12. aug 2022 Presseklip

Støttepartier kræver ekstraskat på energiselskaber efter krig i Ukraine

LÆS I DAG: Troede du gasprisen var høj i vinter, så bare vent til næste vinter. Klimaministeren kalder det »tudetosset«, men kigger man på fakta, er det klimavenligt Stor opbakning til eget fjernvarmeprojekt i mindre landsby. Enorm opbakning til fjernvarmeprojekt i landsbyer. Stort fjernvarmeprojekt oplever kæmpe prishop.

Politiken:
Støttepartier kræver ekstraskat på energiselskaber efter krig i Ukraine

SF og Enhedslisten stiller nu krav om, at el-producenter betaler en del af deres overskud til statskassen, fordi de skummer fløden på den buldrende energikrise. Regeringen holder dør på klem, mens Ørsted advarer, fremgår det af Politiken.

- Vi beder befolkningen om at bide tænderne sammen og vise solidaritet med Ukraine og dermed også acceptere, at det er hårdere økonomisk. Når der så er virksomheder, som på baggrund af krigen får ekstraordinært høje profitter, så er det blankt indlysende, at de skal bidrage med mere til samfundet, siger SF’s politiske ordfører, Karsten Hønge.

SF får opbakning fra international side. Både EU-kommissionen og FN’s generalsekretær, Antonio Guterres, har tidligere opfordret til særbeskatning af energiproducenterne, og lande som Storbritannien, Spanien, Italien og Grækenland har allerede præsenteret ny lovgivning, der vil ramme dele af energisektoren.

I Danmark deler regeringen bekymringen for, hvordan inflation og energikrise påvirker dem med lavere indkomster, men har endnu ikke taget stilling til ønsket fra Enhedslisten og SF, skriver Socialdemokratiets klimaordfører, Anne Paulin, til Politiken.

- Vi forsøger at finde balancen mellem retfærdighed og social balance på den ene side og økonomisk ansvarlighed på den anden. At håndtere inflationen på en økonomisk ansvarlig måde er derfor noget af det vigtigste, vi kommer til at se ind i i den kommende tid.

Ørsted understreger over for Politiken, at virksomheden ikke tjener ekstraordinært mere end normalt.

- Vi tjener ekstra på nogle af vores anlæg, mens vi på andre taber penge på grund af prisstigningen. Samlet set forventer vi at tjene ca. 5 procent mere i 2022, end vi forventede ved årets start. Der er stor risiko for, at det vil skabe usikkerhed om fremtidige investeringer i vedvarende energi, hvis der pludselig bliver indført ekstra skatter, når priserne er høje. Det vil være gift for investeringslysten, skriver Ulrik Stridbæk, chef for energiøkonomi i Ørsted, til Politiken.

*****

Altinget:
Troede du gasprisen var høj i vinter, så bare vent til næste vinter

Over 400.000 husstande, som var ramt at høje varmeregninger i vinter, fik onsdag en kompenserende varmecheck. Nu viser ny prognose, at gasprisen vil tage et endnu større spring til vinter. Ministeren vil ikke på forhånd love hjælp til de ramte, skriver Altinget.

- Priserne på gas var usædvanligt høje i vinter, vi har ikke set noget lignende før – men siden er gaskrigen mellem EU og Rusland eskaleret endnu mere, siger Kristian Rune Poulsen, der er konsulent i Green Power Denmark.

Normalt er den gennemsnitlige rå gaspris omkring 1,6 kroner pr m3 gas, men den steg til 8,6 kroner m3 i vinter. Nu viser prognosen fra Green Power Denmark, at vi kan se frem mod en vinter med en rå gaspris på omkring 17 kroner pr m3.

Ifølge beregningerne fra Green Power Denmark kan et standardhus normalt opvarmes en vinter med gas for godt 9000 kroner, men samme regning blev mere end fordoblet i vinteren 2021-2022 til over 19.800 kroner.

Med de nuværende forventninger til gasprisen kan det løbe op i mere end 32.000 kroner at opvarme et standardhus med gas i de kommende vintermåneder.

Klimaminister Dan Jørgensen skriver i en kommentar til Altinget, at der er stor usikkerhed om energipriserne, men Green Power Denmarks prognose ”kun understreger, at skal af med Putins sorte gas.”

”Krigen i Ukraine kan mærkes hos danskerne, og varmechecken er derfor ikke den eneste kompensation, regeringen og et bredt flertal i Folketinget har sikret danskerne, for eksempel har vi også lempet elafgiften og aftalt en ældrecheck. Men det er klart, at regeringen følger energipriserne meget tæt – og opfordrer til, at alle sparer på energien der, hvor de kan,” siger klima,- energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen.

*****

Jyllands-Posten:
Klimaministeren kalder det »tudetosset«, men kigger man på fakta, er det klimavenligt

Tonsvis af affald bliver sejlet fra resten af Europa for at skabe varme i danske hjem. Det lyder tosset i et bæredygtighedsperspektiv, men importen kan være et godt alternativ til kul, lyder argumentet fra bl.a. en DTU-forsker i Jyllands-Posten.

Affaldet bliver importeret på skibe fra blandt andet England, Tyskland og Irland, hvorefter det ender som varme i radiatoren og strøm i stikkontakten. Importen kan dog faktisk godt »give god mening«, hvis man dykker ned i området, fortæller Marie Münster, professor i energisystemer ved DTU.

- Det er nemt at se sig sur på import af affald, for umiddelbart kan det jo virke skørt. Ser man billeder af skibe med tonsvis af affald fra udlandet, ser det grimt ud, men det handler mere om følelser end fakta, siger hun til Jyllands-Posten.

Det handler i bund og grund om to ting – nemlig den alternative behandling af affaldet i eksportlandet samt hvor meget energi afbrænding af det det importerede affald fortrænger i Danmark. Hvis affaldet bare havner på en losseplads i eksportlandet – som det sker i dag – er det bedre at importere det i Danmark.

- Og hvis alternativet i en dansk kontekst er, at man bruger mindre fossilt brændsel, så er det også positivt set fra et dansk klimaperspektiv, siger Marie Münster.

Det importerede affald er typisk det, vi kalder restaffald i Danmark. Med andre ord er det affald, som ikke kan genanvendes.

- Selvom vi tænker, at vi sorterer affaldet, er der meget, som ikke kan genanvendes. Eksempelvis er meget plastic af for dårlig kvalitet til at blive genanvendt. Jeg var ret chokeret over at høre, at op til 50 pct. af affaldet, som kommer ind på centrale sorteringsanlæg, ender som restaffald, siger hun.

*****Randers Amtsavis:
Stor opbakning til eget fjernvarmeprojekt i mindre landsby

For husstande med gas- og oliefyr er der i den grad penge at spare ved at bakke op om at etablere et fjernvarmeværk i Aale. Sådan lød budskabet ifølge Randers Amtsavis fra "& Green Project", der forleden inviterede til borgermøde om varmeforsyning i landsbyen.

I følge beregningerne vil 243 husstande i Aale, der i dag opvarmer deres hjem med olie eller gas, kunne få en betydelig besparelse på varmeregningen ved at gå med i projektet.

- Det er gået rigtig stærkt med at stable et projekt på benene, men jeg tror på det, kan lade sig gøre. Hvis 100 husstande inden 30. september giver en tilkendegivelse om, de vil være med i projektet, kører vi, fortæller Kim Tuominen, der sidder i en lokal arbejdsgruppe om projektet.

Herefter er tidshorisonten første spadestik i april 2023 og levering af fjernvarme fra efteråret 2024.

Hele tidsperspektivet er også årsagen til, at udgangspunktet for projektet er, at Aale etablerer sit eget kollektive varmepumpeanlæg i stedet for at vente på, at Rask Mølle Varmeværk opnår kapacitet nok til at forsyne byen med fjernvarme.

- Vi er i dialog med Rask Mølle og Tørring Varmeværk om det, men vi kan ikke vente på, at de bliver færdige med deres projekt. Derfor er udgangspunktet at lave et stort luft til vandanlæg, der kan forsyne hele byen. Det udelukker ikke, at vi på sigt kan blive koblet til Rask Mølle, lyder det fra Kim Tuominen.

*****

Vejle Amts Folkeblad:
Enorm opbakning til fjernvarmeprojekt i landsbyer

Gaspriserne har nået nye højder efter det seneste års prisstigninger, og flere og flere landsbysamfund overvejer at skifte til fjernvarme. Også i Vonge hvor 230 borgere mødte op til borgermøde om muligheden for at få fjernvarme.

Det er ”& Green Project”, der står bag, og de har på nuværende tidspunkt gang i 32 landsbyer mht. etablering af fjernvarme.

- Blandt andet ville mange gerne vide, hvor varmen skal komme fra, noget der ikke kan svares konkret på endnu, og at man naturligvis vil vælge at samarbejde med de leverandører, der kan levere bedst og billigst. Priserne i de overslag, der blev vist på mødet, er baseret på varme fra Tørring Fjernvarme, forklarer Erna Storgaard., der er sekretær i lokalrådet og medlem af projektgruppen.

Hun understreger, at der ikke er ikke noget bindende i at tilkendegive opbakning. Det kommer først senere, hvor der også skal afholdes generalforsamling, etableres en bestyrelse som kører projektet videre i samarbejde med & Greenprojects.

Det forventes, at projektet står klar til drift fra varmesæson opstart i 2024, altså om godt 2 år.

*****

Fyens Stiftstidende:
Stort fjernvarmeprojekt oplever kæmpe prishop

Det stort anlagte millionbyggeri af den nye fjernvarmeledning fra Assens til Aarup og de omkringliggende landsbyer bliver cirka tre gange så dyrt for forbrugerne som først antaget. Det udløser en ekstraregning på få hundrede kroner hver måned, lyder det i Fyens Stiftstidende.

Prisstigningen ærgrer direktør Marc Roar Hintze, men han mener alligevel, at de har fundet god løsning på problemet. For i stedet for at kræve, at de nye fjernvarmekunder skal betale hele beløbet for anlægsarbejdet på én gang, spreder man i stedet de ekstra udgifter ud over 30 års fjernvarmeregninger.

-Hvis de nuværende ejere skulle betale alle pengene nu, men sælger deres hus om 10 år, så har de betalt for alt arbejdet. Så er det mere fair, at en ny ejer også hjælper lidt til, forklarer han.

Tilslutningsprisen til projektet kommer fortsat til at ligge på 5000 kroner.

*****