte varmen bedst muligt. Du sparer meget energi ved at flytte møbler væk fra radiatorer og bruge så lidt varmt vand som muligt, udtaler Henrik Plougmann Olsen.

*****

Fyns Amts Avis:
Elprisen er stukket af og fjernvarmen ryger i vejret

Der venter store prisstigninger på fjernvarmen for beboerne på Langeland, skriver Fyns Amts Avis. Den gennemsnitlige forbruger på Midtlangeland skal af med cirka 2000 kroner mere om året, og på Sydlangeland stiger regningen med 2500 kroner.

De nye priser på fjernvarme træder i kraft 1. januar 2023, og hos Midtlangeland Fjernvarme beklager direktør Kim Carlsson situationen. Midtlangeland Fjernvarme står også for driften af Sydlangeland Fjernvarme, så han udtaler sig på begges vegne.

- Hvis man skal sige det forenklet, så er det Putin, der bestemmer tempoet i det her. Vi kan ikke gøre noget. Men jeg skal understrege, at der er tale om forventede prisstigninger. Skulle det lykkelige ske, at han forsvinder, at krigen i Ukraine ender, og vi får mere normale tilstande igen, skal vi ikke " samle til bunke", men vil i stedet kunne sætte priserne ned igen. Men vi er nødt til at tage højde for det her, siger Kim Carlsson.

-Sidste år kunne vi købe el på spotmarkedet til i gennemsnit 34 øre pr. kWh. I år ligger samme pris på cirka 3,60 kroner i gennemsnit, og vore udgifter til el er steget med tre millioner kroner, oplyser han.

*****

Randers Amtsavis:
Stor opbakning til fjernvarme i Assentoft

Om lidt over et år – december 2023 – kan den første fjernvarmebruger blive koblet i Assentoft, der er den næststørste, men endnu fjernvarmeløse by i Randers Kommune. Det er meldingen fra Trustrup-Lyngby Varmeværk, skriver Randers Amtsavis.

Projektet kræver, at der skal være 1.000 varmebrugere for at lykkes, og ifølge avisen er man lige nu oppe på 794 borgere i Assentoft, der har meldt sig helt uforpligtende.

- Det er så tæt på, at jeg næsten tør sige det 100 procent, at det bliver til noget. Nu ved jeg godt, at jeg skal passe på med at love noget 100 procent, men det er altså overvejende sandsynligt, at vi kan komme i gang, lyder det fra direktør Michael Meldgaard Christensen, Trustrup-Lyngby Varmeværk.

Der er i alt 1.500 husstande i Assentoft, så der skal altså godt 2/3 med for at projektet kan leve. Allerede nu er Trustrup-Lyngby Varmeværk så langt, at der lige nu er ved at blive stiftet et a. m. b. a i byen, og det overvejes, hvor de to stationer med store varmepumper og akkumuleringstanke skal ligge i hver sin ende af byen.

- Jeg vil sige, at opnår vi snart de 1000 husstande, så kan vi hurtigt gå i gang, og første forbruger kan, hvis alt går vel, kobles til i december 2023, lyder det fra Michael Meldgaard Christensen.